Najlepsze przepisy na desery bezglutenowe
Desery bezglutenowe – nie tylko dla celiaków
Coraz więcej osób decyduje się na dietę bezglutenową, a niektórzy z nas nie tolerują glutenu wcale. Bezglutenowe produkty możemy znaleźć już w większości sklepów spożywczych, ale często ich cena jest zdecydowanie wyższa niż ich odpowiedników z zawartością glutenu. Dlatego warto znać przepisy na pyszne desery bezglutenowe, które łatwo przygotujemy w domu.
Ciasta i ciasteczka
- Ciasto z mąki migdałowej i cytryny
Składniki:
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 200 g mąki migdałowej
- 1 cytryna
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 150 g masła
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Oddziel białka od żółtek i ubij białka na sztywno.
- W osobnej misce wymieszaj żółtka i cukier, dodaj mąkę migdałową, sok z cytryny, skórkę z cytryny i proszek do pieczenia.
- Dodaj do masy białka i delikatnie wymieszaj.
- Wlej masę do formy i piecz przez 35-40 minut.
- Ostudź i udekoruj masłem.
- Ciasteczka owsiane z rodzynkami
Składniki:
- 200 g płatków owsianych
- 100 g cukru trzcinowego
- 100 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g rodzynków
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Wymieszaj płatki owsiane z proszkiem do pieczenia.
- W osobnej misce roztrzep jajko z cukrem, dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj.
- Do masy jajecznej dodaj mieszankę z płatków owsianych i rodzynki.
- Uformuj ciasteczka, połóż na blaszce i piecz przez około 15 minut.
- Ostudź i podawaj.
Desery mleczne
- Pudding z chia i mleka kokosowego
Składniki:
- 5 łyżek nasion chia
- 250 ml mleka kokosowego
- 1 łyżeczka miodu
- owoce do dekoracji
Przygotowanie:
- Wymieszaj nasiona chia z mlekiem kokosowym i miodem.
- Przełóż do szklanki i odstaw na minimum 2 godziny do lodówki.
- Przed podaniem udekoruj świeżymi owocami.
- Sernik z ricotty
Składniki:
- 500 g ricotty
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Wymieszaj ricottę z cukrem, sokiem z pomarańczy i cytryny oraz skórką z cytryny.
- Dodaj jajka i mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszaj.
- Wlej masę do formy i piecz przez 50-60 minut.
- Ostudź i podawaj.
Desery owocowe
- Szaszłyki owocowe z miodem
Składniki:
- jabłka
- gruszki
- maliny
- borówki
- miód
- patyczki do szaszłyków
Przygotowanie:
- Przygotuj owoce, pokrój w mniejsze kawałki i nabijaj na patyki do szaszłyków.
- Przełóż na patelnię i polej miodem.
- Smaż na złoty kolor, czasem przewracając.
- Podawaj na ciepło.
Podsumowanie
Warto pamiętać, że dieta bezglutenowa to nie tylko menu dla osób z nietolerancją glutenu, ale dla wszystkich, którzy chcą zadbać o swoje zdrowie. Przepisy na desery bezglutenowe są pyszne i łatwe do przygotowania, a co najważniejsze, nie krzywdzą naszego żołądka.
Najnowsze komentarze