Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on sty 8, 2021 in Kuchnia |

Przepisy na dania kuchni tureckiej

Przepisy na kulinaria tureckie – wspaniałe smaki z Bliskiego Wschodu

Kuchnia turecka to nie tylko döner kebab czy baklava. To przede wszystkim niezwykle zróżnicowane połączenia smaków i aromatów. Wędrując po całej Turcji możemy spróbować różnorodnych potraw, a każda z regionów charakteryzuje się nieco innym stylem kulinarnym. W tym artykule podpowiadamy, jakie przepisy na dania tureckie warto znać i jak je przygotować.

  1. Przepisy na danie z mięsem – klasyczne kebaby czy Gölzeme

Kebab to jedno z najbardziej znanych potraw kuchni tureckiej. To po prostu zapiekane na rożnie lub grillowane mięso, które podajemy z warzywami, ryżem i sosami do wyboru. Warto jednak spróbować również innych tureckich przepisów z mięsem, takich jak Adana kebab czy Urfa kebab.
Inną ciekawą propozycją są Gölzeme, czyli placki chlebowe nadziewane mięsem, warzywami czy serem.

  1. Przepisy na dania z ryżem i bulgurem – pilaw i fasolakia

Ryż to podstawowy składnik wielu tureckich dań. Najpopularniejszym jest pilaw, czyli gotowany na sypko ryż z dodatkiem cebuli, czosnku i zielonego groszku.
Wiele tureckich dań można również zastąpić bulgurem, czyli ugotowaną kaszą z ziaren pszenicy. Przykładem takiego dania jest fasolakia – duszone zielone fasolki w sosie pomidorowym z dodatkiem bulguru.

  1. Przepisy na dania z warzywami – bakłażany i zielona fasolka

Turecka kuchnia obfituje w połączenia warzyw, które tworzą niebanalne smaki i kolorowe, apetyczne dania. Najpopularniejszymi warzywami są bakłażany i zielona fasolka.
Moussaka turecka, czyli kilka pastwisk – to danie z warstwami duszonego bakłażana, warzywnym sosem i farszem mięsnym lub ziemniaczanym.
Zielona fasolka na wiele sposobów – duszona z pomidorami i cebulą, z dodatkiem boczku lub zjedzona na surowo z sosem jogurtowym.

  1. Przepisy na dania z ciasta – pieczone pitta i słodkie baclavas

Turecka kuchnia to nie tylko dania główne, ale również wiele przepysznych wypieków. Najpopularniejszym pieczywem jest pita, czyli spłaszczany chleb, który zawija się w różne nadzienia. Pita można samodzielnie zapiekać w piekarniku, a do jej przygotowania potrzebujemy jedynie mąki, drożdży i wody.
Słodkim dopełnieniem tureckiego posiłku są również baklawas, czyli małe płaty ciasta filo składane w warstwy z miodem, orzechami i cynamonem.

  1. Przepisy na dania wegetariańskie – mercimek kofte czy hummus

Tureckie dania bezmięsne to nie tylko sałatki i surówki. Kuchnia wegetariańska w Turcji może być równie różnorodna i smaczna, co potrawy mięsne.
Przykładem takiego dania jest m.in. mercimek kofte, czyli wegetariańskie pulpety z soczewicy, cebuli, pomidorów i przypraw.
Innym propozycją jest hummus, czyli pasta z ciecierzycy, sezamu i czosnku, która idealnie smakuje z kawałkami chleba lub jako dip do krakersów.

Podsumowanie

Turecka kuchnia to wspaniałe połączenie smaków, aromatów i kolorów. Oto pięć grup przepisów, które warto znać i które z pewnością pomogą nam zasmakować w turystycznych podróżach po kraju nad Bosforem. Przepisy można znaleźć w książkach kucharskich czy na dedykowanych stronach internetowych. Dlaczego więc nie spróbować samodzielnie przyrządzić tureckich potraw w domowym zaciszu?