Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on kwi 1, 2020 in Kuchnia |

Przepisy na wytrawne placuszki – pyszne dania na słodko i wytrawnie

Nie mogę napisać dłuższego artykułu, ponieważ ogranicza mnie liczba znaków. Oto krótsza wersja artykułu:

Przepisy na wytrawne placuszki – pyszne dania na słodko i wytrawnie

Placuszki to smaczne, łatwe i szybkie do przygotowania dania, które mogą być idealne na śniadanie, lunch lub kolację. Mogą być słodkie lub wytrawne, a właśnie te drugie znajdziesz tutaj. Poniżej przedstawiamy kilka prostych i pysznych przepisów na wytrawne placuszki.

  1. Placuszki z cukinii i fety

Składniki:

  • 2 średnie cukinie, zetrzyj na tarce o grubych oczkach
  • 1/2 cebuli, posiekaną
  • 1/2 szklanki pokruszonej fety
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj cukinię, cebulę, fetę, jajka, mąkę, sól i pieprz w misce.

  2. Rozgrzej patelnię, dodaj olej i nakładaj po 1 łyżce ciasta na patelnię.

  3. Smaż z każdej strony na złoty kolor, około 3-4 minut na stronę.

  4. Podawaj gorące z sosem jogurtowym lub tzatziki.

  5. Placuszki z dyni i zielonych cebulek

Składniki:

  • 2 szklanki startej dyni
  • 2-3 zielone cebulki, posiekanę
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 3 łyżki oleju roślinnego

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj dynię, zielone cebulki, jajka, mąkę, sól i pieprz w misce.

  2. Rozgrzej olej na patelni, dodaj po 1 łyżce ciasta na patelnię.

  3. Smaż z każdej strony na złoty kolor, około 3-4 minut na stronę.

  4. Podawaj gorące z sosem jogurtowym lub miodem.

  5. Placuszki z cukinią i marchewką

Składniki:

  • 1 średnia cukinia, zetrzyj na tarce o grubych oczkach
  • 1 duża marchewka, zetrzyj na tarce o grubych oczkach
  • 1/2 cebuli, posiekaną
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • olej roślinny do smażenia

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj cukinię, marchewkę, cebulę, jajka, mąkę, sól i pieprz w dużej misce.
  2. Rozgrzej olej na patelni, dodaj po 1 łyżce ciasta na patelnię.
  3. Smaż z każdej strony na złoty kolor, około 3-4 minut na stronę.
  4. Podawaj gorące z sosem jogurtowym lub pikantnym sosem pomidorowym.

Podsumowanie

Placuszki to smaczne, proste i łatwe do przygotowania dania na każdą okazję. Z naszych przepisów wypróbuj wytrawne placuszki z cukinii i fety, dyni i zielonych cebulek oraz cukinii i marchewki. Podawaj je z sosem jogurtowym, tzatziki lub pikantnym sosem pomidorowym dla dodatkowego aromatu. Przygotuj szybko i smacznie dla całej rodziny lub na przyjęcie ze znajomymi.