Przepisy na dania kuchni chińskiej
Poznaj smaki kuchni chińskiej!
Chińska kuchnia to jedna z najbardziej charakterystycznych, różnorodnych i interesujących kuchni azjatyckich. W jej kulturze szczególnie ważne są różnorodne składniki, kolorystyka potraw i specyficzne techniki obróbki płynące z setek lat tradycji. Wśród dań kuchni chińskiej znajdziemy zarówno wegetariańskie, jak i mięsne lub rybne. Zobacz, jakie przepisy mogą zaskoczyć twoje podniebienie!
- Wokujemy warzywa, mięso i ryby
Chińczycy rozwinęli niezwykłe umiejętności kulinarnie, np. obróbkę woka, czyli patelni typowej dla kuchni chińskiej. Jadeitowy wok pozwala na równomierne i szybkie rozgrzanie składników, a dzięki odpowiedniej technice obróbki, biteczki mięsa i chrupkie warzywa zachowują swój naturalny smak i wartości odżywcze.
- Rozpoczynamy od zupy won ton
Won ton to zupa, która nie tylko rozgrzewa, ale także zachwyca smakiem. W wersji tradycyjnej przygotowuje się ją z mięsnymi kuleczkami, ale równie dobrze można je zastąpić grzybami lub krewetkami. Zupę podaje się z dodatkiem cebuli, świeżego chilli, kiełków fasoli, bazylii oraz sosu sojowego.
- Wędzona wieprzowina na ciepło i zimno
Jest to jedno z najsłynniejszych dań kuchni chińskiej i jednocześnie jedno z najtrudniejszych do przygotowania. Wędzony schab na ciepło i zimno, to połączenie aromatycznej i chrupiącej skórki z delikatnym mięsem, serwowane na gorąco bądź na zimno. Do tego sos pikantny lub słodkawy, do wyboru. Unikalny smak wędzonej wieprzowiny trudno porównać z innymi.
- Pierożki Dim Sum
Pochodzą z regionu Kanton i są bardzo popularne w Chinach, a w innych krajach często serwowane są w restauracjach z kuchnią chińską. Bez wątpienia należą do najbardziej wyjątkowych potraw kuchni chińskiej. Zaletą Dim Sum są różnorodne wypełnienia. Mogą być one mięsne, rybne, warzywne lub słodkie. Najważniejsze jest to, że smakują wyśmienicie, niezależnie od rodzaju nadzienia.
- Okonia with sweet and sour sauce
Jednocześnie słodko-kwaśne, pikantne i chrupiące. To wszystko możesz poczuć, skosztowawszy tą potrawę. Ważne jest, aby mięso ryby podczas smażenia za pomocą odpadu mąki zanurzyć w tempurze. Ryba będzie extra chrupiąca a sos doskonale wtapia się w smak mięsa.
Podsumowując, kuchnia chińska to prawdziwe bogactwo smaków i aromatów, którego trudno się oprzeć. Przygotowanie dań wymaga czasu i cierpliwości, ale jedzenie na sto procent wynagrodzi trud.
Najnowsze komentarze