Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on lip 26, 2020 in Kuchnia |

Kulinarne podróże po kuchni włoskiej – smaki dolce vita w Twoim domu

Smak Włoch – kulinarne podróże po kuchni włoskiej w Twoim domu

Włochy to kraj, który zachwyca nie tylko pięknem i kulturą, ale również kulinariami. Włoska kuchnia słynie ze swojego bogactwa smaków, prostoty i wyjątkowej jakości składników. Dlaczego nie zafundować sobie i swoim bliskim smaku Włoch w domowym zaciszu?

  1. Co warto wiedzieć o kuchni włoskiej?
    Kuchnia włoska to nie tylko makarony i pizze. To również ryby i owoce morza, pyszne mięsa, aromatyczne zioła i oliwa z oliwek. Charakterystyczną cechą włoskiej kuchni jest też jej regionalność. Każdy region we Włoszech ma swoje specjały i unikalne smaki.

  2. Jakie dania warto przygotować?
    Poniżej przedstawiamy kilka propozycji, które na pewno oczarują każde podniebienie:

  • Risotto alla Milanese – kremowy ryż z safranem i parmezanem, pochodzący z Mediolanu.

  • Orecchiette alle cime di rapa – proste i smaczne danie z Puglii, na bazie makaronu o kształcie ucha, z dodatkiem brokułów i czosnku.

  • Tagliatelle al ragù – klasyczne danie z Bolonii. Domowy makaron z sosem mięsnym, przygotowany według tradycyjnej receptury.

  • Pizza Margherita – ikona kuchni włoskiej, obowiązkowy punkt każdej podróży do Włoch. Tradycyjna pizza z sosami pomidorowymi, mozzarellą i bazylią.

  • Tiramisu – słodki deser, którego smak kojarzy nam się ze słoneczną Italią. Przygotowany z serka mascarpone, jajek i słodkiej kawy.

  1. Jakie składniki warto mieć w swojej kuchni?
    Włoska kuchnia słynie z prostoty i wykorzystania tylko najlepszych składników. Do swojej domowej spiżarni warto zaopatrzyć się w takie produkty jak:
  • Makaron, zarówno suchy jak i świeży.
  • Sosy pomidorowe z koncentratem pomidorowym lub pomidorami San Marzano.
  • Parmezan i mozarellę.
  • Oliwę z oliwek extra vergine.
  • Bazylię, oregano i tymianek.
  • Czosnek, cebulę i seler.
  • Kawa espresso.
  • Serek mascarpone i jajka dla słodkich deserów.
  1. Co warto zrobić samodzielnie?
    W samodzielnej kuchni warto samodzielnie przygotowywać:
  • Domowy makaron, którego nieporównywalny smak przewyższa ten ze sklepowych półek.
  • Sos pomidorowy, do którego zmiksowania możemy wykorzystać pomidory San Marzano.
  • Serek mascarpone, którego smak i konsystencja lepsza jest od kupnych produktów.
  1. Podsumowanie
    Włoska kuchnia to jedna z najsmaczniejszych na świecie. Zaopatrzmy swoją kuchnię w odpowiednie składniki i bierzmy się za gotowanie! Pozwólmy sobie na podróż po Włoszech, bez wychodzenia z domu.