Przepisy na dania kuchni greckiej
Odkryj smaki Grecji – Przepisy na dania kuchni greckiej
Kuchnia grecka to jedna z najstarszych kuchni świata, słynąca z prostych, ale wyjątkowo aromatycznych i smacznych dań. Charakterystyczna dla niej jest duża różnorodność oliwek, warzyw, ryb i mięs. Zapraszamy do poznania kilku najpopularniejszych przepisów na dania kuchni greckiej.
- Moussaka
Moussaka to jedno z najbardziej znanych dań kuchni greckiej. Składa się z warstw ziemniaków, bakłażana, mięsa mielonego i białego sosu beszamelowego. Całość jest pieczona w piekarniku. Moussaka to zdecydowanie cięższe danie, ale idealnie sprawdzi się jako posiłek podczas chłodnych wieczorów.
Składniki (4-6 porcji)
- 2-3 bakłażany
- 4-5 ziemniaków
- 500 g mielonego mięsa
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka pomidorowej przecieru
- 1 łyżeczka suszonej oregano
- sól i pieprz do smaku
- 1 szklanka sosu beszamelowego
- 1 jajko
- 1 łyżka startego żółtego sera
- Gyros
Gyros to danie bardzo popularne nie tylko w Grecji, ale i w wielu innych krajach europejskich. Składa się z cienko pokrojonego mięsa, najczęściej z kurczaka lub wieprzowiny, oraz dodatków takich jak cebula, pomidory, sałata, ser feta i sos tzatziki. Gyros najlepiej smakuje w ciepłym placku pitce.
Składniki (4 porcje)
- 4 kotlety z kurczaka lub 400 g mielonej wieprzowiny
- cebula
- 2 pomidory
- sałata
- ser feta
- 4 placki pitki
- sos tzatziki (wykonany z naturalnego jogurtu, śmietany, czosnku i ogórka)
- Horiatiki
Horiatiki to tradycyjna grecka sałatka, której głównymi składnikami są pomidory, ogórki, papryka, cebula, oliwki i ser feta. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy przyprawami takimi jak oregano i sól.
Składniki (4 porcje)
- 4 pomidory
- 2 ogórki
- 1 papryka
- 1 cebula
- 100 g oliwek
- 200 g sera feta
- sok z 1 cytryny
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól do smaku
- Souvlaki
Souvlaki to popularne danie uliczne, składające się z kawałków mięsa, zazwyczaj z kurczaka lub wieprzowiny, na patyku. Podaje się je z plackiem pita, cebulą, pomidorem, sałatą, oliwkami i sosem tzatziki.
Składniki (4 porcje)
- 400 g mięsa z kurczaka lub wieprzowiny
- 4 patyczki do szaszłyków
- cebula
- 2 pomidory
- sałata
- 4 placki pitki
- 100 g oliwek
- sos tzatziki (wykonany z naturalnego jogurtu, śmietany, czosnku i ogórka)
- Fasolada
Fasolada to danie bezmięsne, które z pewnością przypadnie do gustu wegetarianom. Składa się z fasoli, cebuli, marchewki, selera, ziemniaków, pomidorów i oliwy z oliwek. Dobrze doprawiona fasolada to idealne danie na co dzień.
Składniki (4-6 porcji)
- 500 g fasoli
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 seler
- 2-3 ziemniaki
- 2 pomidory
- 2-3 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka suszonej mięty
Podsumowanie
Kuchnia grecka to jedna z najsmaczniejszych kuchni na świecie. Wyróżnia ją duża różnorodność oliwek, warzyw, ryb i mięs. Moussaka, gyros, horiatiki, souvlaki i fasolada to tylko kilka propozycji, jakie oferuje ta kuchnia. Zachęcamy do wypróbowania przepisów i zanurzenia się w kulinarnej tradycji Grecji.
Najnowsze komentarze