Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on lut 22, 2020 in Kuchnia |

Przepisy na dania z jajek – poznaj różnorodność smaków

Jajka to uniwersalny składnik wielu potraw na całym świecie. Doskonałe są na śniadanie, ale również jako dodatek do zup, sałatek czy makaronów. Są także ważnym elementem diety sportowców i wegetarian. W tym artykule przedstawiamy przepisy na różne dania z jajek, które odkryją przed Tobą różnorodność smaków.

  1. Jajka na słodko i na ostro
    Można przygotować wiele słodkich i pikantnych potraw z jajek. Jako danie słodkie polecamy naleśniki, omlety z truskawkami i bitą śmietaną lub wafle z jajek. Do dań ostro-kwaśnych doskonale pasuje jajko na twardo, które można zaserwować jako dodatek do zupy pomidorowej lub do sałatki z łososiem.

  2. Przepisy na dania z jajek w wersji wegetariańskiej
    Jajka są doskonałym źródłem białka roślinnego i stanowią ważny składnik diety wegetariańskiej. Przykładowe dania to: omlet z warzywami, quiche z cukinią i serem feta oraz jajka faszerowane warzywami. Wszystkie te potrawy można z powodzeniem zaserwować na obiad lub kolację.

  3. Jak wykorzystać resztki mięsa i wędlin?
    Jeśli masz w lodówce resztki mięsa lub wędlin, z łatwością można je wykorzystać do przygotowania dania z jajkami. Można dodać np. szynkę do omletu, kiełbasę do jajek sadzonych lub mięso mielone do faszerowanych jajek.

  4. Danie na szybko – jajka smażone na patelni
    Jajka smażone na patelni, to danie, które można przygotować w kilka minut. Wystarczy rozgrzać patelnię, posmarować ją oliwą lub masłem i wbić jajka. Dla smaku można dodać do nich posiekany szczypiorek lub ser żółty. Jajka smażone na patelni podajemy z chlebem lub sałatą.

  5. Jajka pieczone na słodko i na ostro
    Jajka można również upiec w piekarniku i podać jako ciepłe danie obiadowe lub kolacyjne. Można dodać do nich posiekane warzywa i zioła lub plastry wędliny i kawałki sera. Jajka pieczone można również polać sosem pomidorowym lub słodkim syropem.

Podsumowując, jajka to wszechstronny składnik kulinarny, który można wykorzystać w różnych potrawach. Przygotowując dania z jajek, można cieszyć się różnorodnością smaków i kreatywnością w kuchni.