Sklep korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Zdrowa żywność

Przyprawy kuchenne do kurczaka

14 lutego 2015
Przyprawy kuchenne do kurczaka

Kurczaki są jednymi z najpopularniejszych produktów spożywanych na całym świecie. Szacuje się, że w Polsce mięso drobiowe stanowi około ¼ spożycia wszystkich rodzajów mięsa. Kurczak zawiera dużo pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne, a ponadto cechuje się stosunkowo niewielką ilością tłuszczu - zwłaszcza mięso z piersi kurczaka. Najwięcej tłuszczu znajduje się pod skórą, dlatego zaleca się ściągnięcie jej przed jedzeniem.

 

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Cynamon – naturalny lek

21 października 2014
Cynamon – naturalny lek

Gdy myślimy o cynamonie, przed oczami najczęściej pojawiają się obrazy pachnącej szarlotki, ryżu z jabłkami oraz grzańca. Właśnie w tych daniach cynamon odgrywa pierwszoplanową rolę, jest on doskonale wyczuwalny. Swój słodkawo-korzenny, lekko -piekący smak i silny aromat zawdzięcza olejkowi cynamonowemu.

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Kurkuma – przyprawa kuchenna która leczy

11 sierpnia 2014
Kurkuma – przyprawa kuchenna  która leczy

Kurkuma to przyprawa pochodzącą z Azji Południowo-Wschodniej. Najczęściej spotyka się ją w formie zmielonego, jasno-żółtego proszku. Uprawiana jest przede wszystkim w Bengalu, Chinach, na Sri Lance, Jawie, Tajwanie, w Peru, Australii i zachodnich Indiach. Charakteryzuje się głębokim aromatem i ciepłym smakiem z nutą goryczy. Jest podstawowym składnikiem wielu przypraw kuchennych, w tym słynnego na całym świecie curry.

 

Czytaj dalej…

Brak komentarzy

Przyprawa curry - czy warto używać w kuchni ?

28 czerwca 2014
Przyprawa curry - czy warto używać w kuchni ?

Curry, czyli najzdrowsza przyprawa kuchenna na świecie ale curry to nie pojedyncza przyprawa, którą się zbiera, suszy i mieli. Curry to mieszanka przypraw kuchennych, która od tysięcy lat kształtuje smak potraw - najpierw w Indiach, później w Azji, a obecnie na całym świecie więc i w naszej kuchni.

 

Czytaj dalej…

Brak komentarzy