Przepisy na dania kuchni thai
Kuchnia thai cieszy się coraz większą popularnością w Polsce. Charakteryzuje się ona intensywnym smakiem, aromatycznymi przyprawami i świeżymi składnikami. Warto spróbować tej egzotycznej kuchni i przygotować kilka prostych przepisów, które zaskoczą Twoich gości.
I. Podstawowe składniki kuchni thai
- chili
- trawa cytrynowa
- galangal
- kaffir lime
- mięta
- kolendra
- pasta curry
- sos rybny
- mleko kokosowe
II. Przepisy na dania kuchni thai:
- Tom Yam
- 3 łyżki soku z limonki
- 1 łyżka chili
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka trawy cytrynowej
- 1 łyżka krewetek
- 1 łyżka grzybów
- 1 łyżka kolendry
- 1 łyżka mleka kokosowego
- Pad Thai
- 150 g ryżowych wstążek
- 2 jajka
- 150 g kurczaka
- 50 g fasoli edamame
- 2 łyżki pasty tamarindowej
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka cukru
- 50 g orzeszków ziemnych
- 1 łyżeczka chili
- sok z limonki
- Green curry
- 400 ml mleczka kokosowego
- 2 łyżki pasty curry
- 400 g kurczaka
- 100 g cukinii
- 100 g papryki
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka cukru palmowego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- kaffir lime
III. Jakie składniki warto mieć w spiżarni?
- wstążki ryżowe
- pasta curry
- sos rybny
- olej kokosowy
- orzeszki ziemne
- chili
IV. Kuchnia thai dla wegan
- tofu
- szpinak
- ciecierzyca
- banany
- trawa cytrynowa
- kolendra
- mleko kokosowe
V. Podsumowanie
Kuchnia thai to nie tylko smaki, ale również zapachy i intensywne kolory. Warto poeksperymentować z różnymi składnikami i podać do stołu wspomniane wyżej dania. Smacznego!
Najnowsze komentarze