Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on mar 21, 2020 in Kuchnia |

Kuchnia fit – zdrowe i lekkie przepisy dla aktywnych

KUCHNIA FIT – ZDROWE I LEKKIE PRZEPISY DLA AKTYWNYCH

Dieta kluczowa dla aktywności fizycznej
Każdy aktywny człowiek musi wiedzieć, że warunkiem dobrej kondycji fizycznej jest właściwa dieta. Dlatego tak ważne jest, aby włączyć do swojego jadłospisu produkty bogate w składniki odżywcze, które pomogą nam utrzymać energię w trakcie treningów oraz zregenerować organizm po wysiłku. Dlaczego właśnie kuchnia fit jest tak ważna? Bo to ona pozwala skutecznie kontrolować wprowadzane do organizmu składniki i dostarczać mu wszystko to, co potrzebuje.

Zbilansowane posiłki to klucz
Podstawą udanej kuchni fit są zbilansowane posiłki. Warto stawiać na zdrowe źródła białka – jajka, drób, ryby, chude mięso, tofu czy warzywa strączkowe. Dzięki nim organizm może regenerować mięśnie oraz budować ich masę. Bardzo ważne są także węglowodany, które pozwolą nam mieć energię przez cały dzień. Stawiajmy na te skomplikowane – kasze, pieczywo razowe, ryż brązowy czy quinoa. Jeśli chodzi o tłuszcze – jedzmy te dobre – awokado, nasiona chia, orzechy czy oliwę z oliwek.

Przepisy fit – zdrowe i lekkie
Wspomniane wyżej produkty to oczywiście tylko część zdrowych składników, jakie warto wprowadzać do swojego jadłospisu. Poniżej prezentujemy kilka propozycji dań, które warto wypróbować i które idealnie wpasują się w naszą kuchnię fit.

  1. Omlet ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
  • 3 jajka
  • garść świeżego szpinaku
  • 3-4 suszone pomidory
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Jajka ubijamy, dodajemy pokrojony szpinak i suszone pomidory. Całość delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i przekładamy naszą masę. Smażymy na złoty kolor.

  1. Kolacja z łososiem i kuskusem
  • 1 filet łososia
  • 1 szklanka kuskusu
  • 1 cukinia
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • sól i pieprz do smaku

Filet pieczemy w piekarniku. Kuskus zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na bok. Cukinię kroimy w plastry i smażymy na patelni. Kuskus mieszamy z masłem orzechowym i dodajemy cukinię oraz łososia.

  1. Zdrowe naleśniki
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • łyżka oleju

Jajka miksujemy z mlekiem. Dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy sól i olej. Smażymy na patelni.

Podsumowanie
Stawiajmy na produkty prozdrowotne, jedzmy zbilansowane posiłki i korzystajmy z propozycji zdrowych przepisów. Kuchnia fit to idealne rozwiązanie dla osób aktywnych, dla których dieta jest kluczowym elementem w procesie treningowym oraz zdrowego stylu życia.