Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on kwi 21, 2021 in Kuchnia |

Sałatki świąteczne – przepisy na kolorowe i aromatyczne dania na święta

Święta to czas, kiedy chcemy zaserwować naszym bliskim coś wyjątkowego i smacznego. Sałatki to idealne danie na tę okazję – mogą być nietypowe, oryginalne i kolorowe, a przede wszystkim pyszne i zdrowe. Dziś przedstawiamy kilka pomysłów na sałatki świąteczne, które na pewno zrobią wrażenie na gościach.

  1. Sałatka ryżowa z gruszką, orzechami i różą wodną

Sałatka ryżowa to klasyk, który może być bardzo urozmaicony owockami, orzechami czy przyprawami. W tym przepisie zastosowaliśmy gruszkę, która nadaje sałatce słodkiego smaku, a orzechy dodają crunchu. Całość dopełnia róża wodna, która nadaje aromatu.

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanego ryżu
  • 1 duża gruszka, pokrojona w kostkę
  • ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka płatków róży wodnej
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka stołowa octu balsamicznego
  • 3 łyżki stołowe oliwy

Przygotowanie:

  1. W misce połącz ryż, gruszkę i orzechy.

  2. W osobnej misce wymieszaj płatki róży, ocet i oliwę.

  3. Wymieszaj dressing z sałatką, dopraw solą i pieprzem do smaku.

  4. Podawaj!

  5. Sałatka z jarmużem, jeżynami i serem feta

Jarmuż to warzywo, które warto włączyć do swojej diety. Jest bardzo zdrowe i świetnie smakuje w sałatkach. Dodając do niego jeżyny i ser feta, dostajemy połączenie wyrazistych smaków i aromatów.

Składniki:

  • garść liści jarmużu, posiekanych
  • garść jeżyn
  • ½ kostki sera feta, pokrojonej w kostkę
  • 3 łyżki stołowe oliwy
  • 1 łyżka stołowa soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj jarmuż, jeżyny i ser feta.

  2. W osobnej misce wymieszaj oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz.

  3. Wymieszaj dressing z sałatką.

  4. Podawaj!

  5. Sałatka z awokado, mango i marchewką

Ta sałatka to kompozycja egzotycznych owoców i warzyw. Awokado dostarcza zdrowych tłuszczów, mango – witaminy, a marchewka jest źródłem beta-karotenu. Wszystko to uzupełniamy o dressing z jogurtu i miodu.

Składniki:

  • 1 awokado, pokrojone w kostkę
  • 1 mango, pokrojone w kostkę
  • 1 marchewka, starta na tarce
  • 3 łyżki stołowe jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka stołowa miodu
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj awokado, mango i marchewkę.

  2. W osobnej misce połącz jogurt, miód, sól i pieprz.

  3. Wymieszaj dressing z sałatką.

  4. Podawaj!

  5. Sałatka z dynią, rukolą i karmelizowanymi orzechami

Dynia to warzywo, które kojarzy nam się ze Świętami. Dlatego warto wykorzystać ją w sałatce. Dodając do niej rukolę i karmelizowane orzechy, dostajemy połączenie słodkiego smaku dyni i wyrazistego smaku orzechów.

Składniki:

  • 1/2 małej dyni hokkaido, pokrojonej w kostkę
  • garść rukoli
  • ½ szklanki orzechów włoskich
  • 2 łyżki stołowe miodu
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki stołowe oliwy

Przygotowanie:

  1. Wyczyść dynię z pestek, pokrój w kostkę i upiecz na blasze w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 25-30 minut.

  2. W osobnej misce wymieszaj orzechy, miód, sól i pieprz.

  3. Smaż orzechy na patelni na złoty kolor.

  4. W misce połącz dynię, rukolę i orzechy.

  5. Skrop sałatkę oliwą i podawaj!

  6. Sałatka z brokułem, granatem i serem pleśniowym

W tym przepisie brokuł łączy się z soczystymi pestkami granatu i wyrazistym serem pleśniowym. Całość dodatkowo smacznie prezentuje się na stole.

Składniki:

  • 1 brokuł, podzielony na różyczki i ugotowany na półtwardo
  • pestki zbite z 1 granatu
  • 100 g sera pleśniowego, pokrojonego w kostkę
  • 3 łyżki stołowe oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj brokuły, pestki granatu i ser pleśniowy.
  2. W osobnej misce wymieszaj oliwę, cukier, sól i pieprz.
  3. Wymieszaj dressing z sałatką.
  4. Podawaj!

Sumując, sałatki to idealne danie na Święta. Śmiało można eksperymentować z różnymi składnikami, dodawać owoce, orzechy, a nawet kwiaty. Dzięki temu można stworzyć niezapomniane, kolorowe i aromatyczne dania, które na pewno przypadną do gustu gościom.