Najlepsze przepisy na dania z ryb i owoców morza
Rybne rarytasy – kulinarne podróże po morzach i oceanach
Wielbicielom kuchni morskiej niestraszna będzie żadna ryba ani owoc morza. Każda z nich ma swój niepowtarzalny smak i aromat. Są to nie tylko dania pyszne, ale i zdrowe, pełne cennych składników odżywczych. W dzisiejszym artykule przedstawimy kilka przepisów, które pozwolą wam na kulinarne podróże po morzach i oceanach.
- Topinamburowa kremówka z krewetkami
Niezwykle aromatyczna zupa krem z topinamburu i krewetek to propozycja dla każdego, kto ceni oryginalne smaki i zdrowe składniki. Do przygotowania zupy potrzebujemy:
- 400g topinamburu
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- krewetki (ok. 300g)
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Łyżeczka sproszkowanej żeń-szenia
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
-
Ziemniaki i topinambur obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Cebulę drobno siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę.
-
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy przez ok. 3-5 minut, aż cebula zmięknie.
-
Do cebuli dodajemy topinambur i ziemniaki. Całość dusimy na małym ogniu przez ok. 10 minut. Dodajemy bulion i gotujemy do miękkości warzyw. Mieszankę rozdrabniamy na krem.
-
Krewetki gotujemy przez ok. 3-5 minut, później odcedzamy i ładujemy do miski.
-
Do miski z krewetkami wlewamy zupę, posypujemy sproszkowanym żeń-szeniem i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
-
Pasta z tuńczyka i awokado
Pasta z tuńczyka i awokado to propozycja dla miłośników lekkich i aromatycznych przekąsek czy owoc morza. Do przygotowania pasty potrzebujemy:
- 1 awokado
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
-
Awokado obieramy, kroimy na połówki i wyjmujemy pestkę. Wyciskamy miąższ w misce.
-
Z tuńczyka w puszcze wylewamy nadmiar sosu.
-
Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do awokado.
-
Do miski z awokado wrzucamy tuńczyka, sok z cytryny i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i trzymamy w lodówce przez ok. 30 minut.
-
Owoce morza duszone w białym winie
Danie te to już dla bardziej wymagających smakoszy owoców morza. Do jego przygotowania potrzebujemy:
- 500g różnych owoców morza (np. krewetki, małże, ostrygi, kalmary)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 200ml białego wina
- 100ml bulionu rybnego
- 3 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki do posypania
Przygotowanie:
-
Cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy cebulę z czosnkiem, aż zmiękną.
-
Dodajemy do cebuli owoce morza i smażymy na dużym ogniu przez ok. 5-7 minut.
-
Do patelni wlewamy wino i bulion rybny, gotujemy przez ok. 10 minut, aż płyn zredukuje się o połowę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
-
Danie podajemy posypane posiekaną natką pietruszki.
-
Grillowany łosoś z cytryną i bazylią
Grillowany łosoś z cytryną i bazylią to danie dla miłośników subtelnych smaków i sałat. Do jego przygotowania potrzebujemy:
- 4 filety z łososia
- 2 cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki posiekanej bazylii
- sól i pieprz do smaku
- Sałata do podania.
Przygotowanie:
-
Filety z łososia myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
-
Oliwę łączymy z sokiem z 1 cytryny, dodajemy bazylię i doprawiamy solą i pieprzem.
-
Mieszanką z oliwy, cytryny, bazylii smarujemy łososia i grillujemy z obu stron na złoty kolor.
-
Grillowany łosoś podajemy z sałatą.
-
Paella z owocami morza
Paella z owocami morza to danie klasyczne, ale jednocześnie bardzo trudne. Jeśli masz w sobie upór i chęć na przygotowanie ekstremalnie aromatycznego i oryginalnego dania, to spróbuj. Do jego przygotowania potrzebujemy:
- 400g ryżu paella
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 papryki
- 400g różnych owoców morza (np. krewetki, małże, kalmary)
- 4 pomidory
- 500ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól, pieprz.
- 1 łyżeczka sproszkowanej kurkumy
Przygotowanie:
- Cebulę kroimy w kostkę, paprykę w paski, pomidory w kostkę.
- Oliwę rozgrzewamy na patelni. Dodajemy czosnek oraz cebulę i smażymy 3-4 minuty. Dodajemy paprykę i smażymy kolejne 5 minut, mieszając.
- Wsypujemy ryż i kurkumę i smażymy do momentu, gdy wszystkie ziarna będą dobrze pokryte olejem i nabiorą lekko złocistego koloru.
- Zalewamy gorącym bulionem warzywnym, dodajemy owoce morza oraz pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Paellę gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem około 15-20 minut (do momentu wchłonięcia płynu).
Podsumowanie:
Kuchnia morska to nie tylko sushi i surówki z ryb, ale przede wszystkim wiele oryginalnych i smacznych przepisów. Ryby i owoce morza to sękret kulinarnych dzieł, które mogą prawdziwie zachwycić podniebienia. Wszystkie opisane powyżej przepisy są łatwe do wykonania, ale przede wszystkim pełne zdrowia i aromatu.
Najnowsze komentarze