Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on kwi 21, 2020 in Kuchnia |

Przepisy na dania z ryb i owoców morza – smaczne i zdrowe wybory

DANIA Z RYB I OWOCÓW MORZA – SMACZNE I ZDROWE WYBORY

Ryby i owoce morza to nie tylko pyszne, ale również bardzo zdrowe składniki naszej diety. Są bogate w wartościowe białko, kwasy tłuszczowe omega-3, witaminy i minerały. W swojej kuchni warto zatem więcej korzystać z tych składników. Poniżej przedstawiamy kilka przepisów na dania z ryb i owoców morza, które z pewnością przypadną do gustu każdemu amatorowi dobrego smaku.

KURCZAK SMAŻONY Z OWOCEM MORZA I GRILLOWANYM ANANASEM

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 1/2 papryczki chili
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz
  • 100 g owoców morza (krewetki, małże, ostrygi)
  • 1/2 ananasa
  • olej

Sposób przygotowania:

  1. Filety z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem, imbiorem, czosnkiem, curry i kurkumą. Odstawić na 30 minut do lodówki.
  2. Owoce morza włożyć do garnka z osoloną wodą i gotować na wolnym ogniu przez kilka minut, aż się otworzą. Odcedzić.
  3. Ananasa pokroić w plastry i opiec na grillu lub patelni grillowej.
  4. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kurczaka z chili przez około 6-7 minut. Dodać owoce morza i smażyć jeszcze 2-3 minuty.
  5. Danie podawać z grillowanym ananasem.

ZUPA Z RYBY, KREWETEK I WARZYW

Składniki:

  • 500 g ryby (np. dorsz, łosoś)
  • 150 g krewetek
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 1/2 pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól, pieprz
  • 2 l bulionu warzywnego

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa obrać i pokroić w kostkę. Cebulę posiekać drobno, czosnek pokroić.
  2. Rybę pokroić w kawałki.
  3. Warzywa podsmażyć na patelni.
  4. Bulion warzywny zalać w misce gorącą wodą.
  5. W garnku zagotować bulion, dodać warzywa, przyprawy i kawałki ryby, gotować przez 15 minut.
  6. Na końcu dodać krewetki i gotować jeszcze przez 5 minut.
  7. Zupę podawać z kromką świeżego chleba.

SURÓWKA Z KREWETEK I MANGO

Składniki:

  • 500 g krewetek
  • 1 mango
  • 1 cebula
  • sok z 1/2 limonki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • sól, pieprz
  • 1/2 pęczka kolendry

Sposób przygotowania:

  1. Krewetki ugotować (około 5 minut).
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę, mango w paski.
  3. W misce wymieszać sok z limonki, oliwę, miód, sól i pieprz.
  4. W dużej misce wymieszać krewetki, cebulę, mango i sos.
  5. Doprawić kolendrą.
  6. Schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
  7. Podawać na sałatce z liści łodzi kropelkowanych.

PRZEPIS NA RYBĘ NA PARZE Z WARZYWAMI

Składniki:

  • filet z łososia
    lub innej ryby
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 marchewki
  • 1/2 cukinii
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól, pieprz
  • sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Rybę umyć, przyprawić solą, pieprzem i oregano. Poledzić sokiem z cytryny.
  2. Warzywa pokroić w plastry, a czosnek posiekać drobno.
  3. Na warzywach ułożyć rybę.
  4. W garnku na parze gotować 15-20 minut.
  5. Podawać gorące lub zimne z sosem czosnkowym.

PODSUMOWANIE

Dania z ryb i owoców morza to nie tylko pyszne, ale również bardzo zdrowe. Warto włączyć je do swojej codziennej diety, a przepisów jest wiele. Zamieszczamy tu jedynie kilka propozycji, ale wybór jest naprawdę duży. Warto poszukać inspiracji i odważyć się na nowe smaki.