Sklep korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Barszcz ukraiński z kapustą

18 października 2016
Barszcz ukraiński z kapustą

Smaczny, lekko kwaskowaty barszcz ukraiński czyli taki jaki najbardziej lubię. Barszcz zawiera całe mnóstwo świeżych warzyw przez co jest nie tylko smaczny ale także bardzo zdrowy i pożywny. Można powiedzieć, że jest to idealny barszcz na jesienne obiady.

 

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Minestrone zupa włoska

25 września 2016
Minestrone zupa włoska

Prosty sposób na pyszną włoską zupę włoską z dużą ilością świeżych warzyw a także z odrobiną białej fasoli. Ta zupa smakuje najlepiej teraz, późnym latem kiedy mamy pod dostatkiem całą gamę świeżych, zdrowych ale także kolorowych warzyw.

 

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Przepis na ratatouille

4 września 2016
Przepis na ratatouille

Duża ilość świeżych warzyw, spora ilość zdrowych i aromatycznych ziół włoskich to podstawowe składniki tego pysznego dania. Wystarczy jedynie pokroić warzywa w mniejsze cząstki, chwilę podsmażyć a następnie już tylko doprawić ziołami, piec w piekarniku aby wreszcie jeść to zdrowe, włoskie danie.

 

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Potrawka z cukinii i mięsa mielonego

6 sierpnia 2016
Potrawka z cukinii i mięsa mielonego

Potrawka z cukinii i mięsa mielonego jest znakomitą propozycją dla tych, którzy mają mało czasu na przygotowanie smacznego ale także sycącego obiadu. Całość przygotowuje się w kilkanaście minut, smakuje wyjątkowo a dodatek przyprawy kuchennej curry powoduje, że jest także bardzo zdrowa.

 

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Szybki sernik na zimno z serków homogenizowanych

24 lipca 2016
Szybki sernik na zimno z serków homogenizowanych

Sernik to ciasto, które uwielbiają chyba wszyscy. Mi osobiście kojarzy się z domem rodzinnym, czasem spędzonym z najbliższymi, beztroskimi chwilami. Istnieje wiele odmian tego ciasta, wśród których znajdują się zarówno serniki na ciepło, jak i na zimno. Tradycyjna wersja na ciepło jest idealna na zimowe wieczory spędzane przy kominku, natomiast sernik na zimno, który osobiście lubię najbardziej, doskonale nadaje się do spożywania szczególnie w upalne dni. Dzisiaj chciałbym podzielić się z Wami bardzo ciekawym, a jednocześnie prostym przepisem, dzięki któremu będziecie mogli stworzyć świetne ciasto, które z pewnością zasmakuje zarówno Wam, jak i Waszym znajomym. Jest to sernik na zimno z serków homogenizowanych. Z racji tego, że akurat trwa w najlepsze sezon na jagody, pozwoliłem sobie przyrządzić go własnie z wykorzystaniem tych pysznych owoców. Jeżeli lubicie proste, szybkie i przede wszystkim smaczne ciasta, sernik z serków homogenizowanych z pewnością przypadnie Wam do gustu. Zachęcam do wykorzystania go szczególnie latem, sprawdza się idealnie.

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Bób duszony w śmietanie

17 lipca 2016
Bób duszony w śmietanie

Każdy kto lubi bób ogromnie cieszy się początek sezonu. Oczywiście jako podstawowe danie z bobu - to bób smażony z cebulką, kiełbasą lub boczkiem. Równie smaczne są zupy kremy z bobu takie ja ta ale można, dla odmiany, przygotować bób duszony w śmietanie.

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Ryż z zielonym groszkiem

10 lipca 2016
Ryż z zielonym groszkiem

Świeży, bowiem prosto z działki zielony groszek z odrobiną boczku wędzonego, który dodaje naprawdę pysznego aromatu i do tego ryż aby danie było i sycące ale także lekkie, czyli idealne na ciepłe letnie dni. Ta potrawa znakomicie nadaje się zarówno na smaczny obiad jak również na wczesny podwieczorek.

 

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Pyszna zupa szczawiowa

7 lipca 2016
Pyszna zupa szczawiowa

Pamiętam jak chodziłem i zbierałem szczaw, żeby babcia mogła zrobić zupę. Teraz nie muszę zbierać na łące, ponieważ mam kilka rządków zawsze świeżego szczawiu na działce. Mam tylko po to aby móc wyczarować w kuchni proste, ale niezwykle smaczne przepisy tak jak ta pyszna zupa ze szczawiu

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Rzodkiew biała surówka

4 lipca 2016
Rzodkiew biała surówka

Zdrowa i biała rzodkiew może trudno dostępna ale za to fantastyczna w smaku ale także pełna wartościowych składników odżywczych, dlatego jeżeli mam taką możliwość sporządzam z niej sałatki i surówki. Tym razem biała rzodkiew z marchewką i odrobiną szczypiorku.

 

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Kalafior zapiekany z szynką i serem

29 czerwca 2016
Kalafior zapiekany z szynką i serem

Pyszny świeży kalafior. Uwielbiam to warzywo nie tylko ze względu na smak ale także na ogromne możliwości jakie daje w kuchni. Można sporządzać pyszne sałatki, jeszcze lepsze zupy czy wspaniale zapiec w piekarniku. Dlatego tym razem polecam kalafiora zapiekanego z szynką i serem pod sosem pomidorowym.

 

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Zupa pomidorowa z kalafiorem

22 czerwca 2016
Zupa pomidorowa z kalafiorem

Uwielbiam pożywne i zdrowe zupy z warzyw, stąd też tym razem polecam tę gęstą zupę pomidorową z kalafiorem i dużą ilością przyprawy curry. Zupa jest lekko pikantna, ale za to niezwykle smaczna a dzięki przyprawie curry (o czym więcej tutaj) także bardzo zdrowa.

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Naleśniki z serem i truskawkami

19 czerwca 2016
Naleśniki z serem i truskawkami

Pyszny słodki ser z dodatkiem skórki z cytryny z lekkim posmakiem wanilii a do tego duża ilość pysznych truskawek. Tak, właśnie naleśniki z serem i truskawkami zrobione według tego przepisu są wyjątkowo smaczne, słodkie i aromatyczne.

 

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Przepis na zupę botwinkę

11 czerwca 2016
Przepis na zupę botwinkę

Tradycyjny smak botwinki przygotowanej na mięsnym bulionie z młodymi ziemniakami, odrobiną marchewki a także z dużą ilością koperku sprawi, że z tego przepisu będziesz korzystać wielokrotnie. Jeżeli jedna zupę botwinkę zabielisz odrobiną kwaśnej śmietany uzyskasz nie tylko głęboki smak ale także piękny kolor.

 

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Chłodnik z nowalijek

4 czerwca 2016
Chłodnik z nowalijek

Własne warzywa to ogromna możliwość eksperymentowania w kuchni, bowiem ile razy można jeść tę samą sałatkę lub kanapkę z rzodkiewką. Dlatego tym razem zamiast tradycyjnych młodych ziemniaków z młodym koperkiem i kwaśnym mlekiem, postanowiłem rozszerzyć smak kwaśnego mleka właśnie o śwież nowalijki, czyli sałatę, szczypiorek a także rzodkiewkę czyli proponuję wiosenny chłodnik z nowalijek.

 

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Placuszki z rabarbarem

30 maja 2016
Placuszki z rabarbarem

Lekko kwaśny rabarbar połączony z miodem. Idealne połączenie dwóch składników które stanowią prosty sposób na przygotowanie słodkiej przekąski która uzupełniona odrobiną kwaśnej śmietany będzie dobrym sposobem na niedzielny deser.

 

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Knedle serowe z truskawkami

22 maja 2016
Knedle serowe z truskawkami

Truskawki to ogromne możliwości jeżeli chodzi o przygotowywanie smacznych dań w kuchni. Oprócz ciast, pierogów czy serników warto także chodź raz przygotować knedle. Tym razem przepis na ciasto z serem a do truskawek dodałem odrobinę kardamonu,  tak dla "podkręcenia" smaku.

 

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Koperkowa zupa

30 marca 2016
Koperkowa zupa

Bez wątpienia delikatny bulion drobiowo-warzywny wraz z pęczkiem świeżego koperku powoduje, że ta zupa jest wyjątkowo smaczna a zarazem wyjątkowo wiosenna. Jeżeli jeszcze koperek podsmażymy na maśle i wydobędziemy z niego cały smak i aromat - to równie smaczna będzie ta zupa.

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Biała kiełbasa na Wielkanoc

20 marca 2016
Biała kiełbasa na Wielkanoc

Smaczna, soczysta i niezwykle aromatyczna biała kiełbasa na Wielkanoc wychodzi z tego właśnie przepisu. Zasługą jest powolny czas parzenia ale także duża ilość ziół jakie są używane do przygotowania kiełbasy. Smak tak pieczonej białej kiełbasy uzupełnia również pieczona pietruszka.

