Sałatki świąteczne – przepisy na kolorowe i aromatyczne dania na święta
Święta to czas, kiedy chcemy zaserwować naszym bliskim coś wyjątkowego i smacznego. Sałatki to idealne danie na tę okazję – mogą być nietypowe, oryginalne i kolorowe, a przede wszystkim pyszne i zdrowe. Dziś przedstawiamy kilka pomysłów na sałatki świąteczne, które na pewno zrobią wrażenie na gościach.
- Sałatka ryżowa z gruszką, orzechami i różą wodną
Sałatka ryżowa to klasyk, który może być bardzo urozmaicony owockami, orzechami czy przyprawami. W tym przepisie zastosowaliśmy gruszkę, która nadaje sałatce słodkiego smaku, a orzechy dodają crunchu. Całość dopełnia róża wodna, która nadaje aromatu.
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanego ryżu
- 1 duża gruszka, pokrojona w kostkę
- ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżka płatków róży wodnej
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka stołowa octu balsamicznego
- 3 łyżki stołowe oliwy
Przygotowanie:
-
W misce połącz ryż, gruszkę i orzechy.
-
W osobnej misce wymieszaj płatki róży, ocet i oliwę.
-
Wymieszaj dressing z sałatką, dopraw solą i pieprzem do smaku.
-
Podawaj!
-
Sałatka z jarmużem, jeżynami i serem feta
Jarmuż to warzywo, które warto włączyć do swojej diety. Jest bardzo zdrowe i świetnie smakuje w sałatkach. Dodając do niego jeżyny i ser feta, dostajemy połączenie wyrazistych smaków i aromatów.
Składniki:
- garść liści jarmużu, posiekanych
- garść jeżyn
- ½ kostki sera feta, pokrojonej w kostkę
- 3 łyżki stołowe oliwy
- 1 łyżka stołowa soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
-
W misce wymieszaj jarmuż, jeżyny i ser feta.
-
W osobnej misce wymieszaj oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz.
-
Wymieszaj dressing z sałatką.
-
Podawaj!
-
Sałatka z awokado, mango i marchewką
Ta sałatka to kompozycja egzotycznych owoców i warzyw. Awokado dostarcza zdrowych tłuszczów, mango – witaminy, a marchewka jest źródłem beta-karotenu. Wszystko to uzupełniamy o dressing z jogurtu i miodu.
Składniki:
- 1 awokado, pokrojone w kostkę
- 1 mango, pokrojone w kostkę
- 1 marchewka, starta na tarce
- 3 łyżki stołowe jogurtu naturalnego
- 1 łyżka stołowa miodu
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
-
W misce wymieszaj awokado, mango i marchewkę.
-
W osobnej misce połącz jogurt, miód, sól i pieprz.
-
Wymieszaj dressing z sałatką.
-
Podawaj!
-
Sałatka z dynią, rukolą i karmelizowanymi orzechami
Dynia to warzywo, które kojarzy nam się ze Świętami. Dlatego warto wykorzystać ją w sałatce. Dodając do niej rukolę i karmelizowane orzechy, dostajemy połączenie słodkiego smaku dyni i wyrazistego smaku orzechów.
Składniki:
- 1/2 małej dyni hokkaido, pokrojonej w kostkę
- garść rukoli
- ½ szklanki orzechów włoskich
- 2 łyżki stołowe miodu
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki stołowe oliwy
Przygotowanie:
-
Wyczyść dynię z pestek, pokrój w kostkę i upiecz na blasze w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 25-30 minut.
-
W osobnej misce wymieszaj orzechy, miód, sól i pieprz.
-
Smaż orzechy na patelni na złoty kolor.
-
W misce połącz dynię, rukolę i orzechy.
-
Skrop sałatkę oliwą i podawaj!
-
Sałatka z brokułem, granatem i serem pleśniowym
W tym przepisie brokuł łączy się z soczystymi pestkami granatu i wyrazistym serem pleśniowym. Całość dodatkowo smacznie prezentuje się na stole.
Składniki:
- 1 brokuł, podzielony na różyczki i ugotowany na półtwardo
- pestki zbite z 1 granatu
- 100 g sera pleśniowego, pokrojonego w kostkę
- 3 łyżki stołowe oliwy
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- W misce wymieszaj brokuły, pestki granatu i ser pleśniowy.
- W osobnej misce wymieszaj oliwę, cukier, sól i pieprz.
- Wymieszaj dressing z sałatką.
- Podawaj!
Sumując, sałatki to idealne danie na Święta. Śmiało można eksperymentować z różnymi składnikami, dodawać owoce, orzechy, a nawet kwiaty. Dzięki temu można stworzyć niezapomniane, kolorowe i aromatyczne dania, które na pewno przypadną do gustu gościom.
Najnowsze komentarze