Deser w kokilkach – małe cuda pełne smaku i słodyczy
Przepisy na desery w kokilkach – poezja dla podniebienia
Kto nie lubi słodkości? Desery to potrawy, które cieszą nie tylko podniebienie, ale również oczy. Jak podać je w sposób oryginalny? Proponujemy małe cuda pełne smaku i słodyczy w kokilkach!
Czym są kokilki?
Na początku warto wyjaśnić, co to są kokilki. To naczynia z krótką, prostą lub spiralną nóżką, o średniej pojemności, służące do podawania mało skomplikowanych, przeważnie słodkich potraw, a także kruszonej lub puszystej lodziarni, kaw z mlekiem, sorbetów i innych.
Z cynamonem czy z owocami?
Kokilki zjadamy wzrokiem, a ich zawartość powinna cieszyć nie tylko podniebienie, ale i oczy. Warto zadbać o to, aby składniki były kolorowe i dobrze współgrały ze sobą smakowo. Ciekawą propozycją są kokilki z cynamonem i karmelem, a także z migdałami czy owocami: truskawkami, malinami czy borówkami.
Desery w kokilkach – nasze sugestie
-
Koktajl bananowowy z mleczkiem kokosowym – to prosty i pyszny przepis, który zrobisz w kilka minut. Do kokilki wlej cienką warstwę syropu karmelowego, a następnie dodaj łyżkę masy bananowej (1 banana zmiksuj z 100 ml mleka kokosowego i łyżką miodu), posyp startą kokosową czekoladą.
-
Truskawkowe smoothie – ta odsłona koktajli owocowych jest niesamowicie orzeźwiająca i smaczna. Do kokilki wlej sok z kilku truskawek, jeden mały banan, jogurt naturalny i miód. Wszystko zmiksuj na gładką masę, a następnie wlej do kokilek i podawaj ze świeżymi truskawkami.
-
Mini serniki na zimno – to świetna propozycja na wieczór z przyjaciółmi. Zmiksuj 200 g twarogu z łyżką cukru pudru, sokiem z cytryny i 2 łyżkami miodu. Następnie rozprowadź go w kokilkach i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Przed podaniem udekoruj truskawkami i posyp malinami.
-
Koktajl mleczny z masłem orzechowym – ta propozycja świetnie sprawdzi się zarówno jako przekąska, jak i deser. Do kokilki wlej mleko, łyżkę masła orzechowego oraz odrobinę miodu i cynamonu. Całość zmiksuj i podawaj z mleczną pianką.
-
Makaron serowo-owocowy – to propozycja dla amatorów wykwintnych deserów. Gotuj makaron według instrukcji na opakowaniu, a następnie podawaj na gorąco lub na zimno, udekorowany kawałkami świeżych mango, malin i borówek. Całość polej sosem serowym i udekoruj listkami mięty.
Desery w kokilkach to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych słodkości. Nie ma w nich granic dla wyobraźni i smaku. Sami możemy tworzyć różne kompozycje smakowe i kolorystyczne. Z pewnością zrobią wrażenie na gościach i zaserwujemy im coś nie tylko pysznego, ale również wyjątkowego!
Najnowsze komentarze