Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on lip 21, 2020 in Kuchnia |

Jak przygotować domowe pierogi ruskie? Przepisy i sekrety

Pierogi ruskie to jedno z najpopularniejszych dań w Polsce. Warto nauczyć się, jak przygotować je w domu, aby smakowały jeszcze lepiej niż te kupione w sklepie. W tym artykule opiszemy przepisy i sekrety jak przygotować domowe pierogi ruskie.

  1. WYBIERAMY SKŁADNIKI

Pierogi ruskie składają się głównie z masy ziemniaczanej, sera białego i cebuli. Ważne, żeby do sera wybrać odmiany, które dobrze się nadają do pierogów, np. twaróg lub ser biały wiejski. Oprócz tego potrzebujemy mąki, jajek, soli, oleju oraz wody.

  1. PRZEPIS NA CIASTO

Do wyrobu ciasta potrzebujemy 500 gramów mąki, jajka, 200 ml wody i łyżki oleju. Wszystkie składniki mieszamy razem, a następnie zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto układamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut.

  1. PRZEPIS NA FARSZ

Farsz do pierogów ruskie składa się z masy ziemniaczanej, sera i cebuli. Do przygotowania masy ziemniaczanej gotujemy około 1 kg ziemniaków, a następnie miksujemy je z utartym serem. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Gdy cebula się zrumieni, dodajemy ją do masy ziemniaczanej i sera. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  1. WYKRAWAMY PIEROGI

Ciasto dzielimy na dwie części, jedną z nich wałkujemy na cienką warstwę. Następnie wykrawamy pierogi przy pomocy szklanki lub foremek do pierogów. Na każdym kawałku ciasta umieszczamy około łyżki farszu i zamykamy w kształcie półksiężyca. Gotowe pierogi układamy na blasze posypanej mąką.

  1. GOTUJEMY PIEROGI

Gotujemy pierogi w osolonej wodzie przez około 5-6 minut od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię. Gotowe pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy je na talerzu. Podajemy z cebulą i boczkiem lub z kwaśną śmietaną.

Sekretem idealnych pierogów jest odpowiednio zagniecione ciasto oraz dobrze przygotowany farsz. Oprócz tradycyjnej wersji z ziemniakami, serem i cebulą, warto eksperymentować z innymi dodatkami, np. mięsem, grzybami czy szpinakiem. Warto pamiętać, że domowe pierogi ruskie to połączenie tradycji i dobrego smaku. Smacznego!