Najlepsze przepisy na dania kuchni meksykańskiej o różnym stopniu pikantności
Kuchnia meksykańska zawsze kojarzy się z ostrą i pikantną kuchnią, ale tak naprawdę, to nie wszystkie dania mają nie do zniesienia ostry smak. W meksykańskiej kuchni, oprócz pikantnych, znajdziemy również dania łagodne w smaku, które idealnie nadają się dla osób, które nie lubią zbyt ostrego jedzenia.
-
Salsa Picante – pikantny sos pomidorowy
Salsa Picante to klasyka w Meksyku. Ten pikantny sos pomidorowy idealnie sprawdzi się do nachos lub jako dodatek do mięs. Do jego przygotowania będziemy potrzebowali: 6 pomidorów, 1 posiekana cebula, 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki oregano, oraz 1/4 łyżeczki czerwonej papryki. Pomidory blendujemy na gładki sos, dodajemy pozostałe składniki i gotujemy na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. -
Fajitas – łagodne danie z mięsem i warzywami
Fajitas to jedno z najbardziej znanych dań kuchni meksykańskiej. Możemy je przyrządzić z mięsem drobiowym lub wołowym. Najlepiej smakują, gdy podajemy je z dodatkiem warzyw: papryki, cebuli i pomidora. Składniki, których potrzebujemy to: mięso (najlepiej polędwica drobiowa lub steka), papryka, cebula, pomidor, sól, pieprz, cynamon, kurkuma, oraz olej. Mięso kroimy w paski, dodajemy do miski pieprz, sól, cynamon i kurkumę, dokładnie mieszamy. Następnie podsmażamy je na patelni. Warzywa kroimy w paski, dodajemy soli i podsmażamy razem z mięsem. -
Enchiladas – pikantne danie z mięsem mielonym lub warzywami
Enchiladas to typowo meksykańskie danie, które z pewnością zadowoli każdego miłośnika pikantnego jedzenia. Możemy je przyrządzić z mięsem mielonym lub warzywami. Składniki, których potrzebujemy to: tortille, mięso mielone lub warzyw (np. ciecierzyca), cebula, czosnek, papryka, pomidory, staranny ser, sól oraz pieprz. Mięso mielone lub warzywa przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy na patelni do momentu, aż mięso będzie dobrze podsmażone. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek, paprykę i pomidory. Mieszamy i gotujemy kilka minut. Tortille napełniamy mięsem lub warzywami, składamy na pół i układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy serem i pieczemy w piekarniku przez około 20 – 25 minut. -
Tacos – klasyczna meksykańska przekąska
Tacos to klasyczna meksykańska przekąska, która świetnie smakuje zarówno w wersji łagodnej, jak i pikantnej. Do przygotowania tacos potrzebujemy: mięso mielone, cebula, czosnek, czerwona fasola, czerwona papryka, sól, pieprz, papryka chilli, liście sałaty, pomidory oraz tortille. Mięso mielone podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek, smażymy razem aż cebula zmięknie. Następnie dodajemy paprykę chilli oraz fasolę i smażymy razem przez kolejne kilka minut. Tortille podgrzewamy w piekarniku lub na patelni, układamy na nich liście sałaty, mięso mielone, kawałki pomidorów i inne dodatki, które lubimy. -
Quesadillas – danie z serem i warzywami
Quesadilla to meksykańskie danie, które składa się z dwóch tortilli, między którymi znajduje się ser i różne warzywa. Jest to danie łagodne w smaku, ale możemy je wzbogacić o dodatki, które sprawią, że stanie się bardziej pikantne. Składniki, których potrzebujemy to: tortille, ser żółty, cebula, papryka, pomidory, sól oraz pieprz. Na jednej z tortilli kładziemy plasterki sera, następnie kładziemy na niej warzywa pokrojone w drobną kostkę i ponownie układamy plasterki sera. Zamykamy tortillę drugą, kładziemy na patelni i smażymy na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu przekrawamy na trójkąty i podajemy z sosem salsa.
Kuchnia meksykańska to przede wszystkim ostra i pikantna kuchnia, ale możemy przygotować wiele dań, które nie będą aż tak ostre. Wystarczy zmniejszyć ilość papryczek chilli lub zupełnie z nich zrezygnować. Każdy znajdzie coś dla siebie w meksykańskiej kuchni, warto więc spróbować i przekonać się, że meksykańskie dania to nie tylko ostra papryka.
Najnowsze komentarze