Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on gru 2, 2020 in Kuchnia |

Jak przygotować smaczne dania z ryb i owoców morza w stylu kuchni śródziemnomorskiej?

Smaczne dania z ryb i owoców morza w stylu kuchni śródziemnomorskiej

Kuchnia śródziemnomorska to połączenie prostoty i wyrafinowania w jednym. Oparty na diecie bogatej w ryby i owoce morza, jest wspaniałym sposobem na przygotowanie smacznych i zdrowych dań. W tym artykule przedstawiamy kilka wskazówek, jak przygotować smaczne dania z ryb i owoców morza w stylu kuchni śródziemnomorskiej.

I. Wybieraj świeże składniki

To oczywiste, ale najważniejsze. W kuchni śródziemnomorskiej składniki są najważniejsze. Ryby i owoce morza powinny być jak najświeższe, ponieważ smakują najlepiej wtedy, gdy są gotowane w sposób minimalny.

II. Dobre przyprawy

W kuchni śródziemnomorskiej stosuje się wiele przypraw, takich jak rozmaryn, oregano, czosnek czy limonka. Są one nie tylko pyszne, ale także przydatne dla zdrowia.

  • Mozna zamiast przypraw gotować ryby w wywarze warzywnym, ziołowym – na przykład z pietruszki, selera, pora. Takie danie będzie miało wymowną smakową odpowiedź, będzie mięciutkie i przyjemne w odbiorze.
  • Warto też wrzucić do gotującego się rybnego kociołka suszone pomidory, które ożywią smak gotowego dania.
  • Oregano, bazylia i tymianek – takie lubi ryba.

III. Kuchnia roślinna

W kuchni śródziemnomorskiej rośliny odgrywają bardzo ważną rolę. Na przykład gotuje się je na parze lub smaży na oliwie z oliwek, co jest dużo zdrowsze niż inne metody gotowania.

IV. Dania z ryb

Ryby i owoce morza są najważniejszymi składnikami w kuchni śródziemnomorskiej. Oto lista kilku wspaniałych dań, które można przygotować z ryb i owoców morza:

  • Sałatka z owoców morza – owocówka, krewetka , kalmara.
  • Dorsz z oliwą i cytryną – pieczony dorada z posypką z oliwek, oliwy i cytryny na wierzchu.
  • Krewetki w kremowym sosie czosnkowym – krewetki ugotowane w śmietanie z suszonymi pomidorami i czosnkiem.

V. Dania z owoców morza

Owoce morza są w kuchni śródziemnomorskiej używane do przygotowywania różnych dań. Oto lista kilku wspaniałych dań, które można przygotować z owoców morza:

  • Spaghetti z małżami – makaron z małżami w czerwonym sosie pomidorowym.
  • Tagliatelle z langustami – delkatny makaron z sosem na bazie langust.
  • Calamari z cebulą i batatem – krewetki smażone na patelni z cebulą i batatem.

Podsumowując, kuchnia śródziemnomorska to delikatne smaki, aromatyczne przyprawy i zdrowe potrawy. Można stworzyć wiele różnych posiłków, korzystając z tych prostych zasad. Świeże ryby i owoce morza gotowane z dodatkiem aromatycznych przypraw będą stanowić wspaniałą ucztę, a jednocześnie zadba o nasze zdrowie i dobre samopoczucie.