Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on gru 15, 2020 in Kuchnia |

Risotto z kurczakiem i szparagami – przepis na wykwintne danie

Risotto z kurczakiem i szparagami – przepis na wykwintne danie

Risotto z kurczakiem i szparagami to jedno z tych dań, które zawsze zrobią wrażenie na większych i mniejszych przyjęciach. Jeśli chcesz zaimponować swoim gościom i zaserwować im prawdziwą ucztę dla podniebienia, to ten przepis jest dla Ciebie.

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 szklanka ryżu arborio
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 3 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 pierś z kurczaka, pokrojona w kostkę
  • 1 pęczek szparagów, oczyszczony i pokrojony na kawałki
  • 1/2 szklanki parmezanu, startego
  • sól i pieprz do smaku
  1. Smażenie

W dużym rondlu rozgrzej 1 łyżkę masła i dodaj cebulę, czosnek i tymianek. Smaż na złoty kolor. Dodaj ryż i smaż przez 2-3 minuty, aż stanie się półprzezroczysty. Dodaj wino i mieszaj, aż całość zostanie wchłonięta przez ryż.

  1. Gotowanie

Dodaj bulion po jednej szklance i gotuj na małym ogniu, mieszając, aż ryż wchłonie bulion. Do momentu, aż zacznie się kleić.

  1. Cechowanie

W osobnej patelni rozgrzej 1 łyżkę masła i dodaj pokrojone kurczaka. Smaż na złoty kolor i dodaj do ryżu. Następnie dodaj szparagi i gotuj, mieszając przez około 5 minut.

  1. Serowanie

Dodaj parmezan, sól i pieprz do smaku. Mieszaj, aż całość stanie się jednolita i kremowa. Podawaj od razu, na gorąco.

  1. Podsumowanie

Risotto z kurczakiem i szparagami to wykwintne danie, które z pewnością zachwyci Twoich gości. Ryż arborio, bulion drobiowy i szparagi to wspaniałe składniki, które dają danie niepowtarzalnego smaku. Zdradź nam swoje wrażenia – czy udało Ci się stworzyć pyszną potrawę?