 

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Przepis na wątróbkę z cebulą

18 marca 2016
Przepis na wątróbkę z cebulą

Smaczna, kremowa brukiew podana z niezwykle smaczną konfiturą z białej cebuli - to już jest idealne połączenie smaków ale także zapowiedź niezwykle zdrowego dania. Do tego proponuję jeszcze wątróbkę, która zawiera niezwykle duże ilości łatwo przyswajalnego żelaza. To danie jest faktycznie niezwykle smaczne ale także wyjątkowo zdrowe.

 

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Zupa gulaszowa z brukwią

28 lutego 2016
Zupa gulaszowa z brukwią

Skoro kończy się zima to najwyższa pora aby w codziennej diecie wykorzystać przechowywane warzywa korzeniowe. Jednym z takich warzyw jest pyszna ale też niezwykle zdrowa, chociaż lekko zapomniana brukiew. Oprócz brukwi w tej zupie gulaszowej jest też trochę niezwykle mięsa kruchego mięsa wieprzowego.

 

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Kalarepa w śmietanie

22 lutego 2016
Kalarepa w śmietanie

Kalarepa, jedno z najzdrowszych warzyw ponieważ zawiera dużo witamin, jeszcze więcej składników mineralnych i duuuużo witaminy C. Odpowiednio przyrządzona może być naprawdę fantastycznym w smaku warzywem i niekoniecznie kojarzyć się tylko ze smakiem kapusty. W zasadzie do smacznego przygotowania kalarepy wystarczą trzy może cztery łyżki śmietany:-)))

 

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Kopytka z ziemniaków

8 lutego 2016
Kopytka z ziemniaków

Kopytka z ziemniaków które bardzo często przygotowywała moja babcia. Przepis na kopytka bardzo podstawowy bowiem w głównej mierze opierał się na ziemniakach z obiadu z poprzedniego dnia. Tak przygotowane kopytka obowiązkowo podawane były z podsmażoną cebulką wraz ze szklanką gorącego mleka.

 

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Kotlety z białej fasoli

31 stycznia 2016
Kotlety z białej fasoli

Często sporządzam w kuchni wywary warzywne czy mięsne, które najczęściej są podstawą pysznych zup czy kremów. Dlatego tym razem pokusiłem się o wykorzystanie mięsa drobiowego, które pozostało z takiego właśnie wywaru drobiowego do przygotowania zdrowych kotletów z białej fasoli i warzyw. Kotlety są niezwykle smaczne a do tego bardzo dietetyczne.

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Przepis na smalec domowy

15 stycznia 2016
Przepis na smalec domowy

Pyszny, domowy smalec ze słoniny ale także z pysznym wędzonym boczkiem, jabłkiem i cebulą. Smalec taki jak robiła babcia. Do tego smaczne domowe ogórki kiszone z domowym chlebem... pychota. Pychota tym bardziej, że to zima i coraz częściej mam ochotę na coś bardziej kalorycznego

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Sałatka śledziowa warstwowa z buraczkami

2 stycznia 2016
Sałatka śledziowa warstwowa z buraczkami

Zdrowe śledzie które doskonale komponują się z buraczkami czerwonymi a do tego odrobina korniszonów, drobno posiekanych jajek i cebuli. Sałatka śledziowa z tych składników jest nie tylko smaczna, ale odpowiednio podana doskonale prezentuje się na stole.

 

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Śledzie po kaszubsku z rodzynkami

7 grudnia 2015
Śledzie po kaszubsku z rodzynkami

Śledzie to ryby charakteryzujące się wyjątkowymi walorami smakowymi, ale to również bogate źródło cennych składników odżywczych, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ze względu na zawarte w nich kwasy omega3, liczne witaminy i mikroelementy powinny częściej gościć na naszych stołach i regularnie uzupełniać naszą dietę. Tą smaczną rybkę można podawać na sto sposobów, a w każdej odsłonie smakuje wybornie. Śledź po kaszubsku to sprawdzony przepis, od lat cieszący się niesłabnącą popularnością. Ta tradycyjna, regionalna potrawa ze względu na swój niepowtarzalny smak jest wyjątkowo lubiana przez miłośników rybnych dań i przyrządzana praktycznie w każdym zakątku Polski. Śledzie w oryginalnym przepisie łączy się między innymi z rodzynkami, które dodają potrawie charakterystycznego, lekko słodkiego smaku, doskonale harmonizującego ze słonym smakiem ryby. Śledź po kaszubsku z rodzynkami to danie proste, łatwe w przygotowaniu i niezwykle smaczne, dlatego polecamy wypróbować nasz przepis i przyrządzić tę apetyczną potrawę.

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Pierogi z cukinią

22 listopada 2015
Pierogi z cukinią

Kto nie lubi pierogów, osobiście uwielbiam, uwielbiam świeże ale podsmażane a zwłaszcza takie z dużą ilością skwarek. Stąd też pomysł na szybkie pierogi z cukinią i z dużą ilością skwarek z wędzonego boczku. Wyszły wyjątkowo smaczne, co potwierdza stwierdzenia, że smak tkwi w prostocie, trzeba go tylko wydobyć.

 

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Ciasto kruche z masą budyniową

15 listopada 2015
Ciasto kruche z masą budyniową

Proste ale też smaczne ciasto z masą budyniową. Ciasto ma maślany, słodki smak lekko przełamany kwaskowością dżemu porzeczkowego, właśnie takie połączenie spowoduje, że będzie smakowało zarówno smakoszom ciast masowych ale też tym którzy nie przepadają za ciastami "masowymi". Jedynym minusem jest fakt, że ciasto najlepiej smakuje dobrze schłodzone, a więc trzeba trochę poczekać aby otrzymać pełnię smaku.

 

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Udka z gęsi duszone

8 listopada 2015
Udka z gęsi duszone

 

Tradycyjnie już na Świętego Marcina polecamy gęsinę. Z pewnością wiele osób zastanawiało się, dlaczego stare powiedzenie głosi, że to właśnie 11 listopada najlepiej podawać mięso z gęsi. Warto wiedzieć, że cykl hodowlany tego ptactwa rozpoczyna się wraz z wiosną, natomiast kończy jesienią. To właśnie wtedy gęś jest najlepsza, dlatego serwuje się ją w wielu miejscach, aby móc nasycić się wybornym smakiem tego najszlachetniejszego pośród drobiu mięsa.  Jeżeli poszukują Państwo ciekawych przepisów na przyrządzenie gęsiny, polecam duszone gęsie udka, które na pewno zachwycą podniebienia wszystkich smakoszy. W tym daniu gęś znajduje się w towarzystwie polskich jabłek, zarówno w postaci lekko karmelizowanej wraz z szalotką, jak i przyrządzonego z nich cydru. Duszone udka z gęsi to danie bardzo delikatne w smaku, które dodatkowo odznacza się również wyjątkowym zapachem. Zawiera dużo białka, a także związków mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, dlatego warto je przyrządzać nie tylko raz w roku. Przepis na gęsie udka nie jest skomplikowany, dlatego z pewnością każdy poradzi sobie z nim doskonale.

 

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Żołądki gęsie duszone

7 listopada 2015
Żołądki gęsie duszone

Wyjątkowy smak gęsie żołądki zawdzięczają temu że są długo duszone w wywarze drobiowym wraz z dużą ilością świeżych, jesiennych warzyw korzeniowych. Dla mnie danie zasługuje na często powtarzanie, tym bardziej że można go podawać tak jak w tym przypadku z domowymi kopytkami, ale także ze zdrową kaszą pęczak.

 

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Tradycyjne kotlety mielone

2 listopada 2015
Tradycyjne kotlety mielone

Tradycyjne polskie danie, na które w każdym domu istnienie odrobinę inny sposób przygotowania. Osobiście uwielbiam kotlety mielone przygotowane według tego przepisu, gdzie cebula jest mielona razem z mięsem, zwłaszcza teraz kiedy zaczęła się jesień. Więcej według mnie tak przygotowane kotlety mielone biją smakiem równie popularne kotlety schabowe

 

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Knedle śliwkowe

26 października 2015
Knedle śliwkowe

Tradycyjny przepis na tradycyjne knedle ze śliwkami, jednak dla poprawienia smaku a także aromatu przygotowanych według tego przepisu knedli wystarczy odrobina cynamonu z kardamonem. Tak podane knedle smakują wyśmienicie ale także pięknie wyglądają. Porcja idealna dla czteroosobowej rodziny.

 

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Surówka z brukwi

18 października 2015
Surówka z brukwi

Sposób jest prosty, prosty aby zjeść smaczną ale jakże zdrową surówkę z brukwi, pasternaku i świeżych jabłek. Wystarczy jedynie niewielka brukiew, zawierająca mnóstwo prozdrowotnych składników odżywczych, mały pasternak czyli również bardzo zdrowe warzyw i dwa jabłka -  a wszystko to podane na dwóch liściach także wyjątkowo zdrowego jarmużu.

 

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Zapiekanka z cukinii i makaronu

11 października 2015
Zapiekanka z cukinii i makaronu

Świetny sposób na szybki, smaczny ale także sycący obiad. Wystarczy jedynie makaron, mięso mielone i do tego wszystkiego kilka plasterków cukinii. Całość jest smaczna, całość jest niezwykle sycąca i doskonale smakuje. Oczywiście zamiast cukinii może być bakłażan a jak nie chcesz używać mięsa mielonego, to wystarczy przesmażyć cukinię startą na grubych oczkach.

