Przepisy na klasyczne polskie dania mięsne z domowym twistem
Klasyczne polskie dania mięsne z domowym twistem
Kuchnia polska słynie z obfitych i smakowitych dań mięsnych. Warto jednak pamiętać, że kreatywność w kuchni może przynieść nam wiele nowych doznań smakowych. W dzisiejszym artykule przedstawiamy przepisy na klasyczne polskie dania mięsne z domowym twistem.
- Kotlet schabowy zapiekany w serze
Kotlet schabowy to bez wątpienia jeden z najbardziej rozpoznawalnych polskich dań mięsnych. Aby nadać mu nieco nowoczesnego wydania, proponujemy zapiec kotlet w serze. Do przygotowania potrzebujemy:
- 4 kotletów schabowych
- 2 jajka
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/2 szklanki startego sera żółtego
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Kotlety schabowe obtaczamy w roztrzepanych jajkach, następnie w bułce tartej i smażymy na złoty kolor. Na patelnię układamy kotlety, posypujemy startym serem i wstawiamy do piekarnika na kilka minut, aż ser się rozpuści.
- Gulasz z karkówki z dodatkiem suszonych owoców
Gulasz z karkówki to kolejne klasyczne danie mięsne, które z powodzeniem możemy podać z domowym twistem. Wystarczy dodać do niego suszone owoce, aby nadać mu nieco orientalnego charakteru. Do przygotowania potrzebujemy:
- 1 kg karkówki
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 3 łyżki suszonych owoców (np. daktyli, moreli, żurawiny)
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka mielonej papryki
Karkówkę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle na złoty kolor. Do mięsa dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek oraz przecier pomidorowy. Całość dusimy na wolnym ogniu przez ok. 45 minut. W końcowej fazie gotowania dodajemy suszone owoce i doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką.
- Bigos z kiełbasą chorizo
Bigos to tradycyjne polskie danie mięsne, które może zyskać nowy smak dzięki dodatkom takim jak kiełbasa chorizo. Do przygotowania potrzebujemy:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 1 duża cebula
- 1 marchewka
- 1 seler
- 1 pomidor
- 1/2 łyżki kminku
- 2 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostra
- 200 g kiełbasy chorizo
- sól i pieprz do smaku
Kapustę dusimy w garnku z dodatkiem wody przez ok. 20 minut. Na innej patelni podsmażamy posiekaną cebulę, marchewkę i seler. Do kapusty dodajemy pokrojony pomidor, duszone warzywa, kminkę, liście laurowe oraz papryki. Całość dusimy przez ok. 30 minut. W końcu dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę chorizo i gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut.
- Pulpety w sosie własnym z dodatkiem posiekanych ziół
Pulpeciki w sosie to tradycyjne danie mięsne, które każdy z nas zna od dzieciństwa. Aby nadać mu nowoczesnego charakteru, możemy dodać do sosu posiekane zioła, np. bazylię i tymianek. Do przygotowania potrzebujemy:
- 500 g mięsa mielonego (najlepiej łączonego)
- 1 jajko
- 1/4 szklanki bułki tartej
- 1/4 szklanki mleka
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- 1 łyżka posiekanego tymianku
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Mięso mielone łączymy z roztrzepanym jajkiem, bułką tartą, mlekiem, posiekaną cebulą i czosnkiem. Dodajemy również posiekane zioła oraz sól i pieprz do smaku. Z masy formujemy kulki i smażymy na złoty kolor. Do sosu, który zostanie z mięsa, dodajemy posiekaną bazylię i tymianek oraz doprawiamy solą i pieprzem.
- Klopsiki z mięsem mielonym i krewetkami
Klopsiki to kolejne klasyczne danie mięsne, które możemy podać w nowoczesnym wydaniu. Wystarczy dodać do mięsa mielonego krewetki, aby nadać mu nieco egzotycznego charakteru. Do przygotowania potrzebujemy:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1/2 szklanki namoczonej i odciśniętej bułki
- 1 jajko
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 100 g krewetek
- sól i pieprz do smaku
- mąka do obtaczania klopsików
- olej do smażenia
Mięso mielone łączymy z roztrzepanym jajkiem, cebulą i czosnkiem oraz namoczona i odciśniętą bułką. Dodajemy krewetki oraz sól i pieprz do smaku. Z masy formujemy kulki i obtaczamy w mące. Klopsiki smażymy na złoty kolor.
Podsumowanie
Kreatywność w kuchni pozwala nam na odkrywanie nowych smaków i doznań kulinarnej przyjemności. Słynne polskie dania mięsne z dobrym „domowym twistem” to tylko kilka z wielu sposobów na przemianę tradycyjnych receptur i zaskoczenie swoich bliskich pysznym daniem. Wypróbuj nasze przepisy i daj znać, co o nich myślisz!
Najnowsze komentarze