Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on paź 14, 2020 in Kuchnia |

Najlepsze przepisy na dania kuchni greckiej z wykorzystaniem tradycyjnych składników

Najlepsze przepisy na dania kuchni greckiej z wykorzystaniem tradycyjnych składników

Kuchnia grecka jest znana na całym świecie ze swojego jedzenia opartego na tradycyjnych składnikach takich jak cytryny, oliwki, oliwa z oliwek, feta, miód oraz orzechy. Greckie dania są popularne na całym świecie, a ich wyjątkowe połączenie smaków i aromatów sprawiają, że warto je wypróbować. W tym artykule zaprezentujemy najlepsze przepisy na dania kuchni greckiej z wykorzystaniem tradycyjnych składników.

  1. Zupa Fasolada

Fasolada to tradycyjna zupa grecka, która jest lekka a zarazem sycąca i pełna smaku dzięki intensywnemu smakowi warzyw i przypraw. Jest to danie z kategorii tzw. „cucina povera”, czyli jedzenie proste, składające się z niewielkiej ilości składników, ale bardzo smaczne i zdrowe.

Składniki:

  • 500g Fasoli (2 szklanki)
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 marchwie
  • 2 pietruszki
  • 1 por
  • 2 szklanki passaty pomidorowej
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/4 łyżeczki kurkumy

Sposób przygotowania:

  1. Naczynie z fasolą włożyć do garnka, wlać wodę (ok. 2 litry) i gotować przez około godzinę.

  2. W drugim garnku rozgrzać oliwę, następnie dodać cebulę i czosnek i smażyć na złoty kolor.

  3. Dodać marchew, pietruszkę, por i dusić na małym ogniu do miękkości.

  4. Obrać pomidory i dodać do garnka z warzywami.

  5. Dodać soli, cukru, oregano, tymianek i pozostałe przyprawy.

  6. Dodać passatę pomidorową i dusić na małym ogniu przez około 15-20 minut.

  7. Dodać ugotowaną fasolę i nadal gotować przez kolejne 15 minut.

  8. Wyjąć z garnka połowę fasoli i zmiksować ją w blenderze.

  9. Dodać z powrotem do garnka i dodać sok z cytryny.

  10. Dusić na wolnym ogniu przez około 5-10 minut.

  11. Grecka sałatka

Grecka sałatka to najprostsze danie kuchni greckiej, którego składniki są dostępne na całym świecie. Jednakże, zastosowanie tradycyjnych składników, takich jak oliwki, pomidory i feta, sprawia, że ta sałatka smakuje jak prawdziwie greckie danie.

Składniki:

  • 2 pomidory
  • 1 ogórek
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 zielona papryka
  • 1/3 szklanki oliwek
  • 100g sera feta
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory, ogórek i paprykę pociąć na małe kawałki.

  2. Cebulę pokroić w piórka.

  3. Dodać oliwki.

  4. Ser feta pokruszyć w kawałki i dodać do sałatki.

  5. Posypać sałatkę natką pietruszki.

  6. Wymieszać składniki razem.

  7. Do wazki dodać 3 łyżki oliwy z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz i wymieszać.

  8. Doprawić sałatkę sosem na końcu.

  9. Moussaka

Moussaka to jedno z najbardziej znanych dań greckich na świecie. Moussaka to danie mięsne, przygotowane na bazie bakłażanów, mielonego mięsa, pomidorów, cebuli, orzechów i tradycyjnych przypraw.

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 500g mielonego mięsa
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 1/2 szklanki wina białego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka płatków orkiszowych
  • 2 jajka
  • 100g startego sera
  • sól, pieprz, oregano, tymianek

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażany obrać ze skórki i pokroić w plastry. Posypać solą i odstawić na 30 minut.

  2. Bakłażany opłukać i ostrożnie osuszyć.

  3. Rozgrzać olej na patelni i podsmażyć plastry bakłażanów z każdej strony.

  4. Mięso podsmażyć na patelni razem z cebulą i czosnkiem.

  5. Dodać przecier pomidorowy oraz pomidory pokrojone w małą kostkę.

  6. Wlać wino i dusić do zgęstnienia.

  7. W małym rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę i wymieszać.

  8. Dodawać powoli mleko, ciągle mieszając, do uzyskania jednolitej masy.

  9. Płatki orkiszowe zalać gorącą wodą i odstawić na ok. 10 minut.

  10. Jajka roztrzepać i wymieszać z serem.

  11. Piec olejem blaszkę i układać na niej warstwami: bakłażany, mięso z sosem, płatki orkiszowe, warstwa z jajek i sera.

  12. Na wierzchu posypać solą, pieprzem i oregano.

  13. Piec w temp. 180°C przez 40-50 minut.

  14. Galaktoboureko (ciasto mleczne)

Galaktoboureko jest jednym z najbardziej popularnych ciast w Grecji. Jest to tradycyjne ciasto, które składa się z kilku warstw filo i przepysznej kremowej masy mlecznej.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta filo
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki masła
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 1/2 szklanki miodu
  • sok z połowy cytryny
  • 1 szklanka wody

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować masę: w rondlu podgrzać mleko, dodać cukier, wanilię i mąkę i mieszając, zagotować. Zdjąć z ognia.

  2. Mieszając, dodać po jednym jajku do masy mlecznej i ponownie postawić na palnik.

  3. Mieszać, aż masa zgęstnieje i odstawić do schłodzenia.

  4. W rondelku rozpuszczać masło, dodać miód, sok z cytryny i wodę i zagotować, aż powstanie syrop.

  5. Blaszkę wyłożyć ciastem filo.

  6. Na ciasto wyłożyć masę mleczną i równomiernie rozprowadzić.

  7. Na masę wyłożyć kolejną warstwę ciasta filo.

  8. Ponownie wyłożyć masę mleczną.

  9. Na wierzchu położyć ostatnią warstwę ciasta filo.

  10. Ciasto naciąć na kawałki.

  11. Przed pieczeniem polać syropem miętowym.

  12. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut, aż ciasto będzie złotobrązowe.

  13. Greek Yogurt z musli i miodem

Kultura jedzenia jogurtu zaczyna się właśnie w Grecji. Grecki jogurt jest jednym z najsmaczniejszych, a gdy dodamy do niego musli i miodu, tworzymy pyszne i zdrowe śniadanie.

Składniki:

  • 1 kubek greckiego jogurtu
  • 1/2 szklanki musli
  • 1 łyżka miodu

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszać grecki jogurt z miodem.
  2. W drugim naczyniu wymieszać musli z mlekiem.
  3. Na dno miseczki wyłożyć musli, a na wierzch dodać jogurt.
  4. Wierzch sałatki posypać po raz ostatni resztą musli.

Podsumowanie:

Kuchnia grecka jest urozmaicona i smaczna. Wykorzystując tradycyjne składniki, można stworzyć wiele pysznych i zdrowych dań. Fasolada, grecka sałatka, moussaka, galaktoboureko oraz grecki jogurt z musli i miodem to jedne z najlepszych przepisów na dania greckie, które warto wypróbować.