Przepisy na dania z ryb i owoców morza – smaczne i zdrowe wybory
DANIA Z RYB I OWOCÓW MORZA – SMACZNE I ZDROWE WYBORY
Ryby i owoce morza to nie tylko pyszne, ale również bardzo zdrowe składniki naszej diety. Są bogate w wartościowe białko, kwasy tłuszczowe omega-3, witaminy i minerały. W swojej kuchni warto zatem więcej korzystać z tych składników. Poniżej przedstawiamy kilka przepisów na dania z ryb i owoców morza, które z pewnością przypadną do gustu każdemu amatorowi dobrego smaku.
KURCZAK SMAŻONY Z OWOCEM MORZA I GRILLOWANYM ANANASEM
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 1/2 papryczki chili
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól, pieprz
- 100 g owoców morza (krewetki, małże, ostrygi)
- 1/2 ananasa
- olej
Sposób przygotowania:
- Filety z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem, imbiorem, czosnkiem, curry i kurkumą. Odstawić na 30 minut do lodówki.
- Owoce morza włożyć do garnka z osoloną wodą i gotować na wolnym ogniu przez kilka minut, aż się otworzą. Odcedzić.
- Ananasa pokroić w plastry i opiec na grillu lub patelni grillowej.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć kurczaka z chili przez około 6-7 minut. Dodać owoce morza i smażyć jeszcze 2-3 minuty.
- Danie podawać z grillowanym ananasem.
ZUPA Z RYBY, KREWETEK I WARZYW
Składniki:
- 500 g ryby (np. dorsz, łosoś)
- 150 g krewetek
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 seler
- 1/2 pora
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki tymianku
- sól, pieprz
- 2 l bulionu warzywnego
Sposób przygotowania:
- Warzywa obrać i pokroić w kostkę. Cebulę posiekać drobno, czosnek pokroić.
- Rybę pokroić w kawałki.
- Warzywa podsmażyć na patelni.
- Bulion warzywny zalać w misce gorącą wodą.
- W garnku zagotować bulion, dodać warzywa, przyprawy i kawałki ryby, gotować przez 15 minut.
- Na końcu dodać krewetki i gotować jeszcze przez 5 minut.
- Zupę podawać z kromką świeżego chleba.
SURÓWKA Z KREWETEK I MANGO
Składniki:
- 500 g krewetek
- 1 mango
- 1 cebula
- sok z 1/2 limonki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki miodu
- sól, pieprz
- 1/2 pęczka kolendry
Sposób przygotowania:
- Krewetki ugotować (około 5 minut).
- Cebulę pokroić w drobną kostkę, mango w paski.
- W misce wymieszać sok z limonki, oliwę, miód, sól i pieprz.
- W dużej misce wymieszać krewetki, cebulę, mango i sos.
- Doprawić kolendrą.
- Schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
- Podawać na sałatce z liści łodzi kropelkowanych.
PRZEPIS NA RYBĘ NA PARZE Z WARZYWAMI
Składniki:
- filet z łososia
lub innej ryby - 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 marchewki
- 1/2 cukinii
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- sól, pieprz
- sok z połowy cytryny
Sposób przygotowania:
- Rybę umyć, przyprawić solą, pieprzem i oregano. Poledzić sokiem z cytryny.
- Warzywa pokroić w plastry, a czosnek posiekać drobno.
- Na warzywach ułożyć rybę.
- W garnku na parze gotować 15-20 minut.
- Podawać gorące lub zimne z sosem czosnkowym.
PODSUMOWANIE
Dania z ryb i owoców morza to nie tylko pyszne, ale również bardzo zdrowe. Warto włączyć je do swojej codziennej diety, a przepisów jest wiele. Zamieszczamy tu jedynie kilka propozycji, ale wybór jest naprawdę duży. Warto poszukać inspiracji i odważyć się na nowe smaki.
Najnowsze komentarze