Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on lip 3, 2021 in Kuchnia |

Najlepsze przepisy na dania z mięsa kaczki

Kaczka zdecydowanie kojarzy się z potrawami uroczystymi, związanymi z uroczystymi okazjami czy świętami. To mięso, którego aromat i smak trudno pomylić z jakimkolwiek innym. Spotykamy kaczkę na menu w najlepszych restauracjach, ale i możemy ją przyrządzić w domowym zaciszu. Przedstawiamy najlepsze przepisy na dania z mięsa kaczki, które zachwycą każdego amatora dobrej kuchni.

  1. Pierwszy śródtytuł:

Kaczka po pekińsku

Kaczka po pekińsku to jedno z najbardziej znanych dań kuchni chińskiej. Jest to potrawa uważana za wyjątkowo elegancką i zarezerwowaną na specjalne okazje. Mamy dla Was przepis, dzięki któremu przyrządzicie to danie w domu.

Składniki:

  • jedna kaczka
  • sól
  • pieprz
  • cebula
  • imbir
  • czosnek
  • sos sojowy
  • ocet ryżowy
  • cukier
  • ciemny syrop z granatów
  • sos hoisin
  • musztarda
  • opakowanie placków do tortilli

Przygotowanie:

  1. Kaczkę dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.

  2. Kaczka zostaje natłuszczona wodą lub solą w zależności od własnego upodobania.

  3. Pieczemy kaczkę w piekarniku nagrzanym do 240 stopni przez około 45 minut.

  4. W międzyczasie przygotowujemy sos: w garnku smażymy cebulę, czosnek i imbir.

  5. Dolewamy sos sojowy, ocet ryżowy, cukier i syrop z granatów.

  6. Całość gotujemy, a następnie dodajemy sos hoisin i musztardę.

  7. Po upieczeniu kaczki, kroimy ją na mniejsze kawałki i podajemy z plackami do tortilli, sosem i warzywami.

  8. Drugi śródtytuł:

Kaczka z nutą orientu

W związku z tym, że kaczka zdecydowanie kojarzy się z kuchnią chińską, proponujemy kolejne danie z nutą orientu. Tym razem to kaczątko w delikatnym aromacie płatków chili i imbiru z dodatkiem smacznej pomarańczy.

Składniki:

  • cztery filety z kaczki
  • sól
  • pieprz
  • płatki chili
  • cebula
  • imbir
  • czosnek
  • pomarańcza
  • olej roślinny
  • sos sojowy
  • ryż
  • kiełki fasoli

Przygotowanie:

  1. Filety z kaczki myjemy i osuszamy.

  2. Przyprawiamy je solą i pieprzem.

  3. W garnku podsmażamy cebulę, czosnek i imbir.

  4. Dodajemy płatki chili i pomarańczę wyciśniętą na sok.

  5. Podlewamy sosem sojowym.

  6. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim kaczątka.

  7. Podajemy na talerzu udekorowanym kiełkami fasoli i ryżem.

  8. Trzeci śródtytuł:

Kaczka w sosie z żurawiną

Pyszna kaczka w delikatnym sosie z żurawiną to danie idealne na chłodne wieczory. Idealnie komponuje się z dodatkiem ziemniaków i warzyw.

Składniki:

  • jedna kaczka
  • sól
  • pieprz
  • cebula
  • marchew
  • pietruszka
  • seler
  • łyżka mąki pszennej
  • łyżka masła
  • pół szklanki suszonej żurawiny
  • pół szklanki czerwonego wina
  • szklanka bulionu
  • kostka rosołowa

Przygotowanie:

  1. Kaczkę dokładnie myjemy i osuszamy.

  2. Przyprawiamy solą i pieprzem.

  3. Kładziemy na blasze i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.

  4. W garnku podsmażamy cebulę, marchew, pietruszkę i seler.

  5. Dodajemy mąkę, mieszamy i zalewamy czerwonym winem.

  6. Całość gotujemy, a na końcu dodajemy bulion i kostkę rosołową.

  7. Żurawinę zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu.

  8. Na talerzu układamy pokrojonego kaczątko, obok porcję ziemniaków i udekorowane żurawiną.

  9. Czwarty śródtytuł:

Kaczka nadziewana warzywami

Przepis na kaczkę nadziewaną warzywami to idealna propozycja na rodzinny obiad. To danie zdecydowanie przypadnie do gustu każdemu, kto lubi klasyczną kuchnię.

Składniki:

  • jedna pełna kaczka
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • masło
  • marchewka
  • seler
  • cebula
  • kawałek selera korzeniowego
  • pietruszka korzeń
  • pietruszka natka
  • natka kolendry

Przygotowanie:

  1. Kaczkę dokładnie myjemy i osuszamy.

  2. Wysiłkujemy z niej wnętrzności.

  3. Warzywa dokładnie myjemy i kroimy w drobną kostkę.

  4. Podsmażamy na patelni masło.

  5. Dodajemy warzywa i smażymy przez kilka minut.

  6. Mieszanką nasączamy wnętrzności kaczki, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką.

  7. Nadziewamy dokładnie kaczkę i skręcamy jej brzuch.

  8. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 2-3 godziny.

  9. Na talerzu udekorujemy natką kolendry i pietruszką.

  10. Piąty śródtytuł:

Kaczka wędzona

Kaczka wędzona to idealna propozycja dla osób, które chcą spróbować czegoś nieco innego. To danie idealnie komponuje się z pieczywem i marynowanymi burakami.

Składniki:

  • jedna kaczka
  • sól
  • pieprz
  • czosnek
  • cebula
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • bagietka
  • marynowane buraki

Przygotowanie:

  1. Kaczkę dokładnie myjemy i osuszamy.
  2. Przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, cebulą, liściem laurowym i zielem angielskim.
  3. Kładziemy wędzić na około 3 godziny.
  4. Na talerzu układamy pokrojonego kaczątka, obok kromkę bagietki i marynowane buraki.

Podsumowanie:

Kaczka to doskonałe mięso na każdą okazję. Można ją przygotować na wiele sposobów, dzięki czemu nie musimy się ograniczać w kulinarnych eksperymentach. Wszystkie powyższe przepisy na dania z mięsa kaczki z pewnością zadowolą najbardziej wymagających koneserów. Zawsze warto sięgnąć po kaczątko i zacząć tworzyć niezapomniane smaki.