Przepisy na smaczne i zdrowe dania z ryżu dla fanów kuchni azjatyckiej
Ryż towarzyszy nam na co dzień w wielu kuchniach na całym świecie, ale to w Azji jest on nieodłącznym elementem diety i kultury kulinarnej. Ryż to podstawa w chińskiej, japońskiej, koreańskiej czy też indyjskiej kuchni. Dlaczego warto sięgać po ryż? Przede wszystkim ze względu na jego zdrowotne właściwości. Jest on bogatym źródłem węglowodanów, białka roślinnego, witamin z grupy B, magnezu i selenu oraz składników mineralnych. Ryż można przyrządzać na wiele sposobów, dlatego przygotowaliśmy dla Was kilka przepisów na smaczne i zdrowe dania z ryżu dla fanów kuchni azjatyckiej.
- Ryż sushi
Sushi to jedno z popularniejszych dań japońskiej kuchni. Przygotowywane jest z ryżu sushi oraz różnych dodatków, takich jak: wodorosty nori, łosoś, awokado czy ogórek. Sushi to zdrowa alternatywa dla fast foodów i przekąsek – jest niskokaloryczne, bogate w białko i witaminy.
Składniki:
- 2 szklanki ryżu sushi
- 3 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- wodorosty nori
- łosoś
- ogórek
- awokado
Sposób przygotowania:
- Ryż umyj i ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- W małym rondelku wymieszaj ocet ryżowy, cukier i sól.
- Gotowy ryż wymieszaj z przygotowaną mieszanką octu.
- Wodorosty nori ułóż na bambusowej macie do sushi.
- Na nori ułóż warstwę ryżu sushi, a na niej łosoś, ogórek i awokado.
- Zwijaj sushi ciasno, korzystając z maki do sushi.
- Gotowe rolki sushi pokrój na mniejsze kawałki.
- Ryż curry z kurczakiem
Curry to klasyczna potrawa z kuchni indyjskiej. Charakteryzuje się ona intensywnym smakiem i aromatem, za które odpowiada m.in. przyprawa curry. W połączeniu z ryżem i kurczakiem daje pełnowartościowe danie.
Składniki:
- 2 szklanki ryżu długoziarnistego
- 2 piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka przyprawy curry
- 400g pomidorów
- 1 puszka mleka kokosowego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Ryż umyj i ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Skórkę z kurczaka usuń i mięso pokrój w kostkę.
- W garnku rozgrzej masło i podsmaż cebulę i czosnek.
- Dodaj kurczaka i smaż, aż się zezłoci.
- Następnie dodaj przyprawę curry, pomidory, mleko kokosowe, sól i pieprz.
- Całość gotuj na wolnym ogniu około 15-20 minut.
- Podawaj z ugotowanym ryżem.
- Sałatka z ryżem i krewetkami
Sałatka z ryżem i krewetkami to idealne danie dla osób, które cenią sobie lekkość i smak. Ten przepis polecamy szczególnie dla miłośników smaków połączenia słodkiego i kwaśnego.
Składniki:
- 2 szklanki ryżu basmati
- 500g krewetek
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- połowa puszki kukurydzy
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki soku z limonki
- 2 łyżeczki posiekanej kolendry
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Ryż umyj i ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż krewetki na złoty kolor.
- Dodaj posiekaną cebulę i paprykę, a następnie kukurydzę.
- Przypraw solą i pieprzem.
- W innej misce wymieszaj sok z limonki, miód, posiekaną kolendrę i łyżkę oliwy z oliwek.
- Do gotowego ryżu dodaj mieszankę z krewetkami i polej sosem.
- Ryż z tofu i warzywami
Ten przepis to wspaniały sposób na zjedzenie porcji warzyw i jednocześnie posiłku pełnowartościowego. Tofu i ryż to połączenie białka roślinnego i węglowodanów, które dostarczą potrzebnej energii na cały dzień.
Składniki:
- 2 szklanki ryżu długoziarnistego
- tofu
- 1 cebula
- 2 papryki (czerwona i zielona)
- 1 bakłażan
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Ryż umyj i ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Tofu pokrój w kostkę, a cebulę w piórka.
- Papryki i bakłażana pokrój w większą kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej i wrzuć tofu oraz cebulę.
- Smaż, aż się zezłoci, dodaj papryki i bakłażana.
- Dopraw sosem sojowym, solą i pieprzem.
- Podawaj z ugotowanym ryżem.
- Deser z ryżu i mango
Na koniec przepis na deser, który pozwoli nasycić naszą ochotę na coś słodkiego i egzotycznego. Deser ten można przygotować również z ryżu mlecznego, by dodatkowo wzbogacić smak.
Składniki:
- 2 szklanki mleka kokosowego
- 1 szklanka ryżu pudrowego
- 1 mango
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki startych migdałów
Sposób przygotowania:
- Mleko kokosowe zacznij gotować.
- Gdy zacznie się gotować, dodaj ryż pudrowy.
- Gotuj na małym ogniu aż wchłonie mleko i zmięknie.
- Mango pokrój w kostkę i dołóż do gotowego ryżu.
- Dopraw miodem.
- Posyp startymi migdałami.
Podsumowanie
Ryż to niezwykle wszechstronny składnik wielu potraw kuchni azjatyckiej. Z jednej strony dostarcza nam wartości odżywcze, a z drugiej pozwala na przygotowanie łatwych i pysznych dań. W tym artykule przedstawiliśmy pięć przepisów na dania z ryżu, które są smaczne i zdrowe jednocześnie. Przetestuj je w swojej kuchni i odkryj bogactwo smaków, jakie oferuje azjatycka kuchnia.
Najnowsze komentarze