Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on paź 30, 2021 in Kuchnia |

Pulpety na parze – zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych pulpetów

Pulpety na parze – zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych pulpetów

Pulpety na parze – zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych pulpetów

Tradycyjne pulpeciki to popularne danie w kuchni polskiej. Wiele osób jednak zna je tylko w gotowanej w wodzie wersji, co niestety ma negatywny wpływ na wartość odżywczą oraz smak. Alternatywą są pulpety na parze – zdrowsza, a jednocześnie pyszna opcja.

Co to są pulpety na parze?

Pulpety na parze to nic innego jak mięso mielone uformowane w kulki, gotowane na parze z dodatkiem warzyw i przypraw. Dzięki temu, że pulpety są gotowane w parze, zachowują większość wartości odżywczych oraz smak.

Warto wypróbować pulpety na parze

Jeśli nie próbowałeś jeszcze pulpetów na parze, to zdecydowanie warto. Przede wszystkim, pulpety na parze są znacznie zdrowszą opcją niż tradycyjne pulpeciki gotowane w wodzie. Poza tym, są one o wiele lepiej przyswajalne dla organizmu (a to ze względu na fakt, że nie tracona jest w nich wiele wartości odżywczych). Pulpety na parze są również smaczniejsze i bardziej soczyste.

Zalety pulpetów na parze

  1. Zdrowie – pulpety na parze są gotowane bez tłuszczu, co powoduje, że są znacznie mniej kaloryczne niż ich odpowiednik gotowane w wodzie. Dodatkowo, właśnie dzięki gotowaniu w parze, pulpety zachowują większość wartości odżywczych.

  2. Smak – pulpety na parze są bardziej soczyste i aromatyczne niż tradycyjne pulpeciki gotowane w wodzie.

  3. Szybkość – gotowanie pulpetów na parze jest bardzo proste i szybkie. Wystarczy zmielić mięso, dodać przyprawy, uformować kulki i gotować w specjalnym garze do gotowania na parze.

  4. Uniwersalność – pulpety na parze sprawdzą się zarówno jako danie obiadowe, jak i jako przekąska.

  5. Łatwość w przygotowaniu – gotowanie pulpetów na parze jest znacznie prostsze niż pieczenie. Nie wymaga gotowania na tłuszczu ani wody, co oznacza, że gotowanie jest szybsze i łatwiejsze.

Jak przygotować pulpeciki na parze?

  1. Przygotuj mięso mielone (np. mięso z piersi kurczaka lub mięso mielone z indyka).

  2. Wsyp przyprawy do mięsa (np. sól, pieprz, ostra papryka, curry, ziele angielskie).

  3. Wymieszaj składniki (możesz także dodać jajko, cebulę lub zmiażdżony czosnek).

  4. Uformuj mięso na kulki (możesz także wkłuć w każdą kulkę kostkę sera lub suszoną śliwkę)

  5. Włóż kulki do koszyka do gotowania na parze i ugotuj przez około 20 minut.

  6. Gotowe! Smacznego!

Podsumowanie

Pulpety na parze to pyszna i zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych pulpetów. Dzięki temu, że są gotowane na parze, zachowują większość wartości odżywczych i są bardziej soczyste. Poza tym, ich przygotowanie jest znacznie łatwiejsze i szybsze niż w przypadku tradycyjnych pulpecików. Zachęcamy do spróbowania!