Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on lis 11, 2021 in Kuchnia |

Pierogi ruskie – z czym podawać i jak je przygotować?

Pierogi ruskie – pyszna tradycja kuchni polskiej

Pierogi ruskie to jedno z najpopularniejszych dań w polskiej kuchni. Zapewne każdy z nas miał już okazję spróbować tego przysmaku. Są to małe kulki ciasta z farszem z ziemniaków i sera twarogowego. Jak przyrządzić pierogi ruskie i z czym je podawać?

Pierogi ruskie – jak przyrządzić?

Pierogi ruskie są stosunkowo łatwe w przygotowaniu i można je zrobić w domowym zaciszu. Zgodnie z tradycją pierogi ruskie zawsze robiło się ręcznie, jednak w dzisiejszych czasach coraz więcej osób korzysta z gotowych ciast. Idealny przepis na pierogi ruskie składa się z kilku etapów, a oto one:

  1. Przygotowanie ciasta pierogowego – składniki to mąka, jajka i woda.

  2. Przygotowanie farszu – ziemniaki należy ugotować i zmiksować z cukrem, solą oraz pieprzem. Do farszu dodaje się również ser twarogowy, który można przecisnąć przez sito lub zmiksować.

  3. Formowanie pierogów – ciasto rozwałkowujemy i wycinamy krążki. Na każdy kładziemy porcję farszu, sklejamy i gotujemy w osolonej wodzie.

Pierogi ruskie – z czym podawać?

Pierogi ruskie są bardzo uniwersalne i można je podawać na wiele sposobów. Poniżej przedstawiamy kilka propozycji, które z pewnością przypadną każdemu do gustu:

  1. Klasycznie z cebulą – na patelni podsmaż cebulę na złoty kolor i podawaj obok pierogów ruskie.

  2. Z boczkiem – boczek pokrój na małe kawałki i wrzuć na patelnię. Podsmaż boczek i dodaj do pierogów ruskie.

  3. Z kwaśną śmietaną – na wierzch pierogów daj łyżkę kwaśnej śmietany.

  4. Z chrzanem – polej pierogi świetną miksówką chrzanu i śmietany.

  5. Na słodko – do pierogów dodaj dżemu lub cukru pudru.

Pierogi ruskie – ciekawostki

  1. Pierogi ruskie są obchodzone specjalnie przez Polaków we Włoszech.

  2. Pierogi można zamrozić i wykorzystać w późniejszym czasie.

  3. Pierogi ruskie są idealne jako przekąska lub danie główne.

  4. Istnieje wiele regionalnych wersji pierogów ruskiej w Polsce. W niektórych regionach do farszu dodaje się dodatkowo cebulę czy mięso.

  5. Według kulinarnych ekspertów, idealne proporcje na farsz to 3/4 ziemniaków i 1/4 sera. Jednak każdy może dobrać swoje ulubione składniki i proporcje.

Podsumowanie

Pierogi ruskie to jedno z najpopularniejszych dań w polskiej kuchni. Przygotowanie ich jest stosunkowo łatwe, a farsz zawsze można urozmaicić swoimi ulubionymi składnikami. Można je podawać na wiele sposobów, od klasycznego z cebulką po bardziej oryginalne z dodatkiem chrzanu czy kwaśnej śmietany. Na pewno warto spróbować tych pysznych kulek ciasta!