Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on mar 22, 2022 in Kuchnia |

Najlepsze przepisy na dania z ryb i owoców morza

Rybne rarytasy – kulinarne podróże po morzach i oceanach

Wielbicielom kuchni morskiej niestraszna będzie żadna ryba ani owoc morza. Każda z nich ma swój niepowtarzalny smak i aromat. Są to nie tylko dania pyszne, ale i zdrowe, pełne cennych składników odżywczych. W dzisiejszym artykule przedstawimy kilka przepisów, które pozwolą wam na kulinarne podróże po morzach i oceanach.

  1. Topinamburowa kremówka z krewetkami

Niezwykle aromatyczna zupa krem z topinamburu i krewetek to propozycja dla każdego, kto ceni oryginalne smaki i zdrowe składniki. Do przygotowania zupy potrzebujemy:

  • 400g topinamburu
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • krewetki (ok. 300g)
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Łyżeczka sproszkowanej żeń-szenia
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki i topinambur obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Cebulę drobno siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę.

  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy przez ok. 3-5 minut, aż cebula zmięknie.

  3. Do cebuli dodajemy topinambur i ziemniaki. Całość dusimy na małym ogniu przez ok. 10 minut. Dodajemy bulion i gotujemy do miękkości warzyw. Mieszankę rozdrabniamy na krem.

  4. Krewetki gotujemy przez ok. 3-5 minut, później odcedzamy i ładujemy do miski.

  5. Do miski z krewetkami wlewamy zupę, posypujemy sproszkowanym żeń-szeniem i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  6. Pasta z tuńczyka i awokado

Pasta z tuńczyka i awokado to propozycja dla miłośników lekkich i aromatycznych przekąsek czy owoc morza. Do przygotowania pasty potrzebujemy:

  • 1 awokado
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Awokado obieramy, kroimy na połówki i wyjmujemy pestkę. Wyciskamy miąższ w misce.

  2. Z tuńczyka w puszcze wylewamy nadmiar sosu.

  3. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do awokado.

  4. Do miski z awokado wrzucamy tuńczyka, sok z cytryny i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i trzymamy w lodówce przez ok. 30 minut.

  5. Owoce morza duszone w białym winie

Danie te to już dla bardziej wymagających smakoszy owoców morza. Do jego przygotowania potrzebujemy:

  • 500g różnych owoców morza (np. krewetki, małże, ostrygi, kalmary)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 200ml białego wina
  • 100ml bulionu rybnego
  • 3 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki do posypania

Przygotowanie:

  1. Cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy cebulę z czosnkiem, aż zmiękną.

  2. Dodajemy do cebuli owoce morza i smażymy na dużym ogniu przez ok. 5-7 minut.

  3. Do patelni wlewamy wino i bulion rybny, gotujemy przez ok. 10 minut, aż płyn zredukuje się o połowę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

  4. Danie podajemy posypane posiekaną natką pietruszki.

  5. Grillowany łosoś z cytryną i bazylią

Grillowany łosoś z cytryną i bazylią to danie dla miłośników subtelnych smaków i sałat. Do jego przygotowania potrzebujemy:

  • 4 filety z łososia
  • 2 cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki posiekanej bazylii
  • sól i pieprz do smaku
  • Sałata do podania.

Przygotowanie:

  1. Filety z łososia myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.

  2. Oliwę łączymy z sokiem z 1 cytryny, dodajemy bazylię i doprawiamy solą i pieprzem.

  3. Mieszanką z oliwy, cytryny, bazylii smarujemy łososia i grillujemy z obu stron na złoty kolor.

  4. Grillowany łosoś podajemy z sałatą.

  5. Paella z owocami morza

Paella z owocami morza to danie klasyczne, ale jednocześnie bardzo trudne. Jeśli masz w sobie upór i chęć na przygotowanie ekstremalnie aromatycznego i oryginalnego dania, to spróbuj. Do jego przygotowania potrzebujemy:

  • 400g ryżu paella
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 papryki
  • 400g różnych owoców morza (np. krewetki, małże, kalmary)
  • 4 pomidory
  • 500ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz.
  • 1 łyżeczka sproszkowanej kurkumy

Przygotowanie:

  1. Cebulę kroimy w kostkę, paprykę w paski, pomidory w kostkę.
  2. Oliwę rozgrzewamy na patelni. Dodajemy czosnek oraz cebulę i smażymy 3-4 minuty. Dodajemy paprykę i smażymy kolejne 5 minut, mieszając.
  3. Wsypujemy ryż i kurkumę i smażymy do momentu, gdy wszystkie ziarna będą dobrze pokryte olejem i nabiorą lekko złocistego koloru.
  4. Zalewamy gorącym bulionem warzywnym, dodajemy owoce morza oraz pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Paellę gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem około 15-20 minut (do momentu wchłonięcia płynu).

Podsumowanie:

Kuchnia morska to nie tylko sushi i surówki z ryb, ale przede wszystkim wiele oryginalnych i smacznych przepisów. Ryby i owoce morza to sękret kulinarnych dzieł, które mogą prawdziwie zachwycić podniebienia. Wszystkie opisane powyżej przepisy są łatwe do wykonania, ale przede wszystkim pełne zdrowia i aromatu.