Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on kwi 30, 2022 in Kuchnia |

Najlepsze przepisy na dania z ryb i owoców morza dla smakoszy

Ryby i owoce morza to dla wielu smakoszy jedne z najlepszych produktów, jakie można dodać do potraw. Dla niektórych są one źródłem największej rozkoszy smakowej, a dla innych prawdziwym wyzwaniem kulinarnym. W tym artykule podpowiemy, jak przygotować najlepsze dania z ryb i owoców morza oraz przedstawimy przepisy na niezwykle smakowite potrawy.

Przygotowanie ryby – co warto wiedzieć?

Przygotowanie ryby to działanie wymagające pewnej wiedzy i umiejętności. Wiele osób ma problem z usunięciem ości, a także z dobraniem odpowiednich przypraw i dodatków, które podkreślą smak tej delikatnej zazwyczaj potrawy. Przedstawiamy kilka porad, które pomogą w przygotowaniu idealnej ryby.

  1. Wybierz odpowiednią rybę – warto zwrócić uwagę na to, czy dana ryba jest świeża oraz czy zawiera dużo mięsa. Doskonałymi wyborami są m.in. dorada, łosoś, halibut czy tuńczyk.

  2. Usuwanie ości – aby uniknąć sytuacji, kiedy na talerzu znajdzie się ość, warto kupić specjalne szczypce lub nożyk do usuwania ości.

  3. Przyprawy – ryba zazwyczaj nie wymaga zbyt skomplikowanych przypraw, warto jednak dodać np. suszone zioła, czosnek, lubianą paprykę czy wyciśnięty sok z cytryny.

Najlepsze przepisy na dania z ryb i owoców morza

  1. Grillowany łosoś z koperkiem i cytryną

Składniki:

  • filet z łososia (ok. 1 kg)
  • sok z jednej cytryny
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • łyżeczka suszonego koperku
  • olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

  1. Filet z łososia umyj i osusz. Wymieszaj w misce sól, pieprz i suszony koper.

  2. Skrop łososia sokiem z cytryny i posyp przyprawami. Odstaw go na 30 minut.

  3. Odstaw łososia na patelnię grillową i posmaruj olejem. Grilluj rybę na złoty kolor.

  4. Risotto z krewetkami

Składniki:

  • 500 g mrożonych krewetek
  • 2 szalotki
  • 30 g masła
  • 300 g ryżu arborio
  • 1 l bulionu z krewetek lub warzywny
  • 1 połówka cytryny
  • 100 ml białego wina
  • szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. W rondlu rozpuść szklankę wina, wrzuć obrane krewetki i gotuj, aż mięso się zrumieni. Następnie odcedź krewetki.

  2. W tym samym rondlu rozgrzej masło i posiekane szalotki. Smaż, aż nabiorą lekkiego koloru.

  3. Wrzuć ryż i mieszaj, aż będzie przezroczysty.

  4. Powoli wlewaj litr bulionu, ciągle mieszając, aż risotto zgęstnieje.

  5. Na końcu dodaj krewetki, sok z cytryny, sol i pieprz a także łyżkę masła.

  6. Sałatka z krewetkami, awokado i grejpfrutem

Składniki:

  • 500 g krewetek
  • 1 awokado
  • 2 grejpfruty
  • garść rukoli (lub innej sałaty)
  • 3 łyżki oliwy
  • sok z połówki cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Krewetki ugotuj w osolonej wodzie.

  2. Obraną ze skóry papierową awokado pokrój w kostkę.

  3. Grejpfrut obraź i pokrój na grubsze kawałki, a następnie usuń skórkę

  4. Wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny i dopraw solą i pieprzem.

  5. Na osobnych talerzach ułóż warstwy rukoli, krewetek, awokado i grejpfrutów.

  6. Każdą warstwę skrop sosem.

Podsumowanie

Ryby i owoce morza to dla wielu smakoszy największa rozkosz kulinarna. W artykule przedstawiliśmy porady dotyczące przygotowania idealnej ryby oraz trzy przepisy na znakomite dania z ryb i owoców morza, które z pewnością przypadną do gustu każdemu, kto lubi smak morskich specjałów.