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Ciasto z jeżynami i budyniem

28 września 2015
Ciasto z jeżynami i budyniem

Słodki smak ciasta przełamany lekką kwaskowością owoców. Właśnie na takie ciasto miałem ochotę, a że miałem świeże jeżyny wybór padł na ciasto kruche z budyniem i jeżynami. Połączenie tych smaków okazało się, że ciasto wyszło prawie idealnie w smaku a do tego ta czekoladowa kruszonka..... po prostu pycha. Oczywiście nie można zapominać o prozdrowotnych właściwościach jeżyn które zawierają mnóstwo antyoksydantów, błonnika i oczywiście witaminy C.

 

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Pierogi z brukwią

21 września 2015
Pierogi z brukwią

Brukiew zapomniane warzywo, a trochę szkoda ponieważ skrywa ogromną ilość smaków ale co najważniejsze dla wszystkich którzy cenią zdrową kuchnię i zdrowe odżywianie brukiew kryje ogromne ilości witamin i minerałów i oczywiście ma silne działanie przeciwnowotworowe. Zatem jeżeli macie tylko możliwość kupienia lub lepiej uprawiania brukwi - koniecznie to zróbcie.

 

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Muffiny z dyni

13 września 2015
Muffiny z dyni

Z pysznym puree z dyni, z pysznymi pestkami dyni a dla dodania smaku dodajemy odrobinę skórki pomarańczowej. Dzięki tym składnikom muffiny z dyni pięknie pachną są, wilgotne a dodatek cukru pudru powoduje, że są niewiarygodne słodkie. Taka słodka przekąska świetnie się sprawdza zarówno w długie jesienne wieczory jak również w zimowe dni.

 

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Tarta z kremem nektarynkowym

6 września 2015
Tarta z kremem nektarynkowym

Można długo pisać o wspaniałym smaku tarty z kremem nektarynkowym przygotowanej według tego przepisu, ale najlepiej zrobić ją w domowej kuchni aby przekonać się o jak jest smaczna. Wspomnę tylko, że kruche ciasto, krem nektarynkowym i karmelizowane owoce nektarynki powodują, że ciastem pachnie w całym domu, a jedząc taką tartę, trudno skończyć na jednym kawałku.

 

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Botwinka w słoikach

25 sierpnia 2015
Botwinka w słoikach

Kolejny przepis na zatrzymanie lata a może wiosny w słoiku - mianowicie przepis na botwinkę. Czy może być coś pyszniejszego niż wiosenny smak posiłku spożywanego w domu kiedy za oknem szaleje zima? Właśnie od kilku lat robię botwinkę na zimę według tego przepisu. Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu a doznania smakowe w zimę gwarantowane:-)))

 

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Pizza z cukinii

19 sierpnia 2015
Pizza z cukinii

Jak już wspomniałem wcześniej - cukinia - idealne warzywo do wykorzystania w kuchni podczas sporządzania domowych posiłków stąd też proponuję pizzę z cukinii z pieczarkami. Jednak w przypadku pizzy smak w dużej mierze zależy od ciasta, a sekret ciasta w odpowiednim wyrobieniu

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Kotlety z kalafiora przepis

12 sierpnia 2015
Kotlety z kalafiora przepis

Kalafior i kasza jaglanaidealne połączenie delikatnego smaku, wraz z ogromną ilością zdrowych składników pokarmowych i witamin. Dla nadania oryginalnego smaku takim kotletom oprócz świeżej papryki i natki pietruszki, koniecznie należy dodać odrobinę papryki słodkiej i ostrej a dla podniesienia właściwości zdrowotnych obowiązkowo musi znaleźć się curry.

 

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Sernik jagodowy na zimno

5 sierpnia 2015
Sernik jagodowy na zimno

Uwielbiam serniki na zimno ze świeżymi owocami. Takie serniki są doskonałe w tak upalne lato. Dlatego tym razem pokusiłem się jeszcze o sernik jagodowy na zimno. Tym bardziej, że jagody są przecież zdrowe, ponieważ zawierają mnóstwo witamin a co istotne są także skarbnica przeciwutleniaczy. Nic tylko jeść, jeść dla smaku i dla zdrowia.

 

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Naleśniki z cukinią

29 lipca 2015
Naleśniki z cukinią

Cukinia, wspaniałe, smaczne i pełne zdrowia warzywo. Jej delikatny smak sprawia, że można ją łączyć w wiele wspaniałych potraw. Tym razem postanowiłem połączyć cukinię z odrobiną cebuli, dużą ilością pieczarek i żółtym serem a to wszystko połączone pysznym naleśnikiem.

 

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Tarta z cukinii

27 lipca 2015
Tarta z cukinii

Jak pyszna jest cukinia, jak jest doskonałym warzywem do kuchni do sporządzania smacznych posiłków zapewne każdy wie. Również każdy wie, że cukinia ma doskonałe właściwości prozdrowotne, dlatego cukinii nigdy za dużo a tym razem smaczny pomysł na tartę z cukinii.


 

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Kapuśniak z młodej kapusty

22 lipca 2015
Kapuśniak z młodej kapusty

Młoda, jeszcze lekko chrupiące kapusta a do tego spora ilość świeżego koperku właśnie takie smaki początku lata pamiętam doskonale. Jednak tym razem zaproponuję po prostu kapuśniak, kapuśniak z młodej jeszcze kapusty.

 

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Biszkopt z jagodami

15 lipca 2015
Biszkopt z jagodami

Smaczny biszkopt a na nim odrobina dżemu wiśniowego a potem już wszystko co smaczne i bardzo słodkie czyli duża porcja bitej śmietany, świeże pachnące jeszcze latem jagody i galaretka z owoców leśnych. Przygotowane z takich składników ciasto jagodowe jest obłędnie smaczne i obłędnie słodkie – po prostu pyszne.

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Kaszanka z grilla

6 lipca 2015
Kaszanka z grilla

Lato a więc możliwość eksperymentowania z różnymi smakami. Dlatego zamiast popularnego szaszłyka czy kiełbaski z grilla tym razem bardzo smaczny przepis na kaszankę. Jest to pyszna odmiana do tradycyjnych potraw z grilla

 

 

 

 

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Sernik bananowo-truskawkowy

28 czerwca 2015
Sernik bananowo-truskawkowy

Truskawki czy banany - który owoc lepszy? trudno się zdecydować w sezonie truskawkowym więc może lepiej z tych owoców zrobić pyszny sernik bananowo-truskawkowy który wyśmienicie smakuje w letnie, ciepłe wieczory. Smak jest wyjątkowy i niepowtarzalny a wystarczy do truskawek dodać odrobinę banana.

 

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Sernik gotowany z mleka z truskawkami

13 czerwca 2015
Sernik gotowany z mleka z truskawkami

Sernik jedno z ulubionych ciast. Natomiast wyjątkowo smaczny jest sernik gotowany z mleka i śmietany. Świetnie smakuje bez żadnych dodatków, jednak dopiero kilka sezonowych owoców uzupełnia słodycz sernika i dodaje mu niepowtarzalnego delikatnego smaku.

 

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Sałatka wiosenna z rzodkiewką i ogórkiem

31 maja 2015
Sałatka wiosenna z rzodkiewką i ogórkiem

Zdrowa, smaczna kolorowa a do tego zawiera mnóstwo witamin. Mnóstwo, ponieważ zawiera same świeże warzywa. Jeżeli do tego dodam, że większość warzyw pochodzi z własnej uprawy to do smaku i koloru należy dodać jeszcze wyjątkowo aromatyczny zapach świeżych warzyw.

 

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Sałatka z kalafiora i jajek

17 maja 2015
Sałatka z kalafiora i jajek

Zapach gotowanego kalafiora z odrobiną masła, już sam w sobie pobudza kubki smakowe, smak jest znacznie lepszy. Jeżeli do tak ugotowanego, świeżego kalafiora dodamy pomidory pokrojone w ćwiartki ale także ugotowane na twardo jajka także pokrojone w ćwiartki

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Gzik z ziemniakami

29 kwietnia 2015
Gzik z ziemniakami

Gzik, czyli sposób na ser pochodzący z kuchni wielkopolskiej podawany najczęściej do gotowanych lub pieczonych ziemniaków nazywanych w lokalnej kuchni „pyrami”. Przepisów na gzik jest całe mnóstwo. Osobiście polecam ten najprostszy czyli tylko z dodatkiem najlepiej mocnego szczypiorku.

