Przepisy na smaczne dania z kaszy jaglanej
Kaszę jaglaną z pewnością można zaliczyć do grupy najzdrowszych produktów spożywczych. Wprowadzając ją do naszej diety, poprawimy stan swojego zdrowia. Pochodzi ona z kasztanowatych, nie zawiera glutenu i jest bogata w wiele wartościowych składników. Można ją dostępna w każdym sklepie spożywczym, więc warto ją wykorzystać w swojej kuchni i stworzyć z niej smaczne dania. W artykule przedstawiam najlepsze przepisy kulinarne z wykorzystaniem kaszy jaglanej.
Najważniejsze informacje
Kasza jaglana to produkt, który jest źródłem węglowodanów złożonych, białka, żelaza i wielu witamin, takich jak B i E. Pomaga w utrzymaniu właściwego metabolizmu, reguluje poziom cukru we krwi. Jest dobrym źródłem błonnika, który pomaga w utrzymaniu zdrowej wagi i reguluje trawienie.
1. Sałatka z kaszy jaglanej z kurczakiem i warzywami
Do przygotowania pysznej sałatki z kaszą jaglaną potrzebny będzie biały mięso z kurczaka, kasza jaglana, marchewka, ogórek, cebula, natka pietruszki, sól, pieprz, oliwa z oliwek i sok z cytryny.
Składniki:
- pół szklanki kaszy jaglanej
- 2 filety z kurczaka
- 1 marchewka
- 1 ogórek
- cebula
- natka pietruszki
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
Sposób przygotowania:
- Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie, a następnie studzimy i odcedzamy.
- Filety kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na patelni, doprawiając solą i pieprzem.
- W osobnej misce mieszamy krojoną marchew, ogórek, cebulę i natkę pietruszki.
- Dodajemy do sałatki kaszę jaglaną, kurczaka i posypujemy solą, pieprzem oraz polewamy oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
- Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut do lodówki, aby składniki się przegryzły.
2. Kotlety z kaszy jaglanej
To bardzo łatwy przepis na kotlety z kaszy jaglanej, który dostarcza błonnika, białka i wartości odżywczych, pomaga utrzymać właściwą wagę i dobrze wpływa na trawienie.
Składniki:
- pół szklanki kaszy jaglanej
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- bułka tarta
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie, a następnie studzimy i odcedzamy.
- Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni na złoto, dodajemy czosnek i dusimy jeszcze przez chwilę.
- Mieszamy kaszę jaglaną z jajkiem, duszoną cebulą i czosnkiem i dodajemy sól i pieprz do smaku.
- Z tak przygotowanej masy, formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej.
- Smażymy na oleju do momentu, aż z obu stron nabiorą złotego koloru.
3. Zupa z kaszy jaglanej z marchewką i selerem
Zupa z kaszy jaglanej to bardzo popularne danie, które można przygotować na różne sposoby. W moim przepisie znajduje się również marchewka i seler, co sprawia, że zupa ta jest bardzo zdrowa i pyszna.
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 marchewka
- pół selera
- 1 cebula
- 1,5 litra bulionu drobiowo-warzywnego
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie, a następnie studzimy i odcedzamy.
- Cebulę siekamy w kostkę i smażymy na oleju na złoto, dodajemy pokrojone w kostkę marchewki oraz seler.
- Wszystko razem dusimy, aż warzywa nabiorą koloru.
- Gotujemy bulion i dodajemy do niego naszą duszoną mieszankę warzywną oraz wcześniej ugotowaną kaszę jaglaną.
- Gotujemy jeszcze przez 15-20 minut, doprawiając solą i pieprzem do smaku.
4. Zapiekanka z kaszą jaglaną
To pyszne i pożywne danie, które zadowoli każde podniebienie. Zapiekanka z kaszą jaglaną to wspaniałe połączenie mięsa, warzyw i kaszy, które w połączeniu z serem stanowią wyjątkową ucztę dla podniebienia.
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- pół szklanki mielonego mięsa
- 1 cebula
- 1 papryka
- 1 cukinia
- 1 puszka pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 szklanka startego żółtego sera
Sposób przygotowania:
- Kaszę jaglaną gotujemy w lekko osolonej wodzie.
- Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju. Dodajemy mielone mięso i smażymy, aż nabierze złotego koloru.
- Paprykę i cukinię kroimy w kostkę i dodajemy do naszego mięsnego sosu. Wszystko razem mieszamy i smażymy chwilę, aż warzywa ulegną rozmiękczeniu.
- Dodajemy do naszego sosu puszke pomidorów oraz koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą, pieprzem i suszonym tymiankiem.
- W formę do zapiekania układamy razem warstwami kaszę jaglaną oraz sos z warzywami i mięsem. Posypujemy wierzch startym serem i zapiekamy w piekarniku, na 180 stopni C, przez około 20 minut.
5. Owsianka z kaszą jaglaną i malinami
Kasza jaglana nie tylko sprawdza się w roli wspaniałego dodatku do obiadu, ale również jako składnik zdrowych śniadań. Proponuję zatem owsiankę z kaszą jaglaną i malinami.
Składniki:
- pół szklanki kaszy jaglanej
- pół szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka miodu
- 1 szklanka malin
- 1 łyżeczka masła orzechowego
Sposób przygotowania:
- Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie, a następnie studzimy i odcedzamy.
- Płatki owsiane gotujemy w mleku z dodatkiem miodu, a następnie dodajemy kaszę jaglaną.
- Maliny kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do naszego gorącego dania.
- Owsiankę układamy w misce i posypujemy łyżką masła orzechowego.
Kasza jaglana to doskonały produkt spożywczy, który warto wprowadzić do swojej diety. Pozwala na przyrządzanie ciekawych, zdrowych i pysznych dań, co można udowodnić na przykładzie opisanych przeze mnie przepisów. Przygotuj jedno z nich i przekonaj się sam, jak doskonały może być smak kaszy jaglanej!
Najnowsze komentarze