Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on sie 23, 2020 in Kuchnia |

Najlepsze przepisy na placki i naleśniki

Placki i naleśniki to propozycja na szybki i smaczny posiłek. To danie, które zawsze cieszy się popularnością wśród dzieci i dorosłych. Placki i naleśniki możemy przygotować na wiele sposobów – słodkie lub słone, z dodatkiem mięsa, warzyw, owoców czy serka waniliowego. Dlatego też przedstawiamy Wam najlepsze przepisy na placki i naleśniki.

  1. Placki ziemniaczane
    Placki ziemniaczane to klasyka, której nie może zabraknąć na polskim stole. Ich przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga specjalistycznych umiejętności. Składniki na placki ziemniaczane to:
  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • sól, pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę siekamy w drobną kostkę i dodajemy do ziemniaków. Następnie dodajemy jajko oraz mąkę i dokładnie mieszamy. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy łyżkę masy na placki. Smażymy na złoty kolor z obu stron.

  1. Naleśniki z serem i owocami
    Naleśniki to danie, które może być zarówno słone, jak i słodkie. My proponujemy połączenie sera i owoców, które smakuje wyśmienicie. Składniki na naleśniki z serem i owocami to:
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • 250 g serka waniliowego,
  • owoce do dekoracji.

Wszystkie składniki na naleśniki zserem i owocami mieszamy ze sobą i dokładnie blendujemy. Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy łyżkę masy. Smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Przekładamy każdego nalania serkiem waniliowym i dekorujemy ulubionymi owocami.

  1. Placki z jabłkami i cynamonem
    Placki z jabłkami i cynamonem to idealne danie na niedzielny obiad lub na deser. Składniki na placki z jabłkami i cynamonem to:
  • 2 jabłka,
  • 1 jajko,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • szczypta cynamonu,
  • olej do smażenia.

Jabłka kroimy na małe kawałki i przygotowujemy ciasto. Łączymy ze sobą mąkę, jajko, mleko, cukier, proszek do pieczenia oraz cynamon, a na końcu dodajemy jabłka. Mieszamy i smażymy na rozgrzanym oleju do złotego koloru.

  1. Naleśniki z mięsem mielonym i warzywami
    Naleśniki z mięsem mielonym i warzywami to propozycja na obiad dla całej rodziny. Składniki na to danie to:
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1/2 cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 300 g mięsa mielonego,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 zielona papryka,
  • sól, pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Cebulę i czosnek siekamy i smażymy na oleju. Dodajemy mięso mielone i smażymy aż będzie miękkie. Dodajemy posiekane papryki i sól oraz pieprz do smaku. Mieszamy wszystko razem i odstawiamy na bok. Przygotowujemy naleśniki według instrukcji na opakowaniu. Placki napełniamy farszem mięsnym i składamy w całość.

  1. Placki z cukinii i fety
    Placki z cukinii i fety to propozycja dla miłośników kuchni greckiej. Składniki na placki z cukinii i fety to:
  • 2 cukinie,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki fety,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka śmietany,
  • sól, pieprz do smaku.

Cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach, a feta kruszymy widelcem. Mieszamy wszystkie składniki i smażymy placki na złoty kolor. Gotowe placki podajemy z hummusem lub sosem tzatziki.

Podsumowując, placki i naleśniki to dania, które możemy przygotować na wiele sposobów. Warto eksperymentować, łączyć różne składniki i tworzyć nowe smaki. Mam nadzieję, że te propozycje przypadną Wam do gustu i będą często gościć na Waszym stole. Smacznego!