Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on gru 20, 2020 in Kuchnia |

Najlepsze przepisy na dania kuchni greckiej z wykorzystaniem tradycyjnych składników

Grecka kuchnia obfituje w tradycyjne przepisy i składniki, których smak i aromat przenoszą nas na wybrzeże Morza Śródziemnego. W tym artykule przedstawimy Ci najlepsze przepisy na dania kuchni greckiej, do których wykorzystujemy tradycyjne składniki.

Tradycyjne składniki kuchni greckiej

  • oliwa z oliwek
  • cytryny
  • czosnek
  • jogurt
  • fetę czyli ser z koziego mleka
  • oliwki
  • mięso jagnięce lub baraninę
  • bakłażany
  • ciecierzycę
  • orzechy
  1. Gyros – danie kuchni greckiej na wynos
    Gyros, czyli pita z kawałkami mięsa przygotowanymi na pionowym rożnie, to jedno z najpopularniejszych dań greckiej kuchni na wynos. Do przygotowania gyrosa niezbędne będą cienkie plastry mięsa (najlepiej z jagnięciny lub baraniny), sera feta, oliwki, pomidory, cebula i sos tzatziki. Całość składamy w cieście pita.

  2. Moussaka – danie z bakłazanów i mięsa mielonego
    Moussaka to danie z bakłażanów, mięsa mielonego, sosu beszamelowego i pomidorów. Wystarczy pokroić bakłażany w plastry, podsmażyć i ułożyć w naczyniu żaroodpornym, następnie przygotować mięso mielone i sos pomidorowy oraz sos beszamelowy. Wszystkie składniki układa się warstwowo i piecze w piekarniku.

  3. Dolmades – nadziewane winogronowe liście
    Dolmades to małe, nadziewane winogronowe liście, które wypełniamy ryżem, cebulą, mięsem mielonym lub ciecierzycą, posypując całość przyprawami takimi jak kolendra, koper i mięta. Kiedy nadziane liście zwiną się w ładne paczuszki, gotujemy je na parze lub dusimy w sosie pomidorowym.

  4. Kofta – mięsne kuleczki
    Kofta to danie podobne do polskich mięsnych kuleczek, jednak przygotowane z dodatkiem tradycyjnych składników kuchni greckiej, takich jak czosnek, oliwki czy feta. Do przygotowania kofty potrzebujemy mięsa mielonego, jajka, panierki, czosnku, cebuli, oliwek i fety. Wszystko razem mieszamy i formujemy kulki, które smażymy na patelni.

  5. Tzatziki – tradycyjny sos grecki
    Tzatziki to pyszny sos grecki, który można wykorzystać zarówno jako dip do warzyw czy chleba, jak i jako dodatek do mięs. Do przygotowania tzatziki potrzebujemy jogurtu, świeżego ogórka, czosnku i świeżej mięty. Wszystkie składniki łączymy i chłodzimy w lodówce przez minimum godzinę.

Podsumowanie
Kuchnia grecka to nie tylko gyrosy i sałatki z oliwkami, to również wiele pysznych tradycyjnych dań, które warto poznać i spróbować. Dzięki wykorzystaniu tradycyjnych składników, jak oliwa z oliwek, feta czy cytryny, potrawy te zaskoczą nie tylko smakiem, ale również aromatem.