Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on gru 3, 2021 in Kuchnia |

Przepisy na smaczne i zdrowe dania z ryżu dla fanów kuchni azjatyckiej

Ryż to podstawowy składnik kuchni azjatyckiej, a jego odmiany oraz formy przygotowania są niezwykle różnorodne. Dzięki temu, że ryż jest lekkostrawny, niskokaloryczny i bogaty w składniki odżywcze, stanowi on idealny składnik dla smacznych i zdrowych dań.

Oto kilka propozycji na przepisy z wykorzystaniem ryżu:

  1. Kuleczki ryżowe z warzywami – ta prosta i szybka do przygotowania potrawa to idealny pomysł na lekki posiłek lub przekąskę. Do przygotowania potrzebujesz kleju ryżowego, a następnie dodajesz ulubione warzywa – marchew, groszek cukrowy, soję, pieczarki i fasolę.

  2. Klopsiki ryżowe w cieście – to danie doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe. Klopsiki ryżowe to miłe urozmaicenie dla mięsa i ziemniaków. Do przygotowania potrzebujesz mielonego mięsa, ryżu, cebuli, jajka, przecieru pomidorowego, bułki tartej i przypraw.

  3. Ryż chiński z warzywami – ryż chiński to prawdziwy klasyk kuchni azjatyckiej. Do przygotowania potrawy potrzebujesz ryżu krótkoziarnistego, warzyw (brokułów, papryki, marchwii, salaty, cebuli, praszek czosnowy), oleju, sosu sojowego i curry. Całość przygotuj w woka przez kilka minut.

  4. Sushi – to jedno z najbardziej znanych dan azjatyckich w Polsce. Swoją nazwę przetłumaczyć można na ‘kwaśny ryż’ i to właśnie on jest podstawą tej potrawy, który zawija się w nori (suszone kawałki wodorostów). Do osobnych kawałków ryżu dodaje się składniki – łososia (lub inną rybę), ogórek, awokado, omelet i inne.

  5. Kebab ryżowy – to orientalna przekąska, która składa się z ryżu, warzyw i mięsa. Do przygotowania dania potrzebujesz mięsa (wołowiny lub kurczaka), ryżu, warzyw (papryki, cebuli, brokułów, zielonej sałaty), przypraw, sosu tzatziki.

Podsumowując, ryż to podstawowy składnik kuchni azjatyckiej i jego zastosowania są niezwykle różnorodne. Dzięki tym przepisom możesz w prosty i szybki sposób przygotować zdrowe i smaczne dania z wykorzystaniem ryżu.