Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on lut 9, 2021 in Kuchnia |

Włoskie dania z makaronem – smakowite przepisy i inspiracje

Włoskie dania z makaronem – nieodłączny element kuchni włoskiej. Makaron może być podany jako lekkie danie na ciepło lub jako chrupiąca przekąska. Każdej kobiecie czy mężczyźnie przychodzi do głowy chociaż jedno danie makaronowe, które zostawiło w niej piękne wspomnienia. Wydaje się, że zawsze jest dobre miejsce na pyszne włoskie danie z makaronem, ponieważ stanowi idealną propozycję zarówno na romantyczną kolację, jak i na rodzinny obiad. W artykule przedstawiamy kilka najlepszych włoskich dań z makaronem.

  1. Pyszne “Carbonara” na patelni
    Najważniejszym składnikiem carbonary, czyli słynnego dania z makaronem, są jajka, szynka, cebula, parmezan, sól i pieprz, ale do niektórych wersji dodaje się również boczek. Przygotowując to danie na patelni, należy najpierw podsmażyć cebulkę i boczek, następnie dodać jajka i mieszanka parmezanu. Na końcu całość mieszamy z makaronem i podajemy na ciepło.

  2. Makaron z pomidorami i bazylią
    Takie danie to najbardziej popularne danie makaronowe we Włoszech. Wersja klasyczna składa się głównie z makaronu, pomidorów, bazylii i oliwy z oliwek. Dobrym dodatkiem są również czarne oliwki i kapary. Całość mieszamy z makaronem i podajemy na ciepło.

  3. Makaron z królikiem
    To danie z włoskiej regionu Umbria, a jego głównym składnikiem jest królik. Oprócz mięsa króliczego w składzie znajduje się również cebula, marchewka, seler, pomidory suszone na słońcu, białe wino, natka pietruszki oraz makaron z jaj. Wszystko razem gotujemy, a następnie podajemy na ciepło.

  4. Lasagne
    Klasyczne danie włoskie, które składa się z płatów makaronu, mięsa i bechamelu. Do mięsa dodajemy czosnek, cebulę, seler, marchewkę, pomidory i sól. Następnie wkładamy całość między makarony, które bardzo dobrze wchłaniają smaki. Na wierzch posypujemy mocno starty ser, a całość pieczemy w piekarniku.

  5. Tagliatelle al Pomodoro
    Tagliatelle to rodzaj wstążek makaronowych. Włoscy kucharze przygotowują je z mąki, jaj i soli, a podają najczęściej z sosem pomidorowym. Do sosu pomidorowego dodajemy cebulę, czosnek, seler, marchewkę, oliwki, kapary i oczywiście pomidory. Makaron mieszamy z sosem i podajemy na ciepło.

Podsumowanie:
Włoskie dania z makaronem to prawdziwa uczta dla podniebienia. Carbonara, iskrownik al pomodoro, zapiekana lasagne, makaron z królikiem i tagliatelle to tylko niektóre z setek włoskich dań z makaronem. Każde danie zyskuje swój unikalny smak dzięki zastosowaniu różnych składników. Smacznego!