Najlepsze przepisy na placki i naleśniki
Placki i naleśniki to propozycja na szybki i smaczny posiłek. To danie, które zawsze cieszy się popularnością wśród dzieci i dorosłych. Placki i naleśniki możemy przygotować na wiele sposobów – słodkie lub słone, z dodatkiem mięsa, warzyw, owoców czy serka waniliowego. Dlatego też przedstawiamy Wam najlepsze przepisy na placki i naleśniki.
- Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane to klasyka, której nie może zabraknąć na polskim stole. Ich przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga specjalistycznych umiejętności. Składniki na placki ziemniaczane to:
- 1 kg ziemniaków,
- 1 cebula,
- 1 jajko,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- sól, pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę siekamy w drobną kostkę i dodajemy do ziemniaków. Następnie dodajemy jajko oraz mąkę i dokładnie mieszamy. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy łyżkę masy na placki. Smażymy na złoty kolor z obu stron.
- Naleśniki z serem i owocami
Naleśniki to danie, które może być zarówno słone, jak i słodkie. My proponujemy połączenie sera i owoców, które smakuje wyśmienicie. Składniki na naleśniki z serem i owocami to:
- 2 jajka,
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 łyżka cukru pudru,
- szczypta soli,
- 250 g serka waniliowego,
- owoce do dekoracji.
Wszystkie składniki na naleśniki zserem i owocami mieszamy ze sobą i dokładnie blendujemy. Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy łyżkę masy. Smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Przekładamy każdego nalania serkiem waniliowym i dekorujemy ulubionymi owocami.
- Placki z jabłkami i cynamonem
Placki z jabłkami i cynamonem to idealne danie na niedzielny obiad lub na deser. Składniki na placki z jabłkami i cynamonem to:
- 2 jabłka,
- 1 jajko,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżka proszku do pieczenia,
- szczypta cynamonu,
- olej do smażenia.
Jabłka kroimy na małe kawałki i przygotowujemy ciasto. Łączymy ze sobą mąkę, jajko, mleko, cukier, proszek do pieczenia oraz cynamon, a na końcu dodajemy jabłka. Mieszamy i smażymy na rozgrzanym oleju do złotego koloru.
- Naleśniki z mięsem mielonym i warzywami
Naleśniki z mięsem mielonym i warzywami to propozycja na obiad dla całej rodziny. Składniki na to danie to:
- 2 jajka,
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 łyżka oleju,
- 1/2 cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- 300 g mięsa mielonego,
- 1 czerwona papryka,
- 1 zielona papryka,
- sól, pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Cebulę i czosnek siekamy i smażymy na oleju. Dodajemy mięso mielone i smażymy aż będzie miękkie. Dodajemy posiekane papryki i sól oraz pieprz do smaku. Mieszamy wszystko razem i odstawiamy na bok. Przygotowujemy naleśniki według instrukcji na opakowaniu. Placki napełniamy farszem mięsnym i składamy w całość.
- Placki z cukinii i fety
Placki z cukinii i fety to propozycja dla miłośników kuchni greckiej. Składniki na placki z cukinii i fety to:
- 2 cukinie,
- 2 jajka,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1/2 szklanki fety,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka śmietany,
- sól, pieprz do smaku.
Cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach, a feta kruszymy widelcem. Mieszamy wszystkie składniki i smażymy placki na złoty kolor. Gotowe placki podajemy z hummusem lub sosem tzatziki.
Podsumowując, placki i naleśniki to dania, które możemy przygotować na wiele sposobów. Warto eksperymentować, łączyć różne składniki i tworzyć nowe smaki. Mam nadzieję, że te propozycje przypadną Wam do gustu i będą często gościć na Waszym stole. Smacznego!
Najnowsze komentarze