Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on gru 13, 2020 in Kuchnia |

Jak zrobić domowe przetwory – zachowaj smak lata na dłużej

W sezonie letnim warzywa i owoce smakują najlepiej. Jednak, aby cieszyć się ich smakiem przez resztę roku, warto zrobić domowe przetwory. W tym artykule podpowiadamy, jak to zrobić w sposób prosty i skuteczny.

  1. Wybór odpowiednich owoców i warzyw

Aby przetwory były smaczne i wartościowe, warto wybierać owoce i warzywa w dobrym stanie. Mogą to być np.: truskawki, jagody, maliny, porzeczki, jabłka, gruszki, a także pomidory, papryka, cukinia, dynie czy kiszone ogórki.

  1. Przygotowanie przetworów

Przygotowanie przetworów wymaga delikatności i cierpliwości. Wszystkie owoce i warzywa należy dokładnie umyć i osuszyć. Następnie należy je obrać lub wyciąć ze skóry, pozbawić nasion i wyjąć gniazda nasiennego. Warzywa warto posiekać lub pokroić w kostkę, a owoce można zmiksować lub pokroić na mniejsze kawałki.

  1. Sposoby przetwarzania

Istnieją różne sposoby przetworzenia owoców i warzyw. Najpopularniejsze to: kiszenie, marynowanie, konserwowanie w puszkach czy słoikach oraz mrożenie.

  • Kiszenie – polega na umieszczeniu warzyw w solance. Należy wybrać warzywa o odpowiedniej twardości i wytrzymałości, a następnie przygotować roztwór solanki. Wymagają one stałej temperatury i wilgotności, więc warto wykorzystać specjalne naczynia.

  • Marynowanie – polega na zalewaniu warzyw cieczą, np. octem, sokiem z cytryny lub wodą z dodatkiem soli i cukru. Tak przygotowane przetwory nadają się jako dodatek do sałatek czy mięs.

  • Konserwowanie w puszkach czy słoikach – polega na umieszczeniu owoców lub warzyw w wybranym naczyniu i zakręceniu go szczelnie. Następnie tak przygotowane przetwory trzeba pasteryzować, aby pozbyć się bakterii i przetrwały dłużej.

  • Mrożenie – polega na umieszczeniu owoców czy warzyw w zamrażalniku. Upewnij się, że owoce lub warzywa są w dobrym stanie, nie są przejrzałe oraz że kontener, w którym je przechowujesz jest szczelny.

  1. Przechowywanie przetworów

Przetwory warto przechowywać w suchych i ciemnych miejscach, w temperaturze pokojowej. Mizernie w sterylnych pojemnikach lub słoikach, które będą szczelnie zakręcone, aby zachować ich świeżość i smak przez długi czas.

  1. Podsumowanie

Przygotowanie domowych przetworów nie jest trudne, ale wymaga czasu i cierpliwości. Dzięki tym kilku wskazówkom będziesz mógł cieszyć się smakiem lata przez cały rok, bez względu na sezon.