Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on lut 22, 2022 in Kuchnia |

Przepisy na lekkie sałatki – odświeżające i sycące dania

Lekkie sałatki to idealna propozycja na ciepłe dni, kiedy ciężkie i sycące dania nie są dobrym wyborem dla naszego organizmu. Wypełnione są one różnorodnymi warzywami, owocami, ale także orzechami i nasionami. Oto kilka przepisów na lekkie sałatki, które odświeżą nasze podniebienie oraz dostarczą nam niezbędnych składników odżywczych.

  1. Zielona sałatka z mango i awokado
  • głównym składnikiem tej sałatki jest młoda, liściasta sałata
  • do sałaty dodajemy pokrojoną w kostkę mango oraz awokado
  • dodatkowo możemy dodać orzechy nerkowca lub nasiona słonecznika
  • całość polewamy sosem z oliwy, soku z cytryny oraz miodu
  1. Sałatka z grillowanym kurczakiem i warzywami
  • pierś z kurczaka grillujemy na grillu lub patelni grillowej, a następnie kroimy na kawałki
  • do kurczaka dodajemy różnego rodzaju świeże warzywa, jak ogórek, papryka, pomidory, sałata i rukola
  • całość polewamy sosem z jogurtu naturalnego, musztardy i miodu
  1. Sałatka z grillowanym łososiem
  • łososa grillujemy na grillu lub patelni grillowej i kroimy na mniejsze kawałki
  • do łososia dodajemy sałatę rzymską, rukolę, kolorowe papryki, ogórki i skrącone orzechy nerkowca
  • polewamy sosem z oleju, octu balsamicznego, miodu i musztardy
  1. Sałatka z grillowanym tofu
  • tofu grillujemy na grillu lub patelni grillowej i kroimy na mniejsze kawałki
  • do tofu dodajemy sałatę masłową, rukolę, awokado, kolorowe papryki i skrącone orzechy włoskie
  • polewamy sosem z tahini, miodu i soku z cytryny
  1. Sałatka z grillowanymi warzywami
  • grillujemy warzywa, jak cukinia, papryka, bakłażan, marchew, cebula i pomidory
  • dodajemy sałatę lodową, rukolę, skrącone orzechy laskowe i ser feta
  • polewamy sosem z oliwy, soku z cytryny i musztardy

Lekkie sałatki to idealna propozycja na lunch do pracy czy na piknik w plenerze. W te ciepłe dni, kiedy organizm potrzebuje lekkiej i pożywnej żywności, sałatki są doskonałym rozwiązaniem. Dodając różnorodne składniki, takie jak orzechy, nasiona czy grillowane mięso lub warzywa, sprawimy, że ta potrawa nabierze jeszcze więcej smaku. Polewy z jogurtu, oliwy, miodu, musztardy czy soku z cytryny dodadzą charakteru dania i sprawią, że będziemy chcieli powrócić do tych przepisów jeszcze nie raz.