Jak zrobić domowy jogurt? Przepisy i porady
Jak samodzielnie przygotować smaczny i zdrowy jogurt w domu? Podpowiadamy, jakie składniki będą potrzebne oraz jak krok po kroku zrobić domowy jogurt. W artykule znajdziesz przepisy i praktyczne porady, które ułatwią ci proces jego tworzenia.
Składniki potrzebne do przygotowania
Do przygotowania jogurtu potrzebne będą:
- Litrowy karton lub 1 kg mleka
- Pół szklanki jogurtu naturalnego z bakteriami kwasu mlekowego
- Słoik lub pojemnik ze szczelną pokrywką
- Termometr do gotowania (opcjonalnie)
Wybierając jogurt naturalny do fermentacji, warto zwrócić uwagę na jego skład. Im mniej składników dodatkowych, tym lepiej. Przygotowany w ten sposób jogurt będzie zdrowszy i bardziej naturalny.
Krok po kroku – jak zrobić domowy jogurt?
-
Zagotuj mleko. Najlepiej robić to w garnku z grubym dnem i na małym ogniu. Wskazane jest, aby korzystać z mleka pełnotłustego, ponieważ zawiera więcej tłuszczu, co ułatwi fermentację jogurtu.
-
Po zagotowaniu mleka, należy je ostudzić. Najlepiej, gdy temperatura spadnie do około 40-50 stopni C. Warto wykorzystać termometr do weryfikacji temperatury, ponieważ zbyt wysoka temperatura spowoduje zabicie bakterii probiotycznych.
-
Następnie, do ostudzonego mleka należy dodać pół szklanki jogurtu naturalnego z bakteriami kwasu mlekowego oraz dokładnie wymieszać.
-
Gotową mieszankę przelać do słoika lub pojemnika ze szczelną pokrywką.
-
Ostatni etap to inkubacja jogurtu. Najłatwiej zrobić to w piekarniku. Po prostu włącz go na około 50 stopni C i umieść w nim słoik z mieszanką na 8-10 godzin. Można również wykorzystać termos albo specjalne urządzenie do wytwarzania jogurtu.
Jakie porady warto wziąć pod uwagę?
- Warto pamiętać, że temperatura ma kluczowy wpływ na proces fermentacji. Dlatego nie należy mleka zagotować zbyt mocno, a po dodaniu jogurtu warto wyciszyć inwentarz i zostawić na spokojnie żeby spoczęło w ciche miejsce około 8 godzin.
- Dobrym pomysłem jest wykorzystanie termometru do weryfikacji temperatury mleka, ponieważ zbyt wysoka temperatura spowoduje zabicie bakterii probiotycznych.
- Jeśli jogurt nie będzie miał odpowiedniej konsystencji, można dodać śmietanę lub mleko w proszku. Warto jednak przestrzegać, aby nie przesadzić z ilością – dodanie za dużo składnika zagęszczającego spowoduje zbyt gęsty jogurt.
- W trakcie inkubacji ważne jest, aby nie ruszać słoika z mieszanką, ponieważ to może zahamować proces fermentacji.
- Gotowy jogurt najlepiej przechowywać w lodówce przez około 5 dni.
Podsumowanie
Domowy jogurt to proste danie, które można przygotować samodzielnie w domu. Wystarczy kilka składników oraz trochę czasu i cierpliwości. Pamiętaj, aby korzystać z dobrego jakościowo mleka oraz jogurtu naturalnego z bakteriami probiotycznymi. W ten sposób przygotowany jogurt nie tylko będzie pyszny, ale też korzystnie wpłynie na zdrowie.
Najnowsze komentarze