Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on paź 15, 2021 in Kuchnia |

Włoskie restauracje w Warszawie – kulinarne podróże po Italii

Włoskie restauracje w Warszawie – kulinarne podróże po Italii

Wiele osób uważa włoską kuchnię za jedną z najlepszych na świecie. Nie bez powodu – to smaki słonecznej Italii wpadają w ucho i rozgrzewają serce. Na szczęście, odwiedzenie Włoch nie jest jedynym sposobem na skosztowanie wyśmienitych dań. W Warszawie znajdziemy mnóstwo restauracji oferujących włoską kuchnię na najwyższym poziomie.

  1. Dlaczego warto spróbować włoskiej kuchni?

Kuchnia włoska to nie tylko pasta i pizza. To także dania mięsne, owoce morza, antipasti, a także słynne wina i sery. Charakteryzuje się ona prostotą, aromatycznością i świeżymi składnikami pochodzącymi z lokalnych producentów. Włosi bardzo dbają o smak i prezentację swoich potraw, co sprawia, że kuchnia włoska jest jednym z najlepszych przykładów kulinarnego sztandaru – slow food. Warto spróbować jej smaków i poznać włoskie obyczaje kulinarne.

  1. Najlepsze włoskie restauracje w Warszawie

W Warszawie znajdziemy wiele restauracji, które serwują dania włoskie. Oto kilka z nich, które szczególnie polecamy:

  • Trattoria Rucola, ul. Waryńskiego 28: Niepozorna restauracja na Ochocie, która słynie z pysznych makaronów naleśnikowych z serem ricotta oraz świetnych pizz.

  • Ampeli, ul. Wilcza 25: Wyjątkowe miejsce, w którym w menu znajdziemy połączenia smaków kuchni śródziemnomorskiej. Szef kuchni wprowadza wiele włoskich akcentów.

  • Il Punto, ul. Puławska 386: Klasyczna, elegancka restauracja z letnim tarasem, która w ofercie posiada dania kuchni włoskiej i nie tylko.

  • La Cantina, ul. Warecka 4: Jeden z najstarszych i jednocześnie najlepszych lokalów włoskich w Warszawie. Charakterystyczny dla tego miejsca styl, smaki i klimat jest naprawdę unikalny.

  1. Co warto spróbować w restauracji włoskiej?

Zanim wybierzemy się do restauracji należy wiedzieć, co warto spróbować. Oto kilka dań, których nie wolno przegapić:

  • Lasagne alla Bolognese: Włoska klasyka – warstwy makaronu, mięso z sosem pomidorowym, bechamel, parmezan i mozzarella.

  • Ravioli ze szpinakiem i ricottą: Są to pierogi w kształcie torebki, wypełnione szpinakiem i serem ricotta. Podawane z sosem pomidorowym i bazylią.

  • Pizza Margherita: Klasyczna pizza z pomidorami, mozzarellą i bazylią. Zawsze jest dobrą propozycją na początek rozmowy.

  • Tiramisu: Włoski deser, którego nazwa w tłumaczeniu oznacza “podniebienie”, a którego smak pozostaje w pamięci na długo.

  1. Podsumowanie

Włoska kuchnia to nie tylko smaki, ale także kultura i styl. Warszawa może poszczycić się wieloma włoskimi restauracjami, w których możemy spróbować prawdziwych włoskich potraw. Restauracje te nie tylko potwierdzą, że kuchnia włoska jest jedną z najlepszych na świecie, ale również pozwolą na kulinarne podróże po Italii, bez wychodzenia z miasta.

  1. Nie tylko do jedzenia

Włoskie restauracje to również niepowtarzalny klimat i atmosfera. Jest to idealne miejsce na romantyczną randkę, spotkanie ze znajomymi, a także na wyjątkową rodzinną kolację. Przyzwoite jedzenie, dobry wybór win i serwis na najwyższym poziomie, to gwarancja przyjemnego spędzenia czasu.