 

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Zupa rybna z karpia

11 kwietnia 2015
Zupa rybna z karpia

Nie tylko na Święta ale i na co dzień, nie tylko smażona ale także gotowana. Właśnie jedzenie ryb pozytywnie wpływa na zdrowie. Dlatego tym razem proponuję trochę inne podejście do popularnej ryby jaką jest karp - a mianowicie zupa z rybna karpia na sposób węgierski. Zupa jest głęboka w smaku a dodatek gotowanego dzwonka z karpia dodaje jest odrobiny delikatności. Nic tylko jeść:-)))

 

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Pierś z kaczki pieczona

31 marca 2015
Pierś z kaczki pieczona

Z zewnątrz chrupiąca, idealnie wypieczona skórka kryjąca soczyste mięso o idealnym harmonijnym, lekko słodkim smaku. Taki właśnie smak pierś z kaczki zawdzięcza miodowo-pomarańczowej marynacie. W tej marynacie jest jeszcze odrobina rozmarynu a także kilka kropli śliwowicy:-))) tak do wzbogacenia smaku.

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Sałatka z jarmużu

22 marca 2015
Sałatka z jarmużu

Tej zimy tylko lekko przemrożony, ale mimo wszystko stracił już swoją charakterystyczną goryczkę, a liście zrobiły się znacznie słodsze. Tak teraz mam na myśli jarmuż, który zawiera mnóstwo witamin, składników mineralnych i aminokwasów. Dodatkowo jarmuż reguluje przemianę materii i wspomaga odchudzanie. Zatem bez większego zastanowienia proponuję zdrową i niezwykle smaczną sałatkę z jarmużu.

 

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Akcesoria kuchenne do ziół

20 lutego 2015
Akcesoria kuchenne do ziół

Bez przypraw i ziół potrawy były by po prostu nudne. Wszystko smakowałoby tak samo. Jedzenie doprawiano ziołami już w starożytności, choć pojawiają się wzmianki, że o smak i aromat posiłków (w mniejszym, bądź większym stopniu) dbały już ludy pierwotne.

Zioła kuchenne nie tylko poprawiają smak i zapach potraw, ale...

 

 

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Makaron z jarmużem

20 lutego 2015
Makaron z jarmużem

Jarmuż, warzywo które wraca do kuchni. Wraca ponieważ coraz częściej uświadamiamy sobie jak cenne właściwości tkwią w popularnych niegdyś warzywach. Dlatego tym razem postanowiłem przyrządzić spaghetti z jarmużem. Danie proste w przygotowaniu a co najważniejsze bardzo smaczne, sycące a dla wszystkich którzy jedzą świadomie także niezwykle zdrowe i bogate w cenne witaminy i minerały.

 

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Przyprawy kuchenne do kurczaka

14 lutego 2015
Przyprawy kuchenne do kurczaka

Kurczaki są jednymi z najpopularniejszych produktów spożywanych na całym świecie. Szacuje się, że w Polsce mięso drobiowe stanowi około ¼ spożycia wszystkich rodzajów mięsa. Kurczak zawiera dużo pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne, a ponadto cechuje się stosunkowo niewielką ilością tłuszczu - zwłaszcza mięso z piersi kurczaka. Najwięcej tłuszczu znajduje się pod skórą, dlatego zaleca się ściągnięcie jej przed jedzeniem.

 

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Udka z kaczki duszone

7 lutego 2015
Udka z kaczki duszone

Niezwykle miękkie mięso wraz z  niezwykle cienką skórka o delikatnym winno-miodowym smaku. Taki smak udka zawdzięczają marynacie ze szczyptą rozmarynu który ma silny intensywny zapach i który doskonale komponuje się z odrobiną czerwonego wytrawnego wina. Jeżeli do tego dodamy długi czas duszenia mięsa, w czasie którego mięso przejmuje wszystko co najlepsze z marynaty, z dodatkiem wina, śmietany i dużą łyżką miodu, to właśnie dzięki temu wydobywamy tak niewiarygodny smak zwykłych kaczych udek.

 

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Smażone placuszki serowe

30 stycznia 2015
Smażone placuszki serowe

Czasami jest tak, że mamy ochotę na słodką przekąskę a czasu na pieczenie prostych ciastek czy więcej, upieczenia wyszukanych ciast – po prostu brak. W takim przypadku prostym rozwiązaniem jest przygotowanie albo racuchów albo smażonych placuszków. Tym razem proponuję przepis na niezwykle aromatyczne, o maślanym smaku serowe placuszki, które będą smakowały nawet najbardziej wymagającym smakoszom, zwłaszcza jeżeli placuszki serowe podamy z odrobiną kwaśnej śmietany.

 

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Akcesoria kuchenne do warzyw

23 stycznia 2015
Akcesoria kuchenne do warzyw

Warzywa to prawdopodobnie najzdrowsza grupa produktów spożywczych, która stanowi bazę do właściwego odżywiania. Posiłek pozbawiony warzyw nie jest pełnowartościowy, a dieta uboga w warzywa prędzej czy później odbije się na zdrowiu. Z reguły nie powinno się generalizować, ale w przypadku warzyw można z pełnym przekonaniem stwierdzić, że cała ich grupa jest bogatym źródłem witamin i minerałów

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Silikonowe formy do pieczenia „przejmują” kuchnię

20 stycznia 2015
Silikonowe formy do pieczenia „przejmują” kuchnię

Silikonowe formy do pieczenia to jeden z najlepszych wynalazków kuchennych ostatnich lat. Od jakiegoś czasu daje się zauważyć nimi coraz większe zainteresowanie i powoli wypierają one stopniowo tradycyjne formy blaszane. Wszystko za sprawą właściwości silikonu, który świetnie sprawdza się podczas pieczenia.

 

 

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Podudzie kurczaka pieczone z brukwią

14 stycznia 2015
Podudzie kurczaka pieczone z brukwią

Smaczne delikatne mięso z podudzia kurczaka podane z niewielką ilością cebuli a także z dość dużym kawałkiem brukwi. Wydaje się, że tak połączone smaki to już koniec, ale nie ponieważ dla przełamania smaków proponuję jeszcze odrobinę marchwi karmelizowanej w soku z pomarańczy i odrobinie miodu. Dopiero tak podane danie stanowi prawdziwą przyjemność dla podniebienie. Polecam, tym bardziej że brukiew ma wyjątkowo korzystny wpływ na organizm.

 

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Racuchy ze zsiadłego mleka z jabłkiem

21 listopada 2014
Racuchy ze zsiadłego mleka z jabłkiem

Jeżeli mam ochotę na szybką słodką i sprawdzoną przekąskę a czasu niewiele pozostaje stary dobry sposób na smaczne racuchy z zsiadłym mlekiem i odrobiną jabłek. Do moich ulubionych przepisów należy ten przepis a racuchy zrobione według niego wychodzą zawsze, są pyszne. Najlepiej komponują się z odrobiną kwaśnej śmietany lub dla smakoszów z pysznym, zdrowym domowym dżemem.

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Pasztet z cukinii z kaszą jaglaną

14 listopada 2014
Pasztet z cukinii z kaszą jaglaną

Bez wątpienia przepis na ten pasztet powinni wypróbować wszyscy których dieta zawiera nadmiar produktów zakwaszających organizm. A dlaczego a dlatego, że cukinia, że por i że kasza jaglana mają działanie zasadotwórcze ale również dlatego że takie połączenie zdrowych produktów a także użyte przyprawy kuchenne to także wyjątkowy, niepowtarzalny smak. Dodatkowo tak przygotowany pasztet smakuje zarówno z chlebem ale również można go jeść bez chleba jako przekąskę w pracy.

 

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Dynia z sosem pieczarkowym

11 listopada 2014
Dynia z sosem pieczarkowym

Dynia posiada cenne właściwości odżywcze, dietetyczne i lecznicze. Jej owoce zawierają cukry, pektyny, kwasy organiczne, mnóstwo witamin i łatwo przyswajalnych składniki mineralne. Dynia ma chyba wszystko co powinna mieć zdrowa żywność i mało... mało oczywiście kalorii - około 26 kcal w 100 gramach miąższu. Stąd też sezon na dynie rozpocząłem nietypowo ponieważ od słodkiej dyni piżmowej podanej z pysznym, lekko słodkim sosem pieczarkowym.

 

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Komplet garnków kuchennych King Hoff- doskonała jakość w niskiej cenie

7 listopada 2014
Komplet garnków kuchennych King Hoff- doskonała jakość w niskiej cenie

Otrzymaliśmy ostatnio bardzo miłą niespodziankę ze sklepu przyjemnegotowanie.pl – sześcio-częściowy komplet garnków kuchennych marki King Hoff. Był to dobrze dobrany prezent na naszą nową kuchnię z którego bardzo się cieszymy, więc szybko je przetestowaliśmy. Oto wrażenia:


Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Gulasz z łopatki z brukwią

1 listopada 2014
Gulasz z łopatki z brukwią

Bez wątpienia jest zdrowy ponieważ zawiera dużą ilość pysznej kremowej brukwi, która zawiera witamy A, B, D i K ale też mnóstwo składników mineralnych takich jak wapń, fosfor czy cynk, miedź i siarka. Do podkreślenia smaku a także podniesienia kaloryczności dania wystarczy dodać trochę łopatki wieprzowej i mamy pyszne i zdrowe jedzonko sporządzone w domowej kuchni.

