Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on mar 22, 2021 in Kuchnia |

Przepisy na klasyczne polskie dania mięsne z domowym twistem

Klasyczne polskie dania mięsne z domowym twistem

Kuchnia polska słynie z obfitych i smakowitych dań mięsnych. Warto jednak pamiętać, że kreatywność w kuchni może przynieść nam wiele nowych doznań smakowych. W dzisiejszym artykule przedstawiamy przepisy na klasyczne polskie dania mięsne z domowym twistem.

  1. Kotlet schabowy zapiekany w serze

Kotlet schabowy to bez wątpienia jeden z najbardziej rozpoznawalnych polskich dań mięsnych. Aby nadać mu nieco nowoczesnego wydania, proponujemy zapiec kotlet w serze. Do przygotowania potrzebujemy:

  • 4 kotletów schabowych
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/2 szklanki startego sera żółtego
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Kotlety schabowe obtaczamy w roztrzepanych jajkach, następnie w bułce tartej i smażymy na złoty kolor. Na patelnię układamy kotlety, posypujemy startym serem i wstawiamy do piekarnika na kilka minut, aż ser się rozpuści.

  1. Gulasz z karkówki z dodatkiem suszonych owoców

Gulasz z karkówki to kolejne klasyczne danie mięsne, które z powodzeniem możemy podać z domowym twistem. Wystarczy dodać do niego suszone owoce, aby nadać mu nieco orientalnego charakteru. Do przygotowania potrzebujemy:

  • 1 kg karkówki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki suszonych owoców (np. daktyli, moreli, żurawiny)
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka mielonej papryki

Karkówkę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle na złoty kolor. Do mięsa dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek oraz przecier pomidorowy. Całość dusimy na wolnym ogniu przez ok. 45 minut. W końcowej fazie gotowania dodajemy suszone owoce i doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką.

  1. Bigos z kiełbasą chorizo

Bigos to tradycyjne polskie danie mięsne, które może zyskać nowy smak dzięki dodatkom takim jak kiełbasa chorizo. Do przygotowania potrzebujemy:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 1 seler
  • 1 pomidor
  • 1/2 łyżki kminku
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostra
  • 200 g kiełbasy chorizo
  • sól i pieprz do smaku

Kapustę dusimy w garnku z dodatkiem wody przez ok. 20 minut. Na innej patelni podsmażamy posiekaną cebulę, marchewkę i seler. Do kapusty dodajemy pokrojony pomidor, duszone warzywa, kminkę, liście laurowe oraz papryki. Całość dusimy przez ok. 30 minut. W końcu dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę chorizo i gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut.

  1. Pulpety w sosie własnym z dodatkiem posiekanych ziół

Pulpeciki w sosie to tradycyjne danie mięsne, które każdy z nas zna od dzieciństwa. Aby nadać mu nowoczesnego charakteru, możemy dodać do sosu posiekane zioła, np. bazylię i tymianek. Do przygotowania potrzebujemy:

  • 500 g mięsa mielonego (najlepiej łączonego)
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki bułki tartej
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • 1 łyżka posiekanego tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Mięso mielone łączymy z roztrzepanym jajkiem, bułką tartą, mlekiem, posiekaną cebulą i czosnkiem. Dodajemy również posiekane zioła oraz sól i pieprz do smaku. Z masy formujemy kulki i smażymy na złoty kolor. Do sosu, który zostanie z mięsa, dodajemy posiekaną bazylię i tymianek oraz doprawiamy solą i pieprzem.

  1. Klopsiki z mięsem mielonym i krewetkami

Klopsiki to kolejne klasyczne danie mięsne, które możemy podać w nowoczesnym wydaniu. Wystarczy dodać do mięsa mielonego krewetki, aby nadać mu nieco egzotycznego charakteru. Do przygotowania potrzebujemy:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1/2 szklanki namoczonej i odciśniętej bułki
  • 1 jajko
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g krewetek
  • sól i pieprz do smaku
  • mąka do obtaczania klopsików
  • olej do smażenia

Mięso mielone łączymy z roztrzepanym jajkiem, cebulą i czosnkiem oraz namoczona i odciśniętą bułką. Dodajemy krewetki oraz sól i pieprz do smaku. Z masy formujemy kulki i obtaczamy w mące. Klopsiki smażymy na złoty kolor.

Podsumowanie

Kreatywność w kuchni pozwala nam na odkrywanie nowych smaków i doznań kulinarnej przyjemności. Słynne polskie dania mięsne z dobrym „domowym twistem” to tylko kilka z wielu sposobów na przemianę tradycyjnych receptur i zaskoczenie swoich bliskich pysznym daniem. Wypróbuj nasze przepisy i daj znać, co o nich myślisz!