Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on mar 17, 2021 in Kuchnia |

Przepisy na dania kuchni greckiej

Odkryj smaki Grecji – Przepisy na dania kuchni greckiej

Kuchnia grecka to jedna z najstarszych kuchni świata, słynąca z prostych, ale wyjątkowo aromatycznych i smacznych dań. Charakterystyczna dla niej jest duża różnorodność oliwek, warzyw, ryb i mięs. Zapraszamy do poznania kilku najpopularniejszych przepisów na dania kuchni greckiej.

  1. Moussaka

Moussaka to jedno z najbardziej znanych dań kuchni greckiej. Składa się z warstw ziemniaków, bakłażana, mięsa mielonego i białego sosu beszamelowego. Całość jest pieczona w piekarniku. Moussaka to zdecydowanie cięższe danie, ale idealnie sprawdzi się jako posiłek podczas chłodnych wieczorów.

Składniki (4-6 porcji)

  • 2-3 bakłażany
  • 4-5 ziemniaków
  • 500 g mielonego mięsa
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka pomidorowej przecieru
  • 1 łyżeczka suszonej oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 szklanka sosu beszamelowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka startego żółtego sera
  1. Gyros

Gyros to danie bardzo popularne nie tylko w Grecji, ale i w wielu innych krajach europejskich. Składa się z cienko pokrojonego mięsa, najczęściej z kurczaka lub wieprzowiny, oraz dodatków takich jak cebula, pomidory, sałata, ser feta i sos tzatziki. Gyros najlepiej smakuje w ciepłym placku pitce.

Składniki (4 porcje)

  • 4 kotlety z kurczaka lub 400 g mielonej wieprzowiny
  • cebula
  • 2 pomidory
  • sałata
  • ser feta
  • 4 placki pitki
  • sos tzatziki (wykonany z naturalnego jogurtu, śmietany, czosnku i ogórka)
  1. Horiatiki

Horiatiki to tradycyjna grecka sałatka, której głównymi składnikami są pomidory, ogórki, papryka, cebula, oliwki i ser feta. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy przyprawami takimi jak oregano i sól.

Składniki (4 porcje)

  • 4 pomidory
  • 2 ogórki
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 100 g oliwek
  • 200 g sera feta
  • sok z 1 cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól do smaku
  1. Souvlaki

Souvlaki to popularne danie uliczne, składające się z kawałków mięsa, zazwyczaj z kurczaka lub wieprzowiny, na patyku. Podaje się je z plackiem pita, cebulą, pomidorem, sałatą, oliwkami i sosem tzatziki.

Składniki (4 porcje)

  • 400 g mięsa z kurczaka lub wieprzowiny
  • 4 patyczki do szaszłyków
  • cebula
  • 2 pomidory
  • sałata
  • 4 placki pitki
  • 100 g oliwek
  • sos tzatziki (wykonany z naturalnego jogurtu, śmietany, czosnku i ogórka)
  1. Fasolada

Fasolada to danie bezmięsne, które z pewnością przypadnie do gustu wegetarianom. Składa się z fasoli, cebuli, marchewki, selera, ziemniaków, pomidorów i oliwy z oliwek. Dobrze doprawiona fasolada to idealne danie na co dzień.

Składniki (4-6 porcji)

  • 500 g fasoli
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 seler
  • 2-3 ziemniaki
  • 2 pomidory
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka suszonej mięty

Podsumowanie

Kuchnia grecka to jedna z najsmaczniejszych kuchni na świecie. Wyróżnia ją duża różnorodność oliwek, warzyw, ryb i mięs. Moussaka, gyros, horiatiki, souvlaki i fasolada to tylko kilka propozycji, jakie oferuje ta kuchnia. Zachęcamy do wypróbowania przepisów i zanurzenia się w kulinarnej tradycji Grecji.