 

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Pyszne ciasto z dyni

30 października 2014
Pyszne ciasto z dyni

Tym razem odsłona dyni piżmowej w formie do jakiej została przeznaczona. Dynia piżmowa ma delikatny i słodki miąższ idealnie nadaje się więc do ciast i dresów. Właśnie ten miąższ w połączeniu z równie delikatnymi i jeszcze bardziej słodkim miąższem nektarynek jest znakomitą bazą do upieczenia smacznego i niezwykle smacznego ciasta z dyni z kruchym spodem.

 

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Cynamon – naturalny lek

21 października 2014
Cynamon – naturalny lek

Gdy myślimy o cynamonie, przed oczami najczęściej pojawiają się obrazy pachnącej szarlotki, ryżu z jabłkami oraz grzańca. Właśnie w tych daniach cynamon odgrywa pierwszoplanową rolę, jest on doskonale wyczuwalny. Swój słodkawo-korzenny, lekko -piekący smak i silny aromat zawdzięcza olejkowi cynamonowemu.

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Forma do pieczenia czyli prosty przepis na pyszne babeczki

17 października 2014
Forma do pieczenia czyli prosty przepis na pyszne babeczki

Pieczenie ciast jest chyba jedną z najprzyjemniejszych rzeczy na świecie. Wyszukiwanie ciekawych przepisów, staranne dobieranie proporcji poszczególnych składników, następnie ich łączenie i w końcu oczekiwanie na efekt. Moja kuchnia pełna jest przeróżnych akcesoriów kuchennych do pieczenia. Mam różnego rodzaju formy na ciasta, blachy itd. Nie miałam jednak do niedawna specjalnej formy do muffinek,

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Szarlotka z orzechami

17 października 2014
Szarlotka z orzechami

Szarlotka z orzechami a raczej szarlotka z orzechowym spodem i kruszonką na wierzchu również zawierającą orzechy. No cóż... cudowny smak. Smak moich ulubionych jabłek z cynamonem z delikatnym posmakiem orzechów. Rewelacja. Więc jeżeli chcecie spróbować czegoś wyjątkowego, jeżeli chcecie wyjątkowo smacznie przyjąć gości - koniecznie wypróbujcie ten przepis. Będzie pysznie:-)))

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Sos słodko kwaśny z pomidorów

11 października 2014
Sos słodko kwaśny z pomidorów

Cóż skończyło się lato, powoli kończą się sezonowe śwież i zdrowe warzywa więc najwyższa pora na kolejny smak lata zatrzymany w słoiku. Tym razem jest to sos słodko-kwaśny z pomidorów. Powiem szczerze trzeba duuuużo czasu aby ten sos przygotować i jeszcze więcej silnej woli aby ten sos zamknąć w słoiku tak przetrzymać do zimy. Jest po prostu taki pyszny i taki smaczny i oczywiście bardzo zdrowy, ponieważ ze świeżych pachnących latem pomidorów.

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Stolnica silikonowa Smart Cook – baza do pieczenia doskonałych ciast

8 października 2014
Stolnica silikonowa Smart Cook – baza do pieczenia doskonałych ciast

Muszę się przyznać, że odkąd nie mieszkam w domu rodzinnym, gdzie mama i babcia miały duże drewniane stolnice, nigdy nie kupiłam własnej. Stało się tak prawdopodobnie dlatego, że studiując kilkukrotnie się przeprowadzałam i miałam wystarczająco dużo rzeczy do przeniesienia. Nie chciałam kupować kolejnych akcesoriów kuchennych, które będą uciążliwe przy kolejnej przeprowadzce. Za stolnicę kuchenną zawsze służył mi blat kuchennej szafki. Wiele razy myślałam nad zakupem silikonowej stolnicy, ale prawdę powiedziawszy nie byłam do żadnej przekonana, dlatego też zwlekałam z decyzją.

 

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Szarlotka z kruszonką i bezą

6 października 2014
Szarlotka z kruszonką i bezą

Szarlotka, ciasto niby zwyczajne a jednak wyjątkowe. Zwyczajne bowiem wystarczą jedynie jabłka aby uzyskać smaczny deser. Wyjątkowe ponieważ mają w sobie coś co powoduje, że niezwykle trudno poprzestać na jednej porcji. Dlatego każdy kto, podobnie jak ja przepada za ciastami, powinien wypróbować ten przepis. Ciasto jest pyszne i słodkie, a dodatek cynamonu powoduje, że jedna porcja to jedynie preludium do dalszej degustacji.

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Sos pomidorowo-cukiniowy

4 października 2014
Sos pomidorowo-cukiniowy

Tym razem prawdziwa gratka dla wielbicieli kuchni śródziemnomorskiej – sos ale nie zwykły sos pomidorowy ale sos pomidorowy z dużą dawką młodej cukinii. Cóż sos sporządzony według tego przepisu jest dość ostry w smaku ale posiada delikatną nutę, która zawdzięcza właśnie cukinii, jaka została dodana. Jak się zapewne domyślacie taki sos idealnie komponuje się z makaronami ale także z domowymi kluskami.

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Tortownica z foremkami czyli pyszne, domowe ciasta na każdą okazję

1 października 2014
Tortownica z foremkami czyli pyszne, domowe ciasta na każdą okazję

Uwielbiam piec ciasta – to moja pasja! Domowe wypieki mają w sobie to coś, czego ciasta z cukierni nigdy mieć nie będą. Pewnie wiąże się to z faktem, że po prostu sami je robimy co daje dodatkową satysfakcję, no i ciasto lepiej smakuje ;)

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Ratatuj z cukinii

27 września 2014
Ratatuj z cukinii

Może nie jest to typowe ratatuj ale to tylko dlatego, że czasami mam ochotę na odrobinę smacznego i delikatnego mięsa. Stąd też pierś z kurczaka, która idealnie komponuje się smakiem ze świeżymi warzywami, które wchodzą w smak tego przepisu. Danie jest lekkie a dzięki dodaniu mięsa z kurczaka również sycące – jednym słowem doskonałe na smaczny ale bardzo zdrowy obiad.

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Pieczony kalafior

26 września 2014
Pieczony kalafior

Ten kalafior jest zupełnie inny. Może tak nie do końca inny, ponieważ nie jest gotowany czy obgotowany w wodzie a bezpośrednio pieczony w piekarniku, dzięki czemu zachowuje znacznie więcej składników odżywczych ale także zupełnie inny, ponieważ zupełnie inaczej smakuje kalafior pieczony (a dodatkowo ten zapach który rozchodzi się po całej kuchni) niż kalafior który jest obgotowany.

 

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Ogórki zapiekane z farszem ziemniaczanym

21 września 2014
Ogórki zapiekane z farszem ziemniaczanym

Pyszne, pachnące tymiankiem a także niezwykle soczyste – właśnie takie są ogórki które warto przygotować według tego przepisu. Osobiście wykorzystałem duże ogórki gruntowe ale do dania z powodzeniem można wykorzystać ogórki sałatkowe a więc sporządzić je w zimę. Chociaż przygotowanie posiłku według tego przepisu zajmuje trochę czasu to warto, warto poczekać a jeszcze bardziej warto spróbować ogórków w tej rzadko sporządzanej postaci.

 

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Nowoczesne akcesoria do pieczenia ciast i muffinek

20 września 2014
Nowoczesne akcesoria do pieczenia ciast i muffinek

Na początek kilka słów o tym, czym jest dla mnie pieczenie ciast. To moja pasja, bez której ciężko mi się obejść, sprawia mi to ogromną radość i daje dużo satysfakcji. Dotychczas używałam do pieczenia tradycyjnych metalowych blach, które czasem zawodziły. Dzięki uprzejmości sklepu z akcesoriami kuchennymi przyjemnegotowanie.pl miałam możliwość sprawdzenia form do pieczenia nowej generacji – formy silikonowej firmy Smart Cook i formy do pieczenia muffinów. Jestem pod dużym wrażeniem efektów!

 

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Sałatka z ogórków małosolnych

19 września 2014
Sałatka z ogórków małosolnych

Kolejna oznaka zbliżającej się jesieni to rozkosz jedzenia ogórków a nie tych z krzaka ale małosolnych. Przepis na ogórki małosolne znajduje się tutaj, jednak nie samym ogórkiem się żyje, stąd też tym razem pomysł na sałatkę z ogórków małosolnych z młodymi gotowanymi ziemniakami. Pyszne, chrupiące ogórki wraz z młodymi ziemniakami zapewniają doznania smakowe na wysokim poziomie.

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Sałatka z bobu i żółtego sera

13 września 2014
Sałatka z bobu i żółtego sera

Bób i żółty ser ich połączenie powoduje, że otrzymujemy pyszną w smaku a w dodatku zdrową sałatkę. Dla podkreślenia tego smaku polecam dodanie kilku pieczarek marynowanych wraz z kwaśnymi jabłkami i kwaśną śmietaną. Przygotowanie sałatki zajmie kilka minut (może oprócz gotowania bobu) a sałatką będą rozkoszować się wszyscy. Ten przepis musisz wypróbować.

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Domowe korniszony – sprawdzony przepis

5 września 2014
Domowe korniszony – sprawdzony przepis

Jesień już się zbliża, czyli ostatnia chwila ostatni moment aby w domowej kuchni przygotować pyszne korniszony. Wiele osób powie, że o wiele łatwiej kupić gotowy produkt w sklepie ale… zawsze jest jakieś ale… bowiem jestem chyba wybredny ponieważ ogórki kupione w sklepie nie są tak chrupiące jak te moje a po drugie robiąc w domu korniszony znam źródło ich pochodzenia ale także przygotowując je dodaję składniki jakie lubię najbardziej.

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Młynek do pieprzu i soli który doskonale sprawdza się w kuchni

30 sierpnia 2014
Młynek do pieprzu i soli który doskonale sprawdza się w kuchni

Współpracuję ze sklepem internetowym z przyborami kuchennymi przyjemnegotowanie.pl i muszę powiedzieć, że za każdym razem mile mnie zaskakują. Dostałam już od nich do gadżet kuchenny jakim jest młynek do pieprzu i soli, taki jak ten. Na ogół jest tak że pieprz i sól znajdują się razem w potrawach, jednak oczywiście z uwagi na ich zupełnie różne właściwości smakowe trzymamy je osobno.

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Grillowane warzywa zawijane w schabie

28 sierpnia 2014
Grillowane warzywa zawijane w schabie

Jak szybko minęło to lato, już prawie nie czuć zapachu dymu z grillowanych mięs, warzyw czy moich ulubionych szaszłyków, na które przepis znajduje się tutaj, a które niezwykle pobudzają mój apetyt. Dlatego na ten ostatni weekend wakacji proponuję danie niebanalne ponieważ zawijane w schabie młode warzywa z grilla. Smak obłędny ponieważ mięsko jest delikatne, miękkie a warzywa lekko chrupiące – nic tylko jeść:-)))

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Akcesoria do pieczenia nie tylko dla cukierników

22 sierpnia 2014
Akcesoria do pieczenia nie tylko dla cukierników

Ostatnio miałam przyjemność nawiązać współpracę ze sklepem internetowym z akcesoriami kuchennymi www.przyjemnegotowanie.pl. Jak przeczytałam na ich stronie, sklep powstał z myślą o osobach z pasją do gotowania oraz chęcią próbowania różnych diet.  W ofercie sklepu można znaleźć różne przydatne akcesoria kuchenne, a także zdrową żywność, jak oliwy, przyprawy kuchenne, konfitury i wiele innych produktów.

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Sałatka z bobu z odrobiną szynki

21 sierpnia 2014
Sałatka z bobu z odrobiną szynki

Jedni za nim przepadają inni z kolei uznają, że bób ma smak starych ziemniaków. Osobiście należę do tej pierwszej grupy z tego też powodu proponuję sałatkę z bobu z szynką. Właśnie dobrej jakości szynka doskonale podkreśli smak bobu a jajka dodane do sałatki spowodują, że sałatka będzie deliktaniejsza w smaku.  Bób jest niezwykle sycący, więc taka sałatka z powodzeniem nadaje się na szybki, letni, leniwy obiad:-)))

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Pasta z bobu

19 sierpnia 2014
Pasta z bobu

Zdrowa, zielona i pikantna. Taka jest właśnie pasta z bobu, którą w łatwy sposób można przygotować w domowej kuchni. Pasta zawiera mnóstwo zdrowych warzyw takich jak szpinak, papryczka chilli czy czosnek. Jej zielony kolor w zestawieniu na przykład z czerwonym pomidorem czy papryką powoduje, ze nawet dzieci chętnie będą sięgały po taką przekąskę. Pastę, szczególnie polecam na szybkie śniadania lub na pożywne, zdrowe kolacje.

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Młode ziemniaki pieczone z tymiankiem

12 sierpnia 2014
Młode ziemniaki pieczone z tymiankiem

Pyszne, chrupiące i pachnące:-))) tylko tyle wystarczy, żeby jednym słowem określić smak ziemniaków jakie można upiec dodając do nich jedynie dużą ilość tymianku, kilka gałązek świeżego rozmarynu i czosnek. Czosnek oczywiście rozgnieciony w łupinkach, żeby zostawił więcej smaku. Tak przygotowane ziemniaki podajemy nie jako dodatek do obiady, ale jako główne danie obiadowe. Smak upieczonych ziemniaków zadowoli każdego, zapach poczują wszyscy a dodatkowo pięknie będą wyglądały na kuchennym stole.

 

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Kurkuma – przyprawa kuchenna która leczy

11 sierpnia 2014
Kurkuma – przyprawa kuchenna  która leczy

Kurkuma to przyprawa pochodzącą z Azji Południowo-Wschodniej. Najczęściej spotyka się ją w formie zmielonego, jasno-żółtego proszku. Uprawiana jest przede wszystkim w Bengalu, Chinach, na Sri Lance, Jawie, Tajwanie, w Peru, Australii i zachodnich Indiach. Charakteryzuje się głębokim aromatem i ciepłym smakiem z nutą goryczy. Jest podstawowym składnikiem wielu przypraw kuchennych, w tym słynnego na całym świecie curry.

 

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Ogórki małosolne

10 sierpnia 2014
Ogórki małosolne

Tak jak początek wakacji nieodłącznie kojarzy mi się ze smakiem truskawek i zapachem świeżo koszonej trawy tak sierpień kojarzy się z ogórkami, ale nie z tymi świeżymi (ponieważ świeże ogórki dostępne są cały rok) ale z ogórkami małosolnymi. Dokładnie z ogórkami małosolnymi, delikatnie pachnącymi koperkiem i chrzanem, a w smaku delikatnie chrupiącymi. Dokładnie takimi jakie jadłem w rodzinnym domu.

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Naleśniki ze szpinakiem i żółtym serem

9 sierpnia 2014
Naleśniki ze szpinakiem i żółtym serem

Naleśniki ze szpinakiem i serem żółtym to idealne danie nie tylko na kolację ale także na obiad. Godne uwagi jest to że tak przygotowane naleśniki wybornie smakują także na drugi dzień po podgrzaniu w kuchence. Ser i szpinak doskonale się komponują tworząc wyborny, lekko maślany smak. Tak przygotowane naleśniki proponuję podać ze świeżymi pomidorami – będzie niezwykle zdrowo a także kolorowo na talerzu.

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Chłodnik z botwiny

8 sierpnia 2014
Chłodnik z botwiny

Chłodnik jest wyjątkowo smaczny, wyjątkowo orzeźwiający a także wyjątkowo zdrowy, ponieważ zawiera warzywa które mają działania zasadowe. Przygotowanie chłodnika z botwiny zajmuje troszkę więcej czasu niż tego chłodnika z ogórków (ale tylko dlatego że botwinkę najpierw gotujemy a potem czekamy aż ostygnie), jednak smak, wygląd chłodnika a także wiedza, że zdrowo się odżywiamy z powodzeniem nam to rekompensują.

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Chłodnik ogórkowy

7 sierpnia 2014
Chłodnik ogórkowy

W gorące upalne lato lepiej spędzać czas na świeżym powietrzu, zwłaszcza w okolicach wody, niż w kuchni. Jednak oprócz wypoczynku nad wodą trzeba także jeść, a jak wiadomo na upały najlepszy jest chłodniktym razem proponuję niezwykle łatwy i szybki w przygotowaniu chłodnik ogórkowy, który znakomicie smakuje a dodany do całości młody ziemniak powoduje, że chłodnik jest także sycący.

 

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Bezpieczne wypieki z rękawicą kuchenną Smart Cook

6 sierpnia 2014
Bezpieczne wypieki z rękawicą kuchenną Smart Cook

Uwielbiam piec ciasta! Bez znaczenia czy małe, czy duże. Rogaliki, babeczki i inne - piekę, gdy tylko mam na to ochotę. Na moim blogu znajdziecie mnóstwo prostych przepisów na pyszne wypieki. Moją pasję i zaangażowanie w kuchni docenił sklep z akcesoriami kuchennymi przyjemnegotowanie.pl – no i rozpoczęliśmy współpracę.

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Zdrowa surówka z białej rzodkwi

6 sierpnia 2014
Zdrowa surówka z białej rzodkwi

Czy może być coś lepszego niż wiedza, że jedząc, przygotowaną w domowej kuchni surówkę dostarczamy organizmowi wiele cennych składników odżywczych, dostarczamy olejku gorczycowego mającego silne działania antybakteryjne i przeciwzapalne. Czy może być coś lepszego niż wiedza, że rzodkiew to znikome wręcz ilości kilokalorii? Może, ponieważ jeżeli sporządzicie surówkę według tego przepisu – zaskoczy was ona wyjątkowym słodkim smakiem, z wyczuwalną lekką nutą delikatnego posmaku kwaskowatego.

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Placuszki z jabłkiem i serem

5 sierpnia 2014
Placuszki z jabłkiem i serem

Zawierają niewiarygodną ilość składników mineralnych i witamin. Dostępne w wielu różnych smakach a im kwaśniejsze tym zdrowsze. Mowa o jabłkach, jednak szczerze się przyznam, że nie przepadam za nimi chyba….. no właśnie chyba że zrobione są z nich ciasta najlepiej z dużą ilością cynamonu. Jednak nie zawsze jest czas na pieczenie ciast, dlatego tym razem polecam smaczny przepis na placuszki z jabłek i sera z dużą ilością cynamonu. Smak pozytywnie zaskoczy każdego kto nie lubi jabłek a kto lubi pieczone ciasta z jabłkami.

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Kotlety z białej rzodkwi

3 sierpnia 2014
Kotlety z białej rzodkwi

Wyjątkowo soczyste o delikatnym, prawie aksamitnym smaku z wyczuwalną słodyczą. Takie właśnie są kotlety z białej rzodkwi panierowane w płatkach owsianych. Dlaczego akurat kotlety z tego zdrowego warzywa? Nie dlatego, że warzywo to zostało prawie zapomniane na rzecz rzodkiewki ale dlatego że rzodkiew – zawiera całe mnóstwo wartościowych składników odżywczych a przy tym jest bakteriobójcza.

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Sos śmietanowo-koperkowy

26 lipca 2014
Sos śmietanowo-koperkowy

Sos śmietanowo-koperkowy o delikatnym smaku doskonale podkreśla smak podawanego dania a co najważniejsze jest wyjątkowo prosty i szybki w przygotowaniu. Jednak jak planujesz posiłek z takim sosem, zacznij od sosu dlaczego – żeby wszystkie składniki zdążyły się idealnie skomponować. Oprócz wyraźnego smaku świeżego ogórka wyczuwalna nuta natki pietruszki i koperku powoduje, że idealnie nadaje się do wszelkich delikatnych mięs ale najczęściej używam go do dań z warzyw (kotletów czy pieczonych warzyw) dzięki czemu wydobywam z nich prawdziwą głębię smaku.

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Krem z bobu - łatwy przepis

20 lipca 2014
Krem z bobu - łatwy przepis

Jest pyszny, o kremowej konsystencji, pięknym zielonym kolorze a dobrze doprawiona idealnie komponuje się z młodymi ziemniakami a także oliwą z oliwek. Jeżeli chcecie rodzinę lub gości zaskoczyć czymś smacznym, sycącym o pięknym wyglądzie koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Tym bardziej że jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu.

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Wałek do ciasta silikonowy czy wałek drewniany?

12 lipca 2014
Wałek do ciasta silikonowy czy wałek drewniany?

Nie ma chyba na świecie kucharza, który mógłby sobie wyobrazić pieczenia w kuchni bez wałka do ciasta. Sięgnijmy pamięcią wstecz. Do niedawna w każdym domu królowały ciężkie wałki z drewna. Podczas wałkowania trzeba je było posypywać mąką, ponieważ przywierało do nich ciasto. Wałkowanie nimi wymagało sporo siły fizycznej i było czasochłonne. Na szczęście to już przeszłość - tamte siermiężne czasy odeszły na zawsze.

Przyszłość maluje się w niezwykle pogodnych barwach.

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Stolnica silikonowa to podobno ideał. „Podobno” można skreślić.

8 lipca 2014
Stolnica silikonowa to podobno ideał.  „Podobno” można skreślić.

Kuchnia to moje naturalnie środowisko. Uwielbiam piec i gotować, poznawać nowe smak i rozkoszować się aromatami. Niedawno rozpoczęłam współpracę ze sklepem internetowym przyjemnegotowanie.pl – zostałam testerką oferowanych przez nich akcesoriów kuchennych. Na początek dostałam od nich stolnicę wykonaną z nowoczesnego silikonu. Od wielu osób słyszałam, że to idealny dodatek kuchenny, który przede wszystkim ułatwia zagniatanie ciasta i pieczenie.

 

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Szpinak z makaronem – sprawdzony przepis

5 lipca 2014
Szpinak z makaronem – sprawdzony przepis

 

Kto przepada za szpinakiem??? Ogólnie uznaje się że jest mało smaczny, więc niewiele osób odpowie, ze lubi jeść szpinak. Jednak szpinak  czyli „bogactwo witamin” a także warzywo posiadające niezwykle prozdrowotne właściwości powinien gościć w naszych domowych kuchniach znacznie częściej jako składnik głównego dania. Stąd też aby przybliżyć możliwości wykorzystania szpinaku w kuchni proponujemy tym razem przygotowanie szpinaku z masłem sardelowym i podanie go razem z makaronem. Jestem przekonany, że smak tego posiłku pozytywnie zaskoczy każdego. Więcej – taki posiłek, ze zdrowym szpinakiem chciałoby się jeść codziennie:-)))

 

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Przyprawa curry - czy warto używać w kuchni ?

28 czerwca 2014
Przyprawa curry - czy warto używać w kuchni ?

Curry, czyli najzdrowsza przyprawa kuchenna na świecie ale curry to nie pojedyncza przyprawa, którą się zbiera, suszy i mieli. Curry to mieszanka przypraw kuchennych, która od tysięcy lat kształtuje smak potraw - najpierw w Indiach, później w Azji, a obecnie na całym świecie więc i w naszej kuchni.

 

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Sernik na zimno z musem truskawkowym

24 czerwca 2014
Sernik na zimno z musem truskawkowym

Czy ten sernik truskawkowy można nazwać ciastem? Może nie jest to aż tak istotne. Istotne jest to, że ten sernik jest wyjątkowo słodki, pełen ogromnej ilości niezwykle zdrowych i smacznych truskawek a jego zaletą jest to, że jego smak jest delikatny, słodki, kremowy a zwłaszcza to że smakuje wyjątkowo jako podwieczorek w letnie, gorące dni.

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Truskawkowy sernik na zimno

23 czerwca 2014
Truskawkowy sernik na zimno

Są słodkie, pachnące ciepłym czerwcowym słońcem, niskokaloryczne i pasują do każdego rodzaju deseru. Tak mowa właśnie o truskawkach, czyli pierwszych zwiastunach prawdziwego lata. Truskawki najlepiej smakują prosto z krzaka, jednak można z nich przyrządzić prawdziwie smakowite desery. Tym razem przepis na sernik na zimno, który świetnie smakuje zwłaszcza w gorące popołudnia.

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Akcesoria do pieczenia – czyli jak to dawniej w kuchni było

19 czerwca 2014
Akcesoria do pieczenia – czyli jak to dawniej w kuchni było

Postęp technologiczny dotyczy nie tylko samochodów, elektroniki czy sposobu budowania domów. Ciągle zmienia się coś także w kuchni i nie mamy tu na myśli sprzętu AGD, a  drobne akcesoria kuchenne, formy do pieczenia czy więc ogólnie wyposażenie kuchni. Ewoluują one napędzane przez ostrą konkurencję wśród producentów. To powoduje, że każdego miesiąca w asortymencie naszego sklepu mamy nowe pozycje akcesoriów kuchennych, dzięki którym pieczenie staje się dziecinnie proste.

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Surówka ze szczypiorku

15 czerwca 2014
Surówka ze szczypiorku

Delikatny smak sosu pomidorowo-ogórkowego przełamany ostrym smakiem szczypiorku, który doskonale podkreśla smak papryki. Teraz też możecie w swoim domu, w swojej kuchni sporządzić prostą i bardzo łatwą w wykonaniu surówkę ze świeżych, wiosennych warzyw. Warzyw, które przecież zawierają mnóstwo witamin, warzyw które mają korzystny wpływ na zdrowie. Zaletą surówki jest fakt, że każdy może ją przygotować w domowej kuchni w dosłownie kilka minut.

 

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Smaczne szaszłyki z grilla

5 czerwca 2014
Smaczne szaszłyki z grilla

Prezentowany przepis na szaszłyki, które zawsze są smaczne i aromatyczne, doskonale sprawdza się zawsze wtedy, kiedy mamy niewiele czasu na przyrządzenie grilla. Podstawowe składniki takie jak aromatyczna kiełbasa, boczek a także warzywa dostępne w każdym sklepie takie jak cukinia, papryka i cebula gwarantują, że tak przygotowane jedzonko smakuje wszędzie. Jednak szaszłyki najlepiej smakują przyrządzone na świeżym powietrzu zwłaszcza kiedy jest słoneczna pogoda.

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Pomarańczowy młynek do soli i pieprzu

1 czerwca 2014
Pomarańczowy młynek do soli i pieprzu

Na co dzień prowadzę bloga kulinarnego Indie na talerzu. Gotuję dużo oryginalnych dań, lubię eksperymentować ze smakami i aromatami. Staram się nie korzystać z mielonych przypraw kuchennych, które sprzedawane są w torebkach, ponieważ szybko wietrzeją i mają stosunkowo słaby aromat. Korzystam z przypraw kuchennych świeżo zmielonych. O ile lepiej wyczuwalny w takich przyprawach kuchennych jest pieprz, kardamon, imbir, czy gałka muszkatołowa, gdy poddamy je zmieleniu tuż przed dodaniem do potraw.

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Pieczona szynka z odrobiną imbiru

21 maja 2014
Pieczona szynka z odrobiną imbiru

Co tydzień pieczona szynka, szynka której smak nigdy się nie nudzi czy to możliwe?. Tak jest to  możliwe, wystarczy jedynie eksperymentować z przyprawami aby przestać kupować wędliny. Tym razem przepis na szynkę, której smak szczególnie przypadł mi do gustu.

Pyszna chrupiąca skórka, soczyste, kruche a jednocześnie delikatne wnętrze. Właśnie tak upieczona szynka wieprzowa nadaje się zarówno jako wędlina do kanapek albo sztuka mięsa do tradycyjnego obiadu.

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Dekorator do ciast Smart Cook

15 maja 2014
Dekorator do ciast Smart Cook

W powiedzeniu, że „jemy oczami” jest bardzo wiele prawdy. Przecież pięknie ozdobione ciasta, torty oraz inne dania zawsze budziły ludzki zachwyt. Smakowity wygląd powoduje, że chciałoby się spróbować wszystkiego. Cudownie wyglądające ciasta, które powstają w cukierniach to efekt nie tylko doświadczonych cukierników, ale też odpowiednich akcesoriów kuchennych. W zasadzie każde ciasto zrobione w domu, mogłoby wyglądać jak z renomowanej cukierni, potrzebne są tylko odpowiednie kuchenne akcesoria do dekoracji.

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Smażona pierś kurczaka bez panierki podana z kaszą jaglaną

8 maja 2014
Smażona pierś kurczaka bez panierki podana z kaszą jaglaną

Kasza jaglana niezwykle zdrowa ale także niedoceniana w polskiej kuchni. Stąd też tym razem proponuję niezwykle smaczne danie, w którym oprócz delikatnej w smaku, smażonej piersi z kurczaka proponuję, zamiast tradycyjnych ziemniaków czy ryżu, gotowaną na sypko kaszę jaglaną. Dla podkreślenia smaków jako surówkę proponuję surówkę tylko ze świeżego ogórka, z łyżką śmietany i świeżym koperkiem.

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Silikonowe foremki do pieczenia muffinek oraz miseczki próżniowe

28 kwietnia 2014
Silikonowe foremki do pieczenia muffinek oraz miseczki próżniowe

Muffinki na kilkanaście sposobów idealne do popołudniowej kawy
Idealnym muffinom nikt nie jest w stanie się oprzeć. Teraz to wiem i ciężko poprzestać na jednym do popołudniowej kawy. Muszę się jednak przyznać, że wcześniej nigdy ich nie piekłam, bo nie miałam potrzebnych akcesoriów kuchennych do pieczenia. Sytuacja zmieniła się, gdy dostałam...

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Mazurek czekoladowy z domowym dżemem wiśniowym

16 kwietnia 2014
Mazurek czekoladowy z domowym dżemem wiśniowym

Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, dlatego też warto już teraz zastanowić się co będzie królowało na stole. Osobiście nie wyobrażam sobie przygotowań do Świąt a także Świątecznego obiadu bez tradycyjnego mazurka. Zresztą smak domowego ciasta to jedno, drugą istotną sprawą, jaka bez wątpienia wiąże się ze Świętami to zapach – zapach jaki rozchodzi się z kuchni podczas pieczenia smacznych domowych ciast.

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Wałek do ciasta z silikonu pomarańczowy

12 kwietnia 2014
Wałek do ciasta z silikonu pomarańczowy

Wałek do ciasta z silikonu pomarańczowy

Uwielbiam kuchnię indyjską! Jest ona pełna smaków i aromatów, których nie doświadczycie w żadnej innej kuchni. Chciałam opowiedzieć o pewnym problemie i rozwiązaniu. Mianowicie, dużą rolę w kuchni indyjskiej, poza oczywiście przyprawami odkrywają różnego rodzaju placki i chlebki.

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Sałatka śledziowa z majerankiem

6 kwietnia 2014
Sałatka śledziowa z majerankiem

Sałatka doskonała na wiosnę. Dlaczego?  dlatego, że składnikiem sałatek są świeże warzywa, zresztą nie tylko świeże ale również kolorowe przez co doskonale wpisuje się w kolorowy okres wiosny. Dodatkowo taka sałatka jest bardzo zdrowa, ponieważ zawiera mnóstwo witamy C a dodany majeranek wspomaga trawienie. A śledź – jak to ryby morskie – bogactwo pełnowartościowych kwasów nasyconych.

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Wałek do ciasta silikonowy i mata do pieczenia silikonowa

29 marca 2014
Wałek do ciasta silikonowy i mata do pieczenia silikonowa

Któż z Was nie lubi kruchych, domowych ciasteczek? Można je zrobić w domowej kuchni na wiele sposobów. Z bakaliami, z czekoladą, lub innymi dodatkami. Ja postanowiłam przygotować kruche ciasteczka z dżemem a przy okazji przetestowac akcesoria kuchenne otrzymane ze sklepu przyjemnegotowanie.pl

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Zdrowa sałatka z fasolki szparagowej

23 marca 2014
Zdrowa sałatka z fasolki szparagowej

Smaczna, szybka, zdrowa:-)) taka właśnie jest sałatka z fasolki szparagowej z tuńczykiem. Zdrowa, ponieważ posiada zdrowe, mrożone warzywa, które na „przednówku” na wiosnę są nieocenionym źródłem witamin. Szybka – no cóż wystarczy ok. 15 minut i już jest gotowa. Smaczna… ale to już najlepiej sprawdzić samemu:-))

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

silikonowa forma do pieczenia i kubki pomiarowe

8 marca 2014
silikonowa forma do pieczenia i kubki pomiarowe

Silikonowa forma do pieczenia i miarki kuchenne - test


Współpraca ze sklepem internetowym przyjemnegotowanie.pl, który oferuje akcesoria kuchenne - popłaca. Otrzymałam stamtąd niedawno paczkę z akcesoriami kuchennymi do wypróbowania. Znalazłam w niej prostokątną formę do pieczenia, oraz miarki kuchenne.

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Modra kapusta

8 marca 2014
Modra kapusta

Pamiętam moją pierwszą modrą kapustę, chociaż nie pamiętam do czego była podawana. Było to na obowiązkowych obiadach w podstawówce, a smak jaki pamiętałem to jedynie ocet winny i unoszący się w stołówce zapach gotowanego octu w kuchni. Cóż była okropna, ale… postanowiłem sprawdzić czy tak naprawdę jest i… 

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Gęś pieczona w brytfannie

23 lutego 2014
Gęś pieczona w brytfannie

Dotychczas byłem przekonany, że pieczenie takich mięs jak gęś jest zarezerwowane tylko dla najlepszych kucharzy a najlepiej smakują w dobrych restauracjach. Jednak ogromnie się myliłem bowiem po kilku próbach stwierdzam, że nie „taki ptak straszny” :-)))

Czytaj dalej…

Komentarze: 1

sałatka z makreli

3 lutego 2014
sałatka z makreli

Makrela wędzona to jedna z najbardziej popularnych ryb w naszym kraju. To bardzo dobrze, ponieważ makrela, która zaliczana jest do ryb tłustych, to prawdziwe bogactwo kwasów tłuszczowych mega-3 i omega-6.

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Płotka pieczona

27 stycznia 2014
Płotka pieczona

W popularnym haśle reklamowym „ryba wpływa na wszystko” znajduje się cały przekaz dotyczący wysokiej wartości odżywczej ryb. Jak wszyscy wiedzą ryby zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, łatwo przyswajalne białko a także szereg witamin

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Pieczone skrzydełka kurczaka bez panierki

7 grudnia 2013
Pieczone skrzydełka kurczaka bez panierki

Smaczne pieczone skrzydełka bez panierki - szbyki sprawdzony przepis


Strasznie lubię skrzydełka pieczone, zwłaszcza jak się zamówi „duży kubełek” pieczonych skrzydełek i można zjeść szybki obiad. Jednak takie smaczne skrzydełka pieczone a raczej smażone są w gorącym tłuszczu – stąd ten smak i wygląd.

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Muffinki owsiane z jabłkami

12 listopada 2013
Muffinki owsiane z jabłkami

Muffinki owsiane z jabłkami 

Przepis stary, sprawdzony, choć trochę zmodyfikowany - pochodzi ze strony: http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com


Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Foremki silikonowe - pierwsze wrażenie

3 listopada 2013
Foremki silikonowe - pierwsze wrażenie

Formy silikonowe do pieczenia - test 

O tym, że upieczenie babeczek czy muffinek wcale nie jest tak łatwe jak może się wydawać, nikogo nie trzeba przekonywać. Ciasto musi być wypieczone równomiernie i musi odpowiednio urosnąć. 

 

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Cena idzie w parze z jakością – test wałka do ciasta Smart Cook

21 października 2013
Cena idzie w parze z jakością – test wałka do ciasta Smart Cook

Absolutnie niezbędny w każdej kuchni! Nie tylko domach, w których królują słodkie wypieki, ale także tam, gdzie często robi się uszka, pierogi, pizzę i inne potrawy, które wymagają rozwałkowania ciasta. Każda pani domu, która kiedykolwiek używała wałka do ciasta (niekoniecznie na mężu) wie, że głównym problemem tradycyjnych wałków jest ich powłoka - to do niej przykleja się ciasto. Trzeba je ręcznie odklejać i co chwilę posypywać wałek mąką.

Czytaj dalej…

Brak komentarzy