Przepisy na lekkie sałatki – odświeżające i sycące dania
Lekkie sałatki to idealna propozycja na ciepłe dni, kiedy ciężkie i sycące dania nie są dobrym wyborem dla naszego organizmu. Wypełnione są one różnorodnymi warzywami, owocami, ale także orzechami i nasionami. Oto kilka przepisów na lekkie sałatki, które odświeżą nasze podniebienie oraz dostarczą nam niezbędnych składników odżywczych.
- Zielona sałatka z mango i awokado
- głównym składnikiem tej sałatki jest młoda, liściasta sałata
- do sałaty dodajemy pokrojoną w kostkę mango oraz awokado
- dodatkowo możemy dodać orzechy nerkowca lub nasiona słonecznika
- całość polewamy sosem z oliwy, soku z cytryny oraz miodu
- Sałatka z grillowanym kurczakiem i warzywami
- pierś z kurczaka grillujemy na grillu lub patelni grillowej, a następnie kroimy na kawałki
- do kurczaka dodajemy różnego rodzaju świeże warzywa, jak ogórek, papryka, pomidory, sałata i rukola
- całość polewamy sosem z jogurtu naturalnego, musztardy i miodu
- Sałatka z grillowanym łososiem
- łososa grillujemy na grillu lub patelni grillowej i kroimy na mniejsze kawałki
- do łososia dodajemy sałatę rzymską, rukolę, kolorowe papryki, ogórki i skrącone orzechy nerkowca
- polewamy sosem z oleju, octu balsamicznego, miodu i musztardy
- Sałatka z grillowanym tofu
- tofu grillujemy na grillu lub patelni grillowej i kroimy na mniejsze kawałki
- do tofu dodajemy sałatę masłową, rukolę, awokado, kolorowe papryki i skrącone orzechy włoskie
- polewamy sosem z tahini, miodu i soku z cytryny
- Sałatka z grillowanymi warzywami
- grillujemy warzywa, jak cukinia, papryka, bakłażan, marchew, cebula i pomidory
- dodajemy sałatę lodową, rukolę, skrącone orzechy laskowe i ser feta
- polewamy sosem z oliwy, soku z cytryny i musztardy
Lekkie sałatki to idealna propozycja na lunch do pracy czy na piknik w plenerze. W te ciepłe dni, kiedy organizm potrzebuje lekkiej i pożywnej żywności, sałatki są doskonałym rozwiązaniem. Dodając różnorodne składniki, takie jak orzechy, nasiona czy grillowane mięso lub warzywa, sprawimy, że ta potrawa nabierze jeszcze więcej smaku. Polewy z jogurtu, oliwy, miodu, musztardy czy soku z cytryny dodadzą charakteru dania i sprawią, że będziemy chcieli powrócić do tych przepisów jeszcze nie raz.
Najnowsze